Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. UPC

2. światłowód

3. Compal Connect Box

4. Komputer stacjonarny, karta sieciowa: Gigabyte GC-WB1733D-I

5. WiFi

6. Problem występuje na jednym urządzeniu

7. Nie wiem, jak wyłączyć IPv6, proszę o podpowiedź. 

Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemów z internetem od UPC. Na papierze prędkość wynosi 300mb/s, po kablu faktycznie osiąga prawie 300, ale po WiFi spada do 15-30 (czasami pokaże ok. 100, ale rzadko). Ponad to, kilka razy dziennie gubi sygnał na kilka sekund do nawet kilku minut.

Jestem kompletnym laikiem i nie potrafię samodzielnie skonfigurować urządzeń. Technik z UPC przyszedł, podłączył sprzęt i powiedział, że nic nie będzie konfigurował, bo można to zrobić dopiero za 1-2 godziny. Na infolinii jedyne, co zrobili, to rozdzielili sygnał, ale to nie rozwiązało problemu (chociaż jest odrobinę lepiej). Problemem jest pewnie odległość komputera od modemu, wynosi około 10m (mieszkanie), a po drodze znajdują się 2 ściany i kuchnia. Na laptopie, który stoi w tym samym pokoju co modem, prędkość po WiFi osiąga ok. 200mb/s.

Czy jest jakiś sposób, aby poprawić prędkość WiFi i ustabilizować połączenie poprzez zmianę ustawień? Jeśli tak, to poproszę o łopatologiczną instrukjcę, jak to zrobić.

Jeśli nie da się softwear'owo, to co polecacie kupić do wzmocnienia sygnału? MESH? Budżet to około 500-600 zł.

Dziekuję za pomoc.

Wyniki.txt

Wystarczy włączyć Wifi Analyzer (dostępny na telefony z androidem), przejść się po mieszkaniu i popatrzyć na sygnały oraz to ile jest sieci na kanałach.
Dopiero w tedy można podjąć jakieś decyzje.

15 godzin temu, cooger napisał:

Wątpię żeby na tym sprzęcie połączenie bezprzewodowe zadziałało lepiej. Użyj powerline do podłączenia komputera.

Dzięki, a co to jest powerline?

W dniu 17.05.2022 o 17:19, 8gwiazdek napisał:

Wystarczy włączyć Wifi Analyzer (dostępny na telefony z androidem), przejść się po mieszkaniu i popatrzyć na sygnały oraz to ile jest sieci na kanałach.

Jutro sprawdzę i napiszę, jak jest.

15 godzin temu, cooger napisał:

Dzięki, rozumiem, że to jest jakiś wzmacniacz sygnału? Czy możesz polecić jakiś konkretny, samemu ciężko mi wybrać bez jakiejkolwiek wiedzy w tym zakresie. To się podłącza bezprzewodowo, czy któryś musi być połączony z modemem przez kabel?

W dniu 17.05.2022 o 17:19, 8gwiazdek napisał:

Zainstalowałem apkę, jakie dane mam z niej podać?

Powerline tworzy Ci 'kanał' kablowy poprzez 'kable elektryczne'. Czyli możesz połączyć komputer z routerem poprzez gniazdka elektryczne. Prędkość dobierasz według potrzeb - przejrzyj testy bo ta prędkość nie jest tak oczywista jak jest napisane na pudełku.

21 godzin temu, cooger napisał:

Powerline tworzy Ci 'kanał' kablowy poprzez 'kable elektryczne'. Czyli możesz połączyć komputer z routerem poprzez gniazdka elektryczne. Prędkość dobierasz według potrzeb - przejrzyj testy bo ta prędkość nie jest tak oczywista jak jest napisane na pudełku.

Dzięki za podpowiedź. Czy uważasz, że w moim przypadku rozwiąże to problem. Nie chciałbym wydawać pieniędzy na marne, a koszt nie jest mały. Czy mogę zrobić coś, co w miare dokładnie zdiagnozuje mój problem i będzie można stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem, że powerline pomoże?

I jeszcze proszę o potwierdzenie, czy dobrze rozumiem zasadę działania powerline: podłączam pierwszy punkt obok modemu i łączę je kablem, drugi punkt podłączam obok komputera i także łączę kablem. Zgadza się?

Edytowane przez mrukihuk

Dziękuję wszystkim za pomoc. Zakupiłem i testuje Transmiter sieciowy Tenda PH6. Efekt jest taki, że nie zrywa mi już internetu, natomiast prędkości wahają się od 60 do 100 mb/s (przy wyjściowych 300). I teraz moje pytanie: czy mogę jakoś zwiększyć te prędkości? Czy zakup jakiegoś lepszego powerline może wpłynąć na większe prędkości internetu, czy może teraz pogrzebać coś w ustawieniach, żeby poprawić osiągi? Dzięki za pomoc.

kolego sam dziś doświadczyłem tego problemu z ineą. 

za ich routerm po kablu lub wifi mam 300mb jak w umowie. Za tym routerem mam tplink tlwdr3600 i po kablu z tego routera osiągam 300mb. WiFi niestety leży i kwiczy. 

Router już nie pierwszej młodości dlatego myślę nad zmianą....

14 godzin temu, Dejff0 napisał:

kolego sam dziś doświadczyłem tego problemu z ineą. 

za ich routerm po kablu lub wifi mam 300mb jak w umowie. Za tym routerem mam tplink tlwdr3600 i po kablu z tego routera osiągam 300mb. WiFi niestety leży i kwiczy. 

Router już nie pierwszej młodości dlatego myślę nad zmianą....

Ja mam w INEA  bezposrednio di ONT wpiety swoj tp-link arcger ax55 bo na tym co oni dają Tilgin w 2.4 Ghz na tv samsung przerywają uslugi smart i to w tym samym pokoju, a na tp-link bajka, Na iPhone SE 2022 w AX pietro nizej pod routerem predkosci jak po kablu 620/640Mb.

Dają szrot za darno bo muszą.

34 minuty temu, Arnold napisał:

Ja mam w INEA  bezposrednio di ONT wpiety swoj tp-link arcger ax55 bo na tym co oni dają Tilgin w 2.4 Ghz na tv samsung przerywają uslugi smart i to w tym samym pokoju, a na tp-link bajka, Na iPhone SE 2022 w AX pietro nizej pod routerem predkosci jak po kablu 620/640Mb.

Dają szrot za darno bo muszą.

za ich routerem zte wszystko gra. to mój stary tp link umiera po wifi

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...