adio2 0 Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Dzień dobry, Mam domek jednorodzinny z dużym ogrodem na odludziu, więc nie ma zakłóceń od innych sieci wifi. Obecnie mam router TL-WR841N na poddaszu. Zasięg jest dość dobry na ogrodzie, jednak zastanawiam się czy mogłoby być lepiej. Są routery z mocniejszym sygnałem na 2,4 Ghz? (internet na wsi na tyle wolny ze i tak wystarczy). Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Masz na poddaszu okno od strony ogrodu? Cytuj Link to post Share on other sites
adio2 0 Napisano 21 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Tak, mam okno. Te droższe routery maja lepszy zasięg czy głównie w nich chodzi o większa prędkość? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Godzinę temu, adio2 napisał: Te droższe routery maja lepszy zasięg czy głównie w nich chodzi o większa prędkość? Bardziej powiedziałbym że tańsze mają słabszy zasięg, ale nie jest to regułą. Ogólnie maksymalna moc nadawania urządzeń konsumenckich jest regulowana prawnie. Zasięg podawany na pudełkach można przeważnie między bajki włożyć, tak jak "teoretyczną" przepustowość. Na początek możesz przenieść router na parapet/w okolice okna jeśli jeszcze tam nie stoi. Jeśli nie pomoże możesz spróbować wymienić na inny, najlepiej przez neta z 14-dniowym zwrotem. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 21 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Zawsze możesz jakieś zewnętrzne Ubiquiti powiesić za oknem i do tego podpiąć kablem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts