Bambam 5 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Witam, mam internet światłowodowy z Multimedii i ostatnio zwiększyli mi szybkość do 600 mb/s. Do tej pory korzystałem z routera TP Link TL-WR740N ale już się nie sprawdza i szukam nowego. Zależy mi na tym by nowe urządzenie zapewniało stabilny sygnał w całym domu. Obecnie jest tak, że sygnał jest dobry w pokoju gdzie stoi router a w sąsiednich lub na piętro wyżej są problemy ze spadkiem lub całkowitym zgubieniem sygnału. Pracuję zdalnie więc zależy mi by nic nie przerywało płynności połączenia. Ogólnie konfiguracja urządzeń korzystających z internetu w domu jest taka : komputer stacjonarny podpięty kablem do routera, 2 laptopy i 3 smartfony łączące się z routerem przez WiFi. Nie zdarza się by wszystkie te urządzenia na raz korzystały ale tak z 3 już tak. Proszę o polecenie jakiegoś urządzenia w granicach 200 maks 300zł. Na innym forum polecili mi router Tenda TX3 czy to będzie dobry wybór? Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Za 200-300 zł nie ma szans, żeby był porządny zasięg, nie ważne jakiej firmy. Tenda id TP-Linka niczym się nie różni poza nazwą. Ten sam segment producenta, czyli najgorszy. Proponuje przemyśleć sprawę i obejrzeć się za Xiaomi AX3600. W promocjach jest do 400 zł/ Tylko nie stawiać go w koncie lub miedzy innymi urządzeniami, tylko na tyle na ile możliwe nawet na ścianie w maile na środku pokoju na tej ścianie. Myślę, ze będzie o wiele lepszy niż Tenda. Wyłączyć w nim "inteligentne wi-fi" i dwie nazwy wi-fi dla 5 i 2.4Ghz. Hasło może być takie samo. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 2 godziny temu, Arnold napisał: Tenda id TP-Linka niczym się nie różni poza nazwą. Ten sam segment producenta, czyli najgorszy. Proponuje przemyśleć sprawę i obejrzeć się za Xiaomi AX3600. Myślę, ze będzie o wiele lepszy niż Tenda. Ale masz na to jakieś realne wyniki testów porównawczych różnych modeli w tym samym środowisku, na różnych zakresach, w tym up/down itd. czy po prostu jesteś fanboyem Xiaomi? Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 1 minutę temu, cooger napisał: Ale masz na to jakieś realne wyniki testów porównawczych różnych modeli w tym samym środowisku, na różnych zakresach, w tym up/down itd. czy po prostu jesteś fanboyem Xiaomi? Nie mam zrzutów∑ itp, ale testowałem. Jestem fanboyem samego siebie Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 1 minutę temu, Arnold napisał: Nie mam zrzutów∑ itp, ale testowałem. Jestem fanboyem samego siebie Testowałeś porównawczo? To przedstaw wyniki, bo ja w kilku miejscach czytałem, że z czym jak czym ale z zasięgiem tego Xiaomi w 2.4GHz jest słabo. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambam 5 Napisano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 @cooger co w takim razie polecisz? Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 117 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Jezeli chodzi Tobie o zwiekszenie zasiegu to polecam system mesh. Wiecej info: https://www.komputronik.pl/informacje/co-to-jest-system-mesh-jak-dziala/ Cytuj Link to post Share on other sites
Bambam 5 Napisano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 @Genghis Khan zależy mi przede wszystkim na stabilnym sygnale i bym mógł korzystać z pełnej mocy obecnego internetu. Wzmocnienie sygnału też ale nie wymagam by działał super z każdego kąta czy to w piwnicy czy na strychu. Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 117 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 8 godzin temu, Bambam napisał: Obecnie jest tak, że sygnał jest dobry w pokoju gdzie stoi router a w sąsiednich lub na piętro wyżej są problemy ze spadkiem lub całkowitym zgubieniem sygnału. Dlatego proponuje system mesh, bez konretnych pomiarow i weryfikacji ciezko powiedziec czy jak wymienisz router na lepszy nowszy i mocniejszy i tak mozesz miec problemy z zasiegiem na kolejnym pietrze. Bez rozpisywania sie system mesh rozwiaze Twoje problemy. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 13 godzin temu, Bambam napisał: @cooger co w takim razie polecisz? Lekturę na smallnetbuilder. Cytuj Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 @cooger jak ja ostatnio sugerowałem komuś aby się dokształcił w temacie sieci, aby można było kontynuować merytoryczną dyskusję, to się skończyło "ripostą roszczeniowca" aby nie było OT: Jeśli chodzi o mniejsze mieszkania, na jednej kondygnacji, to jeden router może wystarczyć. Jeśli jednak w grę wchodzą betonowe stropy i więcej ścian to nie ma siły - trzeba iść w kierunku sieci mesh, oczywiście najlepiej spiętych kablowo (ethernet backhaul). Dlaczego? Bo urządzenia klienckie są różne - mają moduły radiowe o różnych mocach (w uproszczeniu) oraz wbudowane anteny o różnych zyskach. Jeden "supermocny" router owszem może się przebić sygnałem do urządzenia 2 piętra wyżej, ale ono już może mieć problem z komunikacją zwrotną do routera. Z dobrze przemyślanym meshem chodzi o to by nadawać z małą mocą ale w wielu punktach. Dzięki małej liczbie przeszkód całość może działać np. na 5GHz (oczywiście jeśli urządzenia klienckie wspierają), gdzie router 2 piętra niżej może już operować tylko na 2,4 przy znośnych parametrach. Z meshem jest też o tyle fajna sprawa, że można stopniowo go rozszerzać o kolejne sztuki - gdy na początku mamy napięty budżet. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambam 5 Napisano 12 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Rozumiem, może w takim wypadku faktycznie zdecyduję się na sieć mesh. Faktycznie są w domu betonowe stropy i miejscami dość grube ściany. Dom jest dwupiętrowy ale zależy mi na dobrym odbiorze na pierwszy i drugim piętrze. Czyli gdybym kupił dwie sztuki takich urządzeń to dobra była by taka konfiguracja: jedna urządzenie stoi na pierwszym piętrze podpięte kablem ethernet do routera od operatora a drugie na drugim piętrze w moim pokoju (tam chcę mieć najlepszy zasięg na całym piętrze), połączone z pierwszym przez WiFi? Średnio uśmiechało by mi się teraz wiercenie dziur w suficie by puścić kabel. Jakie urządzenia w takim razie kupić do tej sieci? Czy te z artykułu TP-Link Deco M4 2 sztuki to minimum czy znajdę coś tańszego godnego uwagi? Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 117 Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) Moze byc tak ze Twoj strop zabija wifi i pociagniecie kabla bedzie jedynym rozwiazaniem ale niewiem tego na 100%. C-3PO z gwiednych wojen by stwierdzil masz 50% szans A tutaj filmik o Deco m4: Edytowane 12 Maja 2022 przez Genghis Khan Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 No właśnie. Nie ma innego sprzętu sieciowego tylko najlepszy na świecie w cudzysłowiu TP-Link, a efekt jest taki, ze potem na forach jak pandemia narzekania, a jakoś takiej pandemii na forach nie widzę nad Xiaomi czy Asus. A fakt jak coś ludzie mniej kupują to nie maja na co narzekać. W dniu 11.05.2022 o 17:06, cooger napisał: Testowałeś porównawczo? To przedstaw wyniki, bo ja w kilku miejscach czytałem, że z czym jak czym ale z zasięgiem tego Xiaomi w 2.4GHz jest słabo. Skoro jesteś Ekspert to chyba wiesz, ze najlepszy i najzajebistrzy router świata (jeśli taki istnieje w ogóle), żeby popisał się możliwościami to raz ustawienie, dwa ustawienie anten, trzy konfiguracja. 99% ludzi wpisze hasło do routera, nazwę SSID oraz haslow WiFi i oczekuje cudów. Oczywiście nigdzie nie napisałem, ze pokrywa super, hiper cały dom i nic nie trzeba więcej, tylko ty to tak odczytujesz. Wiesz co ja myślę o testach i wykresach z testów? To, ze potem okazuje się, ze i tak nikt nawet w 50% nie osiąga tego samego w testach, a większość testów, które pokazują możliwości routerów jest robione w nowych domach z cienkich pustaków tak jak się teraz buduje, a nie w domach z lat 90 20 wieku kiedy ściany były z grubych pustaków, a stropy miały w sobie tyle metalu, ze szok. W tym wszystkim zapomniałem, ze ludzie łykają jak pelikany reklamy operatorów światłowodu o super inteligentnym wifi 6 i nawet na swoich routerach to używają, a bez wczuwania się w aspekty techniczne tego wiadomo, ze to działa jak chce. Reasumując powiem tobie i innym. Mam dom z grubych pustaków, 3 piętra po plus/minus 100 m2. Router stoi na pietrze, a aktualnie używa się parter i piętro. Router stoi na pietrze (AX9000) w największym pokoju od południa, na ścianie od zachodu, bliżej ściany zachodniej, ale nie w rogu. Biorę iPhone SE z 2022 roku, który ma AX, a nawet Wi-Fi 6E 6Ghz. Idę na drugi koniec domu na pietrze, wyłączam w nim transfer danych mobilnych, stale przy drzwiach balkonowych i połączony jest w 5Ghz. Nie będę tu pisał czy ma jedna kreskę wifi czy trzy bo to w sumie najmniej istotne, skaczą te kreski z jednej do trzech. Ważniejsze co pokazuje Speedtest w download. OD 40-80Mb/s. Bez Mech. Router ma na sztywno szerokość ustawioną na 160Mhz i kanał 60 w 5Ghz. Poprzedni Asus AX55 w tym miejscu nie miał w ogóle zasięgu, a stal w tym samym miejscu co Xiaomi. Jak wam potrzebne cyferki to zrobię te testy jeszcze raz z zrzutami. Poniżej jeden z pomiarów.Ten z wynikiem 6,48 to piętro niżej w pokoju od wschodu największym. 155Mb/s to właśnie na pietrze od północy, a 388Mb/s piętro niżej po środku domu przy schodach, 621Mb to piętro niżej pod pokojem z routerem, czyli piętro niżej w AX jest wynik jak w pokoju z routerem i po kablu na smartfonie. Swoją drogą myślałem na Mech jak kupowałem Xiaomi, ale opinie są różne, że nie zawsze to super płynnie działa, dlatego w tym momencie jak mi będzie niezbędne kupię jeden Xiaomi Mech AX3000 i zobaczę co mi to da i ile, na razie nie jest mi to niezbędne. Tam gdzie smartfon w 5Ghz ma 6,48Mb/s, w 2.4Ghz potrafi do 200Mb.s dojść, a najczęściej 100-120Mb/s Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 19 Maja 2022 Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 Podłączę się pod temat, bo w sumie potrzeby podobne, budżet podobny, więc szkoda zaśmiecać. Ja mam zawrotny internet radiowy 50 Mb, więc wymagania minimalne, ale dopóki nie pociągną światłowodu, nie zamierzam inwestować w nic drogiego. Na ten moment wystarczał tani router Tenda F3, zasięg zadowalający, bliźniak szeregowy ok. 80m2 więc nawet ogródek i podjazd ten mały nadajnik obejmuje. Pojawiło się trochę urządzeń, w tym telefony z WiFi 6 i szukam taniego routera z tym właśnie standardem. Parametr prędkości jak widać jest nieistotny, złącze USB również, zależy mi na stabilnej pracy i możliwie dużym zasięgu w możliwie najniższej cenie. Po prostu szkoda inwestować w coś, co nie wykorzysta nawet połowy swojego potencjału. Chwilowo skłaniam się do Tenda RX3, ewentualnie coś w tym przedziale cenowym. Jakieś wasze propozycje? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts