mrukihuk 0 Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 1. UPC 2. światłowód 3. Compal Connect Box 4. Komputer stacjonarny, karta sieciowa: Gigabyte GC-WB1733D-I 5. WiFi 6. Problem występuje na jednym urządzeniu 7. Nie wiem, jak wyłączyć IPv6, proszę o podpowiedź. Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu problemów z internetem od UPC. Na papierze prędkość wynosi 300mb/s, po kablu faktycznie osiąga prawie 300, ale po WiFi spada do 15-30 (czasami pokaże ok. 100, ale rzadko). Ponad to, kilka razy dziennie gubi sygnał na kilka sekund do nawet kilku minut. Jestem kompletnym laikiem i nie potrafię samodzielnie skonfigurować urządzeń. Technik z UPC przyszedł, podłączył sprzęt i powiedział, że nic nie będzie konfigurował, bo można to zrobić dopiero za 1-2 godziny. Na infolinii jedyne, co zrobili, to rozdzielili sygnał, ale to nie rozwiązało problemu (chociaż jest odrobinę lepiej). Problemem jest pewnie odległość komputera od modemu, wynosi około 10m (mieszkanie), a po drodze znajdują się 2 ściany i kuchnia. Na laptopie, który stoi w tym samym pokoju co modem, prędkość po WiFi osiąga ok. 200mb/s. Czy jest jakiś sposób, aby poprawić prędkość WiFi i ustabilizować połączenie poprzez zmianę ustawień? Jeśli tak, to poproszę o łopatologiczną instrukjcę, jak to zrobić. Jeśli nie da się softwear'owo, to co polecacie kupić do wzmocnienia sygnału? MESH? Budżet to około 500-600 zł. Dziekuję za pomoc. Wyniki.txt Link to post Share on other sites
Genghis Khan 117 Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Prawdopodobnie masz problem z zasiegiem. Ten laptop ktory jest w tym samym pokoju co modem, zanies go do pokoju gdzie masz problem i zobacz predkosci, daj znac po testach. Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 17 Maja 2022 Udostępnij Napisano 17 Maja 2022 Wystarczy włączyć Wifi Analyzer (dostępny na telefony z androidem), przejść się po mieszkaniu i popatrzyć na sygnały oraz to ile jest sieci na kanałach. Dopiero w tedy można podjąć jakieś decyzje. Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 18 Maja 2022 Udostępnij Napisano 18 Maja 2022 Wątpię żeby na tym sprzęcie połączenie bezprzewodowe zadziałało lepiej. Użyj powerline do podłączenia komputera. Link to post Share on other sites
mrukihuk 0 Napisano 18 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2022 15 godzin temu, cooger napisał: Wątpię żeby na tym sprzęcie połączenie bezprzewodowe zadziałało lepiej. Użyj powerline do podłączenia komputera. Dzięki, a co to jest powerline? W dniu 17.05.2022 o 17:19, 8gwiazdek napisał: Wystarczy włączyć Wifi Analyzer (dostępny na telefony z androidem), przejść się po mieszkaniu i popatrzyć na sygnały oraz to ile jest sieci na kanałach. Dopiero w tedy można podjąć jakieś decyzje. Jutro sprawdzę i napiszę, jak jest. Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 18 Maja 2022 Udostępnij Napisano 18 Maja 2022 25 minut temu, mrukihuk napisał: Dzięki, a co to jest powerline? https://allegro.pl/kategoria/urzadzenia-sieciowe-transmitery-sieciowe-powerline-256052 Link to post Share on other sites
mrukihuk 0 Napisano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 15 godzin temu, cooger napisał: https://allegro.pl/kategoria/urzadzenia-sieciowe-transmitery-sieciowe-powerline-256052 Dzięki, rozumiem, że to jest jakiś wzmacniacz sygnału? Czy możesz polecić jakiś konkretny, samemu ciężko mi wybrać bez jakiejkolwiek wiedzy w tym zakresie. To się podłącza bezprzewodowo, czy któryś musi być połączony z modemem przez kabel? W dniu 17.05.2022 o 17:19, 8gwiazdek napisał: Wystarczy włączyć Wifi Analyzer (dostępny na telefony z androidem), przejść się po mieszkaniu i popatrzyć na sygnały oraz to ile jest sieci na kanałach. Dopiero w tedy można podjąć jakieś decyzje. Zainstalowałem apkę, jakie dane mam z niej podać? Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 20 Maja 2022 Udostępnij Napisano 20 Maja 2022 Powerline tworzy Ci 'kanał' kablowy poprzez 'kable elektryczne'. Czyli możesz połączyć komputer z routerem poprzez gniazdka elektryczne. Prędkość dobierasz według potrzeb - przejrzyj testy bo ta prędkość nie jest tak oczywista jak jest napisane na pudełku. Link to post Share on other sites
mrukihuk 0 Napisano 21 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2022 (edytowane) 21 godzin temu, cooger napisał: Powerline tworzy Ci 'kanał' kablowy poprzez 'kable elektryczne'. Czyli możesz połączyć komputer z routerem poprzez gniazdka elektryczne. Prędkość dobierasz według potrzeb - przejrzyj testy bo ta prędkość nie jest tak oczywista jak jest napisane na pudełku. Dzięki za podpowiedź. Czy uważasz, że w moim przypadku rozwiąże to problem. Nie chciałbym wydawać pieniędzy na marne, a koszt nie jest mały. Czy mogę zrobić coś, co w miare dokładnie zdiagnozuje mój problem i będzie można stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem, że powerline pomoże? I jeszcze proszę o potwierdzenie, czy dobrze rozumiem zasadę działania powerline: podłączam pierwszy punkt obok modemu i łączę je kablem, drugi punkt podłączam obok komputera i także łączę kablem. Zgadza się? Edytowane 21 Maja 2022 przez mrukihuk Link to post Share on other sites
mrukihuk 0 Napisano 26 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 Dziękuję wszystkim za pomoc. Zakupiłem i testuje Transmiter sieciowy Tenda PH6. Efekt jest taki, że nie zrywa mi już internetu, natomiast prędkości wahają się od 60 do 100 mb/s (przy wyjściowych 300). I teraz moje pytanie: czy mogę jakoś zwiększyć te prędkości? Czy zakup jakiegoś lepszego powerline może wpłynąć na większe prędkości internetu, czy może teraz pogrzebać coś w ustawieniach, żeby poprawić osiągi? Dzięki za pomoc. Link to post Share on other sites
Dejff0 13 Napisano 26 Maja 2022 Udostępnij Napisano 26 Maja 2022 kolego sam dziś doświadczyłem tego problemu z ineą. za ich routerm po kablu lub wifi mam 300mb jak w umowie. Za tym routerem mam tplink tlwdr3600 i po kablu z tego routera osiągam 300mb. WiFi niestety leży i kwiczy. Router już nie pierwszej młodości dlatego myślę nad zmianą.... Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 27 Maja 2022 Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 14 godzin temu, Dejff0 napisał: kolego sam dziś doświadczyłem tego problemu z ineą. za ich routerm po kablu lub wifi mam 300mb jak w umowie. Za tym routerem mam tplink tlwdr3600 i po kablu z tego routera osiągam 300mb. WiFi niestety leży i kwiczy. Router już nie pierwszej młodości dlatego myślę nad zmianą.... Ja mam w INEA bezposrednio di ONT wpiety swoj tp-link arcger ax55 bo na tym co oni dają Tilgin w 2.4 Ghz na tv samsung przerywają uslugi smart i to w tym samym pokoju, a na tp-link bajka, Na iPhone SE 2022 w AX pietro nizej pod routerem predkosci jak po kablu 620/640Mb. Dają szrot za darno bo muszą. Link to post Share on other sites
Dejff0 13 Napisano 27 Maja 2022 Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 34 minuty temu, Arnold napisał: Ja mam w INEA bezposrednio di ONT wpiety swoj tp-link arcger ax55 bo na tym co oni dają Tilgin w 2.4 Ghz na tv samsung przerywają uslugi smart i to w tym samym pokoju, a na tp-link bajka, Na iPhone SE 2022 w AX pietro nizej pod routerem predkosci jak po kablu 620/640Mb. Dają szrot za darno bo muszą. za ich routerem zte wszystko gra. to mój stary tp link umiera po wifi Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 27 Maja 2022 Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 W dniu 26.05.2022 o 09:05, mrukihuk napisał: I teraz moje pytanie: czy mogę jakoś zwiększyć te prędkości? Tak, połączyć kablem cat5e komputer do PowerLine Link to post Share on other sites
mrukihuk 0 Napisano 27 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 (edytowane) 41 minut temu, zbiku90 napisał: Tak, połączyć kablem cat5e komputer do PowerLine Dzięki, spróbuję. A ewentualnie cat.6? Będzie jeszcze lepsza? Edytowane 27 Maja 2022 przez mrukihuk Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 27 Maja 2022 Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 2 godziny temu, Dejff0 napisał: za ich routerem zte wszystko gra. to mój stary tp link umiera po wifi To ty ZTE dostales czyli cos lepszego od tego Tilgin Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 27 Maja 2022 Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 1 godzinę temu, mrukihuk napisał: A ewentualnie cat.6? Będzie jeszcze lepsza? Nie będzie różnicy 1 Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 27 Maja 2022 Udostępnij Napisano 27 Maja 2022 7 godzin temu, mrukihuk napisał: A ewentualnie cat.6? Będzie jeszcze lepsza? Bez różnicy, ale jak cena się nie wiele rózni brać Cat.6 Polecam płaskie kable. Link to post Share on other sites
Dejff0 13 Napisano 30 Maja 2022 Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 problem z netem rozwiązany. Mój router tlwdr3600 nie dawał rady. Po zmianie wszystko OK Link to post Share on other sites
Recommended Posts