under555 10 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Cześć, mam w kompie na stole (i dzisiaj muszę to skończyć) PC z i5 8600k i płytą asrock gaming k6 z370 ze starym biosem i 2x8gb ddr4 ustawione na xmp Mam zachować parametry fabryczne procesora , speedstep zegary itd. natomiast mam jakoś obniżyć tempetaturę(świeża dobra pasta, dobre chłodzenie ale obudowa dość zamknięta bequiet 800 silent wiec zostaje zrobić undervolting. Przesiedziałem z godzinę na YT i google i nic mi to nie dało. Nie chcę wycisnąć siódmych potów undervoltingowych tylko troche, tak na szybko i stabilnie obniżyć ogólnie voltage. UV robiłem w życiu ze 3x ale na prockach (starych) amd i prostych płytach gdzie miałem po prostu 1- 2 miejsca gdzie obniżełem wartości w bios, potem komp przechodził benchmarki i efekt osiągniety. Tutaj jest tych funkcji tak dużo,że nie wiem o co chodzi, próbowałem to rozgryźć to komp mi nie wstawał wiec bios musiałem resetować. Wrzucam Wam zdjęcia z tego jak bios jest ustawiony fabrycznie i moje pytanie - co i jak pozmieniać? albo jakiś w miarę gotowy setup bym potrzebował albo info które parametry mogę obniżać i testować stabilność - bo jak zmiennych mam 15 to w życiu tego nie zrobię... także możę skupić się na kilku podstawowych napięciach i powinno być ok - od razu mówię, do ideału nawet nie będę próbował dążyć ale tak z grubsza i na szybko w miarę powinno dać się to ogarnąć. Także prosze o pomoc. PS. na tej płycie jest jakiś mega stary bios, na stronie producenta jest kilkanaście wersji nowszych (i tak ostatnia to 2019r ale może warto) - próbowałem zrobić update biosu z poziomu bios (z wpiętym kablem ethernet ) i wyskakuje error, próbowałem też ze strony producenta probrać aplikacje to aktualizacji bios z poziomu windowsa 10 - też error. Jakiś pomysł jak to zrobić? https://imgur.com/a/IewC8TG Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2145 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) Bios wrzucasz na pendrive: https://www.asrock.com/support/BIOSIG.asp?cat=BIOS10 8600k to nie jest jakiś gorący procek, jakie to chłodzenie i temperatury? Ten procek nawet w blenderzed nie ciągnie dużo papu: 66w na stock, 144w po OC, ale Ty go może ustaw na stock:) Chyba że tam wyschła pasta pod czapką:) Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Możliwe, że wysechl ihs bo skalp był robiony 4 lata temu Noctua dh 14 Hardwareu zmienić nie mogę, UV musi pomoc chociaż trochę Mógłby ktoś proszę powiedzieć jak to zrobić? Będę mega wdzięczny Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2145 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 nie wiem czy nie lepiej Ci ustawić long duration i short duration power limit na 65w, albo więcej jak nie będzie za gorący proc, chyba że masz dużo czasu na testowanie uv Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 przy takim power limit proc pójdzie w pełne turbo? Uv kilka prób mogę zrobić tylko bez zagłębiania sie w ten szczegółowe funkcje - najważniejszy jest vcore tak? coś jeszcze grubszego jest? ten vcore to w którym miejscu w tym asrocku jest? jak sie nazywa i jak minimalnie mogę ustawić ten parametr ,żeby było bezpiecznie (stabilność już sam zweryfikuję) Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2145 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 To chyba cpu core/cache voltage - fixed mode to na szytywno, a offset wiadomo, Ty tam nie testujesz z jakimiś małymi danymi, jakaś wypalarka? Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Fixed na 1.1V I bsoduje OCCT Data set large, mode extreme, load type variable Tym testuje Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2145 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 ile watów wtedy ciągnie cpu, w hwinfo zobacz, bo jak ponad 100w to grach tyle nie będzie brać, jakie te duże temperatury 70 90? Nie wiem czy LLC tez nie warto zmienić Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 94waty max W hw monitor przy furmark (gpu) plus OCCT z ciężkimi ustawieniami Cpu package ok 80 stopni po 3 minutach Ale to ostry test wg mnie Calibration line na ile ustawić? Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2145 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 1.15v sprawdź, LLC2, i sztywne np 4.5ghz, cos w tym stylu a jak to nie pomoże to daj te power limit nawet na 75w, jak ma 80stopni przy 94w, to przy 75w będzie 70 pewnie. No ten bios zaktualizuj, nie masz pendriva? może na ten stary bios coś mąci Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 780 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 7 godzin temu, under555 napisał: Cześć, mam w kompie na stole (i dzisiaj muszę to skończyć) PC z i5 8600k i płytą asrock gaming k6 z370 ze starym biosem i 2x8gb ddr4 ustawione na xmp Mam zachować parametry fabryczne procesora , speedstep zegary itd. natomiast mam jakoś obniżyć tempetaturę(świeża dobra pasta, dobre chłodzenie ale obudowa dość zamknięta bequiet 800 silent wiec zostaje zrobić undervolting. Przesiedziałem z godzinę na YT i google i nic mi to nie dało. Nie chcę wycisnąć siódmych potów undervoltingowych tylko troche, tak na szybko i stabilnie obniżyć ogólnie voltage. UV robiłem w życiu ze 3x ale na prockach (starych) amd i prostych płytach gdzie miałem po prostu 1- 2 miejsca gdzie obniżełem wartości w bios, potem komp przechodził benchmarki i efekt osiągniety. Tutaj jest tych funkcji tak dużo,że nie wiem o co chodzi, próbowałem to rozgryźć to komp mi nie wstawał wiec bios musiałem resetować. Wrzucam Wam zdjęcia z tego jak bios jest ustawiony fabrycznie i moje pytanie - co i jak pozmieniać? albo jakiś w miarę gotowy setup bym potrzebował albo info które parametry mogę obniżać i testować stabilność - bo jak zmiennych mam 15 to w życiu tego nie zrobię... także możę skupić się na kilku podstawowych napięciach i powinno być ok - od razu mówię, do ideału nawet nie będę próbował dążyć ale tak z grubsza i na szybko w miarę powinno dać się to ogarnąć. Także prosze o pomoc. PS. na tej płycie jest jakiś mega stary bios, na stronie producenta jest kilkanaście wersji nowszych (i tak ostatnia to 2019r ale może warto) - próbowałem zrobić update biosu z poziomu bios (z wpiętym kablem ethernet ) i wyskakuje error, próbowałem też ze strony producenta probrać aplikacje to aktualizacji bios z poziomu windowsa 10 - też error. Jakiś pomysł jak to zrobić? https://imgur.com/a/IewC8TG Na początek ustaw sobie CSM w biosie jak nie chcesz mydła na ekranie. Aktualizacje biosu są banalnie proