Skocz do zawartości

Windows 10 - wykrywa 4 GB, zainstalowane 8 GB, bios wykrywa prawidłowo


Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Arnold,

Recommended Posts

Część,

Mam problem z stacją opartą o podstawkę FM2+ płyta główna Asrock FM2A58M-HD+. Do niedawna pracowała z procesorem A4-6300, gdzie z "Zaawansowane opcje rozruchu" wprowadziłem 8192 w zakładce "Maksymalna pamięć" , dzięki czemu zaczął wykrywać 8 GB ram bez problemu, wcześniej widział tylko 4 GB. 

 

Wczoraj zmieniłem procesor w tej stacji na AMD A10-7800, system od tego czasu nie wykrywa 8 GB ram, zmiany w "zaawansowane opcje rozruchu" niczego nie dają, odznaczałem także całkowicie tą opcję. Dodatkowo po wpisaniu wartości 8192 i próbie podglądu pokazuje wartość około 3900.  

  • zainstalowany jest najnowszy bios do płyty,
  • bios wykrywa obie kości pamięci oraz profile XMP,
  • próbowałem zmieniać kości bankami, bez efektu. Wpinałem także inne kości, łącznie testowałem na 5 sztukach w różnych kombinacjach 1 x 2 GB i 4 x 4 GB, zależnie od kombinacji wykrywało 2 GB RAM lub 4 GB. 2 sztuki kości są nawet identyczne więc powinny się parować idealnie.
  • Bios wykrywa tryb pracy pamięci jaki Single channel, jednak wydaje mi się że podczas pracy z wcześniejszym procesorem także pracował w tym trybie.

 

Informacyjnie w komputerze zainstalowana jest karta graficzna Geforce 710, jeżeli miało by to mieć wpływ na coś.

Windows 10 64 bit Home

 

Nie mam już innych pomysłów co mogę jeszcze z tą stacją zrobić żeby wykryło wszystko. 

 

Edytowane przez xiveris
Link to post
Share on other sites

@xiveris

doprecyzujmy

 

aktualnie BIOS wykrywa obie kości i widzi 8GB?

jeśli tak to czy testowałeś pamięci niskopoziomowo aby sprawdzić czy jest dostęp do 8GB?

czy Windows jest 64bitowy?

kości pamięci obie są identyczne? wizualnie / model

co to za kości - podaj model

bez grafiki próbowałeś?

w tej płycie można ręcznie przełączać tryb dual channel? próbowałeś?

 

wgraj pełny raport np. z aida64

@BlackCoffe

jeżeli dobrze zrozumiałem autora wątku to BIOS wykrywa 8GB zatem elektrycznie CPU raczej sprawny, więc nóżki są na miejscu, ale niech doprecyzuje dla jasności

Edytowane przez geforce_tm
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, xiveris napisał:

Windows 10 64 bit Home

System już podał ;)

 

Autor wątku tak to napisał, że wywnioskowałam, że po zmianie procka i BIOS ma problemy z RAMem.

Link to post
Share on other sites

- bios wykrywa obie kości, niezależnie jakie kości włożę,

- testowałem aplikacją wbudowaną w Windows (windows memory diagnostic", test przeszedł cały bez problemu

- Windows 10 64 bit

- 1 para którą testowałem jest identyczna, testowałem także w różnych wariantach. Przed zmianą procesora włożone były kości 2 różnych producentów,

- przykładowo jakie testowałem 1 x 4 GB: Good Ram GYS1600D364L9s, 1 x 2 GB Samsung M378B5673FH0-CF8, 1 X 4 GB Hynix HMT451U6AFR8C-PB, 2 x 4 GB  Hynix KHX 1600C9D3/4GX - CPUZ wykrywa je w systemie obie bez problemu.

- nie próbowałem jeszcze bez karty graficznej,

- szukałem opcji przestawienia single /dual channel jednak jej nie widzę,

 

Z poziomu menadżera zadań, pamięć jest widoczna jako zainstalowane 8 GB, dostępne 4 GB. . 

Link to post
Share on other sites

Włóż docelowe kości RAM jakie chcesz mieć i zrób reset BIOSu albo za pomocą zworki albo wyjmując bateryjkę na ok 20 min i wsadzając ją z powrotem. Po resecie włącz kompa i sprawdź czy cały RAM jest widoczny, czy w msconfig możesz ustawić by było 8GB.

Link to post
Share on other sites
48 minut temu, xiveris napisał:

- bios wykrywa obie kości, niezależnie jakie kości włożę,

- testowałem aplikacją wbudowaną w Windows (windows memory diagnostic", test przeszedł cały bez problemu

- Windows 10 64 bit

- 1 para którą testowałem jest identyczna, testowałem także w różnych wariantach. Przed zmianą procesora włożone były kości 2 różnych producentów,

- przykładowo jakie testowałem 1 x 4 GB: Good Ram GYS1600D364L9s, 1 x 2 GB Samsung M378B5673FH0-CF8, 1 X 4 GB Hynix HMT451U6AFR8C-PB, 2 x 4 GB  Hynix KHX 1600C9D3/4GX - CPUZ wykrywa je w systemie obie bez problemu.

- nie próbowałem jeszcze bez karty graficznej,

- szukałem opcji przestawienia single /dual channel jednak jej nie widzę,

 

Z poziomu menadżera zadań, pamięć jest widoczna jako zainstalowane 8 GB, dostępne 4 GB. . 

sprawdz solucje podana przez blackcoffe i

 

zobacz jaki masz przydział pamięci do zintegrowanej grafiki i czy gf 710 to też nie jest jakiś wynalazek typu hypermemory który alokuje 2gb, dwie grafiki po 2gb wirtualnej i masz brakujące 4

 

wyciągnij np gf710 i sprawdz czy masz 6 do dyspozycji

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Kolejne czynności jakie wykonałem i nie naprawiły błędu. Wykonywałem po 1 czynności aby można było zweryfikować skuteczność:

  • reset bios,
  • wyłącznie pliku stronicowania,
  • wyjąłem kartę graficzną i podpiąłem monitor do płyty, finalnie karta zabrała 512 mb ram w związku z czym pokazywało 3,5 GB dostępnego,
  • w mscnfig wpisuję 8192 MB jednak nie zapisuje jej, po otwarciu pliku ponownie do edycji wyświetla się 0 lub 4096 ewentualnie inna nieco mniejsza wartość 39xx
  • w bios próbowałem przestawiać dostępne opcje dla RAM, jednak bez skutku, nie znalazłem opcji odpowiedzialnej za dual ram,
  • ręcznie ustawiłem w bios ilość pamięci zaalokowanej dla zintegrowanej karty, finalnie w Windows pomniejszyło tylko ilość dostępnego RAM.

w załączniku dodaję screeny z CPU-Z

1 bank.jpg

2 bank.jpg

total ram.jpg

Link to post
Share on other sites

BIOS -> Advanced -> Suspend to RAM. Jeśli jest na Auto to daj Disabled. To chyba nie to ale spróbować warto.

Czy masz może jakiś system live na pendrajwie? Typu linux albo Hiren's boot?

Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, xiveris napisał:

Kolejne czynności jakie wykonałem i nie naprawiły błędu. Wykonywałem po 1 czynności aby można było zweryfikować skuteczność:

  • reset bios,
  • wyłącznie pliku stronicowania,
  • wyjąłem kartę graficzną i podpiąłem monitor do płyty, finalnie karta zabrała 512 mb ram w związku z czym pokazywało 3,5 GB dostępnego,
  • w mscnfig wpisuję 8192 MB jednak nie zapisuje jej, po otwarciu pliku ponownie do edycji wyświetla się 0 lub 4096 ewentualnie inna nieco mniejsza wartość 39xx
  • w bios próbowałem przestawiać dostępne opcje dla RAM, jednak bez skutku, nie znalazłem opcji odpowiedzialnej za dual ram,
  • ręcznie ustawiłem w bios ilość pamięci zaalokowanej dla zintegrowanej karty, finalnie w Windows pomniejszyło tylko ilość dostępnego RAM.

w załączniku dodaję screeny z CPU-Z

1 bank.jpg

2 bank.jpg

total ram.jpg

ponowią pytanie o pełny raport z aida64

Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Arnold napisał:

Ten procesor ma zintegrowaną kartę graficzną, która wykorzystuje pamięć z RAMu? Wyłączyłeś integro w BIOSie?

Wyłączyłem ją całkowicie w Bios.

12 godzin temu, zbiku90 napisał:

BIOS -> Advanced -> Suspend to RAM. Jeśli jest na Auto to daj Disabled. To chyba nie to ale spróbować warto.

Nie widzę takiej opcji w bios.

6 godzin temu, geforce_tm napisał:

ponowią pytanie o pełny raport z aida64

dodaję w załączniku

Report.htm

Link to post
Share on other sites

Tam gdzie masz opcje wyłączania IGPU - zintegrowanej grafiki, zobacz czy opcje przydzielania pamięci RAM wyłączył czy nadal jest na Auto  Dawno w tym nie dlubalem odkąd ma mac mini z M1, ale na Asrocku z AMD, który miałem kiedyś tez M2+ chyba wyłączał tez opcje przydzielania pamieci po wyłączeniu integry, ale to chyba bo juz będzie 2 lata nie dlugo jak w tym nie siedze  Jak nie wyłączył spróbuj tam dac na Disable jak jest opcja 

Link to post
Share on other sites
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Arnold napisał:

Tam gdzie masz opcje wyłączania IGPU - zintegrowanej grafiki, zobacz czy opcje przydzielania pamięci RAM

Wcześniej już testowałem , domyślnie było auto, ręcznie można było wybrać jakąś wartość , bez opcji disable. Ustawiłem ręcznie 512 MB jednak nic nie zmieniło.

48 minut temu, BlackCoffe napisał:

A mam takie pytanie, jak wsadzisz stary procek to jest ok?

Moment temu sprawdzałem stary procesor A4-6300 i ram od razu wykryło w systemie prawidłowo ram (7,4 GB, 0,5 prawdopodobnie dla karty zintegrowanej zaalokował). Przy okazji procesor przykleił się do chłodzenia i razem wyszedł z nim, pokrzywił kilka pinów ale dało się wyprostować i chodzi dalej ;) 

ram total.jpg

Edytowane przez xiveris
Dodanie grafiki
Link to post
Share on other sites

z Twojego screena widać, że sprzętowa zarezerwowana 4,1 GB dlatego masz dostepne tylko 3,9 GB, jakies urządzenie/sterownik rezerwuje pamięć, najprawdopodobniej grafika (tak działały kiedyś kart z tzw. "hypermemory" bądź bez własnej pamięci jak integry)

 

u mnie rezerwuje tylko 80MB:

 

 

Przechwytywanie.PNG

Edytowane przez geforce_tm
Link to post
Share on other sites
5 minut temu, BlackCoffe napisał:

Tak swoją drogą zadam może głupie pytanie, ale patrząc na tą listę https://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A58M-HD+/index.asp#CPU  masz pewność, że pobrałeś dobry BIOS do aktualizacji?

Jeżeli do A10-7800 wymagana wersja to P1.40, a wgrał jeszcze nowsza to nie rozumiem? Nowsza wersja ma coś nie obsługiwać 

 

Poza tym na stronie tylko do pobrania wersja 2.20: https://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A58M-HD+/index.asp#BIOS

Edytowane przez Arnold
  • Lubię to 1
Link to post
Share on other sites

Widziałam, że są tam dwa różne A10 65W, dla jednego jest BIOS P2.20, a dla drugiego P1.40 i jak widać są z dwóch różnych rodzin [tabela Core]. Stąd moje zastanowienie się czy może mieć to wpływ. 

 

Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, BlackCoffe napisał:

Widziałam, że są tam dwa różne A10 65W, dla jednego jest BIOS P2.20, a dla drugiego P1.40 i jak widać są z dwóch różnych rodzin [tabela Core]. Stąd moje zastanowienie się czy może mieć to wpływ. 

 

Czyli sugerujesz, ze wersja 2.20 nie obsluguje procka z wersji 1.40? Widzisz sens? Poza tym do pobrania tylko wersja 2.20, gdzie masz na stronie z BIOS-em wersje 1.40?

 

Ach ta kobieca upartość. :P

Edytowane przez Arnold
Link to post
Share on other sites

Zwykła ciekawość, u mnie zawsze intele siedziały a nie AMD. 

 

 

I dalej ponawiam pytanie, czy autor wątku ma pewność, że ten procek jest 100% sprawny. 

Link to post
Share on other sites

Ja mialem Asrocka na najwydajniejszym chipsecie z A10-8600 czy jakos tak  Jak go kupilem to z pamieciami Crucial  Cyrki do poczatki z tym RAMem byly, a to, ze mimo RX460 i wylaczenia integry dalej zabieral ram i to z jedną 4-ką czy z dwiema  W koncu po pol roku jak mnie trafilo z tym kupilem HyperX od Kingstona kiedys, a teraz nie wiem czy to juz oddzielne i nagle problem zniknął  Nic nie zmienialem ustawien tylko wsadzilem 2x4 bo dwie kupilem do Duala i od razu windows pokazal cacy 8GB  Na ogol wiekszosc plyt glownych jest jakos duzo lepiej zoptymalizowana do HyperX niz innych, nie wiem czemu  Od tamtej pory znajomym kupuje tylko HyperX i nigdy zadnych problemów z RAM-em 

Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, BlackCoffe napisał:

I dalej ponawiam pytanie, czy autor wątku ma pewność, że ten procek jest 100% sprawny. 

Szczerze to nie wiem jak mógłbym to sprawdzić, ani razu się nie zawiesił, żadnych błędów stacja nie generuje, pracował 3 dni po prawie 10 godzin. 

Piny są w porządku.

 

Bios posiadam 2.20 

20220520_092647.jpg

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...