Skocz do zawartości

Windows 10 - wykrywa 4 GB, zainstalowane 8 GB, bios wykrywa prawidłowo

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Arnold,

Recommended Posts

Część,

Mam problem z stacją opartą o podstawkę FM2+ płyta główna Asrock FM2A58M-HD+. Do niedawna pracowała z procesorem A4-6300, gdzie z "Zaawansowane opcje rozruchu" wprowadziłem 8192 w zakładce "Maksymalna pamięć" , dzięki czemu zaczął wykrywać 8 GB ram bez problemu, wcześniej widział tylko 4 GB. 

Wczoraj zmieniłem procesor w tej stacji na AMD A10-7800, system od tego czasu nie wykrywa 8 GB ram, zmiany w "zaawansowane opcje rozruchu" niczego nie dają, odznaczałem także całkowicie tą opcję. Dodatkowo po wpisaniu wartości 8192 i próbie podglądu pokazuje wartość około 3900.  

• zainstalowany jest najnowszy bios do płyty,
  • bios wykrywa obie kości pamięci oraz profile XMP,
  • próbowałem zmieniać kości bankami, bez efektu. Wpinałem także inne kości, łącznie testowałem na 5 sztukach w różnych kombinacjach 1 x 2 GB i 4 x 4 GB, zależnie od kombinacji wykrywało 2 GB RAM lub 4 GB. 2 sztuki kości są nawet identyczne więc powinny się parować idealnie.
  • Bios wykrywa tryb pracy pamięci jaki Single channel, jednak wydaje mi się że podczas pracy z wcześniejszym procesorem także pracował w tym trybie.

Informacyjnie w komputerze zainstalowana jest karta graficzna Geforce 710, jeżeli miało by to mieć wpływ na coś.

Windows 10 64 bit Home

Nie mam już innych pomysłów co mogę jeszcze z tą stacją zrobić żeby wykryło wszystko. 

Edytowane przez xiveris

@xiveris

doprecyzujmy

aktualnie BIOS wykrywa obie kości i widzi 8GB?

jeśli tak to czy testowałeś pamięci niskopoziomowo aby sprawdzić czy jest dostęp do 8GB?

czy Windows jest 64bitowy?

kości pamięci obie są identyczne? wizualnie / model

co to za kości - podaj model

bez grafiki próbowałeś?

w tej płycie można ręcznie przełączać tryb dual channel? próbowałeś?

wgraj pełny raport np. z aida64

@BlackCoffe

jeżeli dobrze zrozumiałem autora wątku to BIOS wykrywa 8GB zatem elektrycznie CPU raczej sprawny, więc nóżki są na miejscu, ale niech doprecyzuje dla jasności

Edytowane przez geforce_tm

- bios wykrywa obie kości, niezależnie jakie kości włożę,

- testowałem aplikacją wbudowaną w Windows (windows memory diagnostic", test przeszedł cały bez problemu

- Windows 10 64 bit

- 1 para którą testowałem jest identyczna, testowałem także w różnych wariantach. Przed zmianą procesora włożone były kości 2 różnych producentów,

- przykładowo jakie testowałem 1 x 4 GB: Good Ram GYS1600D364L9s, 1 x 2 GB Samsung M378B5673FH0-CF8, 1 X 4 GB Hynix HMT451U6AFR8C-PB, 2 x 4 GB  Hynix KHX 1600C9D3/4GX - CPUZ wykrywa je w systemie obie bez problemu.

- nie próbowałem jeszcze bez karty graficznej,

- szukałem opcji przestawienia single /dual channel jednak jej nie widzę,

Z poziomu menadżera zadań, pamięć jest widoczna jako zainstalowane 8 GB, dostępne 4 GB. . 

Włóż docelowe kości RAM jakie chcesz mieć i zrób reset BIOSu albo za pomocą zworki albo wyjmując bateryjkę na ok 20 min i wsadzając ją z powrotem. Po resecie włącz kompa i sprawdź czy cały RAM jest widoczny, czy w msconfig możesz ustawić by było 8GB.

48 minut temu, xiveris napisał:

- bios wykrywa obie kości, niezależnie jakie kości włożę,

- testowałem aplikacją wbudowaną w Windows (windows memory diagnostic", test przeszedł cały bez problemu

- Windows 10 64 bit

- 1 para którą testowałem jest identyczna, testowałem także w różnych wariantach. Przed zmianą procesora włożone były kości 2 różnych producentów,

- przykładowo jakie testowałem 1 x 4 GB: Good Ram GYS1600D364L9s, 1 x 2 GB Samsung M378B5673FH0-CF8, 1 X 4 GB Hynix HMT451U6AFR8C-PB, 2 x 4 GB  Hynix KHX 1600C9D3/4GX - CPUZ wykrywa je w systemie obie bez problemu.

- nie próbowałem jeszcze bez karty graficznej,

- szukałem opcji przestawienia single /dual channel jednak jej nie widzę,

Z poziomu menadżera zadań, pamięć jest widoczna jako zainstalowane 8 GB, dostępne 4 GB. . 

sprawdz solucje podana przez blackcoffe i

zobacz jaki masz przydział pamięci do zintegrowanej grafiki i czy gf 710 to też nie jest jakiś wynalazek typu hypermemory który alokuje 2gb, dwie grafiki po 2gb wirtualnej i masz brakujące 4

wyciągnij np gf710 i sprawdz czy masz 6 do dyspozycji

Kolejne czynności jakie wykonałem i nie naprawiły błędu. Wykonywałem po 1 czynności aby można było zweryfikować skuteczność:

• reset bios,
  • wyłącznie pliku stronicowania,
  • wyjąłem kartę graficzną i podpiąłem monitor do płyty, finalnie karta zabrała 512 mb ram w związku z czym pokazywało 3,5 GB dostępnego,
  • w mscnfig wpisuję 8192 MB jednak nie zapisuje jej, po otwarciu pliku ponownie do edycji wyświetla się 0 lub 4096 ewentualnie inna nieco mniejsza wartość 39xx
  • w bios próbowałem przestawiać dostępne opcje dla RAM, jednak bez skutku, nie znalazłem opcji odpowiedzialnej za dual ram,
  • ręcznie ustawiłem w bios ilość pamięci zaalokowanej dla zintegrowanej karty, finalnie w Windows pomniejszyło tylko ilość dostępnego RAM.

w załączniku dodaję screeny z CPU-Z

1 bank.jpg

2 bank.jpg

total ram.jpg

8 godzin temu, xiveris napisał:

Kolejne czynności jakie wykonałem i nie naprawiły błędu. Wykonywałem po 1 czynności aby można było zweryfikować skuteczność:

• reset bios,
  • wyłącznie pliku stronicowania,
  • wyjąłem kartę graficzną i podpiąłem monitor do płyty, finalnie karta zabrała 512 mb ram w związku z czym pokazywało 3,5 GB dostępnego,
  • w mscnfig wpisuję 8192 MB jednak nie zapisuje jej, po otwarciu pliku ponownie do edycji wyświetla się 0 lub 4096 ewentualnie inna nieco mniejsza wartość 39xx
  • w bios próbowałem przestawiać dostępne opcje dla RAM, jednak bez skutku, nie znalazłem opcji odpowiedzialnej za dual ram,
  • ręcznie ustawiłem w bios ilość pamięci zaalokowanej dla zintegrowanej karty, finalnie w Windows pomniejszyło tylko ilość dostępnego RAM.

w załączniku dodaję screeny z CPU-Z

1 bank.jpg

2 bank.jpg

total ram.jpg

ponowią pytanie o pełny raport z aida64

12 godzin temu, Arnold napisał:

Ten procesor ma zintegrowaną kartę graficzną, która wykorzystuje pamięć z RAMu? Wyłączyłeś integro w BIOSie?

Wyłączyłem ją całkowicie w Bios.

12 godzin temu, zbiku90 napisał:

BIOS -> Advanced -> Suspend to RAM. Jeśli jest na Auto to daj Disabled. To chyba nie to ale spróbować warto.

Nie widzę takiej opcji w bios.

6 godzin temu, geforce_tm napisał:

ponowią pytanie o pełny raport z aida64

dodaję w załączniku

Report.htm

Tam gdzie masz opcje wyłączania IGPU - zintegrowanej grafiki, zobacz czy opcje przydzielania pamięci RAM wyłączył czy nadal jest na Auto  Dawno w tym nie dlubalem odkąd ma mac mini z M1, ale na Asrocku z AMD, który miałem kiedyś tez M2+ chyba wyłączał tez opcje przydzielania pamieci po wyłączeniu integry, ale to chyba bo juz będzie 2 lata nie dlugo jak w tym nie siedze  Jak nie wyłączył spróbuj tam dac na Disable jak jest opcja 

Godzinę temu, Arnold napisał:

Tam gdzie masz opcje wyłączania IGPU - zintegrowanej grafiki, zobacz czy opcje przydzielania pamięci RAM

Wcześniej już testowałem , domyślnie było auto, ręcznie można było wybrać jakąś wartość , bez opcji disable. Ustawiłem ręcznie 512 MB jednak nic nie zmieniło.

