Winter 0 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Witam, Problem jest dość nietypowy. Mam dość denerwujące zabezpieczenie termiczne dla procesora, które jest zależne od chłodzenia. Z początkowym chłodzeniem temperatura zabezpieczenia wynosiła 75 stopni. Przy kolejnym chłodzeniu wynosiło to ok. 65 stopni. Przy obecnym wynosi zaledwie mniej niż 50 stopni... Dla mnie to nie ma sensu aby te zabezpieczenie włączało się w temperaturze poniżej 50 stopni. I tu właśnie pytam się czy jest jakaś możliwość aby te zabezpieczenie wyłączyć lub zmienić temperaturę aktywacji tego zabezpieczenia? Dodam że po aktualizacji BIOS'a zabrakło mi opcji zmiany temperatury wyłączania się komputera i paru innych opcji. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
system 64 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Zabezpieczenie powiadasz?? zrób downgrade biosu płyty jeśli Ci to niezbędne. Mam Phenoma i z tego co wiem, mogę się mylić nie da się tego odblokować. Zabezpieczenie w 955 jest ustawione na sztywno na 70 stopni. Cytuj Link to post Share on other sites
Akker 13 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Pierwsze czytam, zeby istnialo zabezpieczenie termiczne zalezne od chlodzenia procesora. A max. Temp dla tego proca to 63 s. Celsjusza.. Czy moglbys konkretniej pisac lub dobrac tak slowa zeby nie wychodzily z tego farmazony? Cytuj Link to post Share on other sites
Winter 0 Napisano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Zaczniemy tak: Kupuję komputer wraz z jakimś słabym chłodzeniem (nie boxowe). Temperatura max: 75 stopni. Idę do serwisu mówię że za słabe. Dają nowe chłodzenie. Max temperatura 60 stopni. Znowu idę do serwisu mówię że nie daje rady. Dają mi jakiegoś potwora. I tu właśnie robię testy OCCT czy też Prime95 i patrzę temperaturę i zegar procesora. Po dwóch minutach temperatura dochodzi do ok. 49 stopni i włącza się to dziwne zabezpieczenie termiczne. Nie wiem czy jeszcze jakoś innaczej da się to wytłumaczyć. W razie czego to pasta termoprzewodząca jest nałożona. Jaka to ona jest to ja nie wiem ale jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamerton 51 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 (edytowane) Dla mnie to nie ma sensu aby te zabezpieczenie włączało się w temperaturze poniżej 50 stopni. I tu właśnie pytam się czy jest jakaś możliwość aby te zabezpieczenie wyłączyć lub zmienić temperaturę aktywacji tego zabezpieczenia?Nie ma takiej możliwości i być nie może bo by ci się procesor spalił po przegrzaniu a tego nie chcą producenci procesorów i stosują to zabezpieczenie odkąd procesory trafiły do sklepów. A było to dawno, dawno temu... Po dwóch minutach temperatura dochodzi do ok. 49 stopni i włącza się to dziwne zabezpieczenie termiczne. Nie wiem czy jeszcze jakoś innaczej da się to wytłumaczyć. Jaki masz procesor ? Procesor ma tempertaurę krytyczną i zabezpieczenie musi zadziałac bo inaczej by się spalił - ale to na pewno nie jest 49 stopni C. Nie ma tak niskiej temperatury żaden procesor. Jeżeli w BIOSie nie masz ustawione temperaturę krytyczną na 50 st. C a zabezpieczenie działa przy tej temperaturze to tylko znaczy, że płyta główna nawaliła - czujnik na płycie źle działa i płyta do wymiany/naprawy w serwisie. Edytowane 22 Lipca 2011 przez Kamerton Cytuj Link to post Share on other sites
system 64 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Jeśli masz możliwość sprawdź czy to nie jest wina płyty głównej, na boxowym w stresie nie powinno przekraczać 65 stopni, jak objawia Ci się zabezpieczenie termiczne, po czym poznajesz że się włączyło?? Cytuj Link to post Share on other sites
Winter 0 Napisano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Pozwoliłem sobie nawet na zrobienie filmiku Powinno wyraźnie widać że po osiągnięciu 59 stopni procesor zmienia zegar na 4. I właśnie to jest te zabezpieczenie termiczne. Jeśli chodzi o boxowe chłodzenie to ja niestety nie mam do niego dostępu, ponieważ wraz z kupnem komputera dostałem jakieś inne chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
kima2 127 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Bardzo dziwne w OCCT VCore to 3,9V. Błąd odczytu? Cytuj Link to post Share on other sites
Winter 0 Napisano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Bardzo dziwne w OCCT VCore to 3,9V. Błąd odczytu? Tak. W BIOS'ie mam 1,334 V jak się nie mylę. Cytuj Link to post Share on other sites
system 64 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 (edytowane) temperatura w stresie jest jak najbardziej prawidłowa, w idle również, kwestia która jest trochę dziwna to to że TJ max u Ciebie to 99 stopni i fakt że Coretemp pokazuje Ci maksymalną osiągniętą temperaturę jako LOW, a high najniższą. Jeśli masz możliwość ściągnąć wcześniejszy bios do tej płyty zrób to. Jak dla mnie skaszaniona płyta. Edytowane 22 Lipca 2011 przez system Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts