Skocz do zawartości

Modernizacja komputera, kilka pytań

Recommended Posts

Rozważam zmianę sprzętu, obecnie mam:

zasilacz - BeQuiet! Pure Power L8 630W

procek- i5-4670k

chłodzenie - fera 5 dual

mobo- msi g43 z97

Ram- adata xpg 1600MHZ 4x4gb

karta- gtx 1060 3gb

Chciałbym na razie zmienić wszystko oprócz zasilacza i karty. budżet 2500-3000, jak będzie trzeba, to coś można dołożyć delikatnie. Komputer służy do gier i codziennego użytkowania.

Widziałem, że DDR5 już dosyć sporo jest w sklepach, czy warto już się w to pakować? Sporo droższe są niż DDR4 no i jeszcze pytanie apropos RAM o GEAR 1 i GEAR 2.

Czy w 12600kf znowu DDR4 można max 3600MHz włożyć i nic więcej, tak jak to było w serii 11 żeby został w GEAR 1?

Myślałem nad 12600kf, bo jest ta możliwość podkręcenia w przyszłości, do tego płyta na z690 żeby dało się go spokojnie podkręcać, tylko też nie wiem, który model wybrać, bo w okolicach 1000zł jest minimum z 7 propozycji, może ktoś coś może polecić?

Pamięć RAM, to właśnie nie wiem czy warto dopłacać do DDR5, a jak DDR4 czy coś więcej niż 3600MHz szukać.

Jeszcze kwestia SSD, obecnie mam Crucial MX200 256gb, skoro i tak trzeba zrobić reinstall systemu, to myślałem nad upgradem na dysk M.2, czy przy grach i codziennym użytkowaniu zauważę różnicę względem SSD 2,5 cala?

Na jak dlugo zamierzasz pozostac przy 1060? bo ona bedzie waskim gardlem dla nowego kompa.

Zmiana na i5-12xx niewiela da w polaczeniu z 1060

DDR5 nie warto isc lepiej przeznaczyc ta kase na grafike / dysk

256gb Tobie wystarcza? duzo nowych tytulow zajmuje po 100gb+ jak to ma byc komputer pod gry to 500gb minimum, lepiej 1tb

44 minuty temu, Genghis Khan napisał:

Na jak dlugo zamierzasz pozostac przy 1060? bo ona bedzie waskim gardlem dla nowego kompa.

Zmiana na i5-12xx niewiela da w polaczeniu z 1060

DDR5 nie warto isc lepiej przeznaczyc ta kase na grafike / dysk

256gb Tobie wystarcza? duzo nowych tytulow zajmuje po 100gb+ jak to ma byc komputer pod gry to 500gb minimum, lepiej 1tb

No myślę, że rok maksymalnie, karty ładnie tanieją to poczekam jeszcze troszkę i coś się zmieni. 

Ok, czyli ddr4, 3600mhz czy większe taktowanie też ma sens przy serii 12?

Na tym dysku mam system i programy, a na gry mam 2 inne ssd, tutaj myslalem nad tym M2 że względu na system właśnie zeby jeszcze szybciej chodził, tylko czy to widać różnicę względem zwykłego ssd?

11 minut temu, szczepan997 napisał:

No myślę, że rok maksymalnie, karty ładnie tanieją to poczekam jeszcze troszkę i coś się zmieni. 

Duzo osob czeka na 4xxx :) czas pokaze ale napewno pomalu polepsza sie sprawa z grafikami.

3600mhz jest ok

Jezeli chodzi o dyski to polecam:

https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/sata-czy-nvme-co-wybrac.html

2 godziny temu, Genghis Khan napisał:

Duzo osob czeka na 4xxx :) czas pokaze ale napewno pomalu polepsza sie sprawa z grafikami.

3600mhz jest ok

Jezeli chodzi o dyski to polecam:

https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/sata-czy-nvme-co-wybrac.html

Też myślałem o serii 4xxx. A co z płytą główną, masz jakieś konkretne modele, które byś polecił? 

19 godzin temu, szczepan997 napisał:

Ok, czyli ddr4, 3600mhz czy większe taktowanie też ma sens przy serii 12?

Nie, bo to wskoczy Ci w Gear 2. Po prostu 3600 MHz i Gear1

Jaki masz monitor? W jakie gry grasz? Będziesz celować w jakąś znacznie bardziej wydajną GPU? 

8 godzin temu, kajtek. napisał:

Nie, bo to wskoczy Ci w Gear 2. Po prostu 3600 MHz i Gear1

Jaki masz monitor? W jakie gry grasz? Będziesz celować w jakąś znacznie bardziej wydajną GPU? 

Monitor to iiyama GB2770QSU jest to monitor 2K. Od razu jako ciekawostkę powiem, że ten monitor ma fabrycznie wadliwą matrycę i robią się co jakiś czas artefakty. Serwis autoryzowany czeka na rozwiązanie problemu z centrali i na razie niewiadomo jak sprawa się zakonczy, monitory z tej serii, ale full HD tego nie mają. 

Gram najczęściej w CS GO, PUBG, Forza, assetto. Celowałbym raczej obecnie coś pokroju 2070, 3060, chociaz to zależy od finansów, no na pewno nie słabiej niż 3050.

Za 3700 zł masz https://proline.pl/koszyk/4a45e894

Z drugiej strony pod monitor 1440p wolałbym dać mocniejsze GPU niż CPU. https://proline.pl/koszyk/bf7d9eda

1000 zł taniej który później dokładasz do GPU, będzie to w okolicach przeskoku z RTX 3060 na RTX 3070, 3070 Ti i ku tej opcji bardziej bym się skłaniał.