artur1717 0 Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Posiadam w domu sieć iMesh od Asusa zbudowana z 3 urządzeń Asus ZenWifi AC Mini, gdzie między poszczególnymi węzłami następuje komunikacja bezprzewodowa. Jest to moją lokalną sieć domowa. I teraz pojawia się jeden ważny aspekt. Sieć bezprzewodowa wyłączana jest na noc i tym samym komunikacja między węzłami jest wstrzymana. Do ostatniego węzła iMesh mam podłączone kablem 2 urządzenia, które powinny zawsze widzieć i komunikować się wzajemnie poprzez IP - nawet gdy węzły iMesh zostają na pewien czas rozłączone. Aby to rozwiązać myślałem o podpięciu do tego ostatniego węzła jakiegoś switcha zarządzanego, który mógłby tworzyć niezależna, zawsze obecną oddzielną podsieć dla tych dwóch urządzeń nawet wtedy, gdy nie będzie kontaktu z Internetem czy moją domową siecią lokalną (wezły iMesh są wyłączone). Czy istniałaby taka możliwość? Jaki to powinien być switch ( L2, L3)? Czy ta podsieć będzie mogła działać niezależnie od działania/nie działania sieci domowej, np. jako vlan? Czy ewentualnie możliwy będzie routing z urządzeniami z niego vlanu? Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 31 Maja 2022 Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Nie prościej wstawić zwykły switch i po prostu nadać urządzeniom stałe adresy IP? (aby nie były zależne od serwera DHCP sieci) Bo rozumiem, że te 2 urządzenia się komunikują ze sobą lokalnie... Cytuj Link to post Share on other sites
druteron 12 Napisano 31 Maja 2022 Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Przede wszystkim wydaje mi się, że za bardzo kombinujesz. Aby VLANy działały poprawnie, to urządzenia pośrednie (w Twoim wypadku Asusy) też muszą obsługiwać tagowanie ramek ethernetowych. Generalnie, niektóre switche pozwalają puścić routing bezpośrednio na nich, natomiast nie będzie to wydajne i optymalne rozwiązanie. Lepszy pomysł podsunął @karpior, wstawić zwykły switch i nadać statyczne adresy. Ewentualnie jeśli na Asusach wyłączane jest wyłącznie WiFi, to ustaw na końcówkach stałe IP i również powinno działać, w końcu Asus też działa jako swtich. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 31 Maja 2022 Udostępnij Napisano 31 Maja 2022 Najprostszym rozwiązanie było by nie wyłączać wifi Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts