Skocz do zawartości

i5 8600k undervolting - problemy, prośba o pomoc.

Recommended Posts

Cześć, mam w kompie na stole (i dzisiaj muszę to skończyć) PC z i5 8600k i płytą asrock gaming k6 z370 ze starym biosem i 2x8gb ddr4 ustawione na xmp

Mam zachować parametry fabryczne procesora , speedstep zegary itd. natomiast mam jakoś obniżyć tempetaturę(świeża dobra pasta, dobre chłodzenie ale obudowa dość zamknięta bequiet 800 silent wiec zostaje zrobić undervolting.

Przesiedziałem z godzinę na YT i google i nic mi to nie dało.

Nie chcę wycisnąć siódmych potów undervoltingowych tylko troche, tak na szybko i stabilnie obniżyć ogólnie voltage. UV robiłem w życiu ze 3x ale na prockach (starych) amd i prostych płytach gdzie miałem po prostu 1- 2 miejsca gdzie obniżełem wartości w bios, potem komp przechodził benchmarki i efekt osiągniety.

Tutaj jest tych funkcji tak dużo,że nie wiem o co chodzi, próbowałem to rozgryźć to komp mi nie wstawał wiec bios musiałem resetować.

Wrzucam Wam zdjęcia z tego jak bios jest ustawiony fabrycznie i moje pytanie - co i jak pozmieniać?

albo jakiś w miarę gotowy setup bym potrzebował albo info które parametry mogę obniżać i testować stabilność - bo jak zmiennych mam 15 to w życiu tego nie zrobię... także możę skupić się na kilku podstawowych napięciach i powinno być ok - od razu mówię, do ideału nawet nie będę próbował dążyć ale tak z grubsza i na szybko w miarę powinno dać się to ogarnąć.

Także prosze o pomoc.

PS. na tej płycie jest jakiś mega stary bios, na stronie producenta jest kilkanaście wersji nowszych (i tak ostatnia to 2019r ale może warto) - próbowałem zrobić update biosu z poziomu bios (z wpiętym kablem ethernet ) i wyskakuje error, próbowałem też ze strony producenta probrać aplikacje to aktualizacji bios z poziomu windowsa 10 - też error. Jakiś pomysł jak to zrobić?

https://imgur.com/a/IewC8TG

Bios wrzucasz na pendrive:

https://www.asrock.com/support/BIOSIG.asp?cat=BIOS10

8600k to nie jest jakiś gorący procek, jakie to chłodzenie i temperatury?

Ten procek nawet w blenderzed nie ciągnie dużo papu:

66w na stock, 144w po OC, ale Ty go może ustaw na stock:)

8600k-blender-power.png

Chyba że tam wyschła pasta pod czapką:)

Edytowane przez wrobel_krk

przy takim power limit proc pójdzie w pełne turbo?

Uv kilka prób mogę zrobić tylko bez zagłębiania sie w ten szczegółowe funkcje - najważniejszy jest vcore tak? coś jeszcze grubszego jest? ten vcore to w którym miejscu w tym asrocku jest? jak sie nazywa i jak minimalnie mogę ustawić ten parametr ,żeby było bezpiecznie (stabilność już sam zweryfikuję)

1.15v sprawdź, LLC2, i sztywne np 4.5ghz, cos w tym stylu a jak to nie pomoże to daj te power limit nawet na 75w, jak ma 80stopni przy 94w, to przy 75w będzie 70 pewnie. No ten bios zaktualizuj, nie masz pendriva? może na ten stary bios coś mąci

7 godzin temu, under555 napisał:

Cześć, mam w kompie na stole (i dzisiaj muszę to skończyć) PC z i5 8600k i płytą asrock gaming k6 z370 ze starym biosem i 2x8gb ddr4 ustawione na xmp

Mam zachować parametry fabryczne procesora , speedstep zegary itd. natomiast mam jakoś obniżyć tempetaturę(świeża dobra pasta, dobre chłodzenie ale obudowa dość zamknięta bequiet 800 silent wiec zostaje zrobić undervolting.

Przesiedziałem z godzinę na YT i google i nic mi to nie dało.

Nie chcę wycisnąć siódmych potów undervoltingowych tylko troche, tak na szybko i stabilnie obniżyć ogólnie voltage. UV robiłem w życiu ze 3x ale na prockach (starych) amd i prostych płytach gdzie miałem po prostu 1- 2 miejsca gdzie obniżełem wartości w bios, potem komp przechodził benchmarki i efekt osiągniety.

Tutaj jest tych funkcji tak dużo,że nie wiem o co chodzi, próbowałem to rozgryźć to komp mi nie wstawał wiec bios musiałem resetować.

Wrzucam Wam zdjęcia z tego jak bios jest ustawiony fabrycznie i moje pytanie - co i jak pozmieniać?

albo jakiś w miarę gotowy setup bym potrzebował albo info które parametry mogę obniżać i testować stabilność - bo jak zmiennych mam 15 to w życiu tego nie zrobię... także możę skupić się na kilku podstawowych napięciach i powinno być ok - od razu mówię, do ideału nawet nie będę próbował dążyć ale tak z grubsza i na szybko w miarę powinno dać się to ogarnąć.

Także prosze o pomoc.

PS. na tej płycie jest jakiś mega stary bios, na stronie producenta jest kilkanaście wersji nowszych (i tak ostatnia to 2019r ale może warto) - próbowałem zrobić update biosu z poziomu bios (z wpiętym kablem ethernet ) i wyskakuje error, próbowałem też ze strony producenta probrać aplikacje to aktualizacji bios z poziomu windowsa 10 - też error. Jakiś pomysł jak to zrobić?

https://imgur.com/a/IewC8TG

Na początek ustaw sobie CSM w biosie jak nie chcesz mydła na ekranie.

Aktualizacje biosu są banalnie proste:

https://www.asrock.com/support/BIOSIG.pl.asp?cat=BIOS9

-z tym że wszystkie biosy są ok do tej płyty i nie masz potrzeby ich aktualizacji,przed ostatnia umożliwia ci wyświetlanie temperatury cpu na wyświetlaczu płyty.

Tu masz paczkę wszystkich ust na tej płycie w tym bardzo niskich napięć, działające bez różnicy jaki procesor używasz.Mogę ustawić jeszcze niższe ale nie widzę potrzeby i tak są już za niskie :)

Robiąc UV ustaw mu napięcie na sztywno i nie baw się zbijaniem napięć itd będzie stabilniejszy i proces ten przebiegnie o wiele szybciej.

https://megawrzuta.pl/download/3a5c6799152797f5ccb7501df0c484c6.html