48 minut temu, BlackCoffe napisał:

A mam takie pytanie, jak wsadzisz stary procek to jest ok?

Moment temu sprawdzałem stary procesor A4-6300 i ram od razu wykryło w systemie prawidłowo ram (7,4 GB, 0,5 prawdopodobnie dla karty zintegrowanej zaalokował). Przy okazji procesor przykleił się do chłodzenia i razem wyszedł z nim, pokrzywił kilka pinów ale dało się wyprostować i chodzi dalej ;) 

ram total.jpg

Edytowane przez xiveris
Dodanie grafiki

z Twojego screena widać, że sprzętowa zarezerwowana 4,1 GB dlatego masz dostepne tylko 3,9 GB, jakies urządzenie/sterownik rezerwuje pamięć, najprawdopodobniej grafika (tak działały kiedyś kart z tzw. "hypermemory" bądź bez własnej pamięci jak integry)

u mnie rezerwuje tylko 80MB:

Przechwytywanie.PNG

Edytowane przez geforce_tm
5 minut temu, BlackCoffe napisał:

Tak swoją drogą zadam może głupie pytanie, ale patrząc na tą listę https://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A58M-HD+/index.asp#CPU  masz pewność, że pobrałeś dobry BIOS do aktualizacji?

Jeżeli do A10-7800 wymagana wersja to P1.40, a wgrał jeszcze nowsza to nie rozumiem? Nowsza wersja ma coś nie obsługiwać 

Poza tym na stronie tylko do pobrania wersja 2.20: https://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A58M-HD+/index.asp#BIOS

Edytowane przez Arnold
  • Lubię to 1

Widziałam, że są tam dwa różne A10 65W, dla jednego jest BIOS P2.20, a dla drugiego P1.40 i jak widać są z dwóch różnych rodzin [tabela Core]. Stąd moje zastanowienie się czy może mieć to wpływ. 

4 minuty temu, BlackCoffe napisał:

Widziałam, że są tam dwa różne A10 65W, dla jednego jest BIOS P2.20, a dla drugiego P1.40 i jak widać są z dwóch różnych rodzin [tabela Core]. Stąd moje zastanowienie się czy może mieć to wpływ. 

Czyli sugerujesz, ze wersja 2.20 nie obsluguje procka z wersji 1.40? Widzisz sens? Poza tym do pobrania tylko wersja 2.20, gdzie masz na stronie z BIOS-em wersje 1.40?

Ach ta kobieca upartość. :P

Edytowane przez Arnold

Ja mialem Asrocka na najwydajniejszym chipsecie z A10-8600 czy jakos tak  Jak go kupilem to z pamieciami Crucial  Cyrki do poczatki z tym RAMem byly, a to, ze mimo RX460 i wylaczenia integry dalej zabieral ram i to z jedną 4-ką czy z dwiema  W koncu po pol roku jak mnie trafilo z tym kupilem HyperX od Kingstona kiedys, a teraz nie wiem czy to juz oddzielne i nagle problem zniknął  Nic nie zmienialem ustawien tylko wsadzilem 2x4 bo dwie kupilem do Duala i od razu windows pokazal cacy 8GB  Na ogol wiekszosc plyt glownych jest jakos duzo lepiej zoptymalizowana do HyperX niz innych, nie wiem czemu  Od tamtej pory znajomym kupuje tylko HyperX i nigdy zadnych problemów z RAM-em 

4 minuty temu, BlackCoffe napisał:

I dalej ponawiam pytanie, czy autor wątku ma pewność, że ten procek jest 100% sprawny. 

Szczerze to nie wiem jak mógłbym to sprawdzić, ani razu się nie zawiesił, żadnych błędów stacja nie generuje, pracował 3 dni po prawie 10 godzin. 

Piny są w porządku.

Bios posiadam 2.20 

20220520_092647.jpg