Duch23 0 Napisano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Na krótko, ale wydaje bardzo głośny dźwięk i jest to dość irytujące. Wydaje mi się iz jest to spowodowane wentylatorem zasilacza ale nie mam 100 pewności. Chyba iz jest to problem z ustawieniem kompa w biosie Trochę tak, jakbyś na 3 sekundy włączył odkurzacz i po 3 sekundach go wyłączył - bardzo duży rozrzut wydobywającego się dźwięku, bo później jest już bardzo cicho. Raczej nie: karta graficzna (hałasuje raczej w inny sposób, poza tym w spoczynku ma 35% mocy i raczej wentylator nie ma takiej mocy). Wyłączyłem wentylatory obudowy, wyjąłem nawet hdd - odpaliłem tak kompa i dalej buczy na starcie. Zasilacz kupiłem bo padł mi stary Tagan ten chodził przez 4 miechy w starym kompie nic takiego nie miało miejsca a gdy nie dawno zmieniałm kompa na nowego bum...dodam nic nie jest podkręcone wgrany tylko nowy bios w starym tez tak było!) Czy w każdym zasilaczu tego producenta wentylator rozpędza się do maksimum podczas uruchamiania komputera? Moja specyfikacja sprzętowa: płyta msi b550 gaming plus procek ryzen 3600 + chłodzenie Fera 5 zasilacz silentiumpc vero m3 600w dysk plextor m9peg 256gb m2 (na nim jest windows) + hdd seagate 500gb windows 10 home karta graficzna geforce 960 obudowa be quiet pure base 500dx Pamięć Ram PNY XLR8 32gb 3200mhz (2x16gb) Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 (edytowane) Obstawiam na wentylator na radiatorze CPU ,wyłącz komputer przytrzymaj wentylator palcem i go załącz (metoda łopatologiczna) , ogólnie wentylatory podczas startu komputera są rozkręcane do dużo wyższych wartości niż normalnie pracują (te podłączone bezpośrednio pod mobo). Co to wentylatora w zasilaczu to się nie wypowiem bo nie kupuje sprzętu od SPC , może jakiś inny posiadacz Ci pomoże. Edytowane 17 Czerwca 2022 przez cyna76 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 To normalne 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 107 Napisano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Jak poza chwilowym hałasem podczas startu jest wszystko dobrze to nic nie ruszaj i ciesz się działającym kompem! Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Jeżeli wentylatory chwilowo po starcie pracują na max to normalne. Mam tak samo. Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Mój nie startuje od razu na full obrotów ale można wyczytać że w niektórych zasilaczach to normalny start. Nie powodu do obaw. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Duch23 0 Napisano 18 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2022 dzięki za sugestie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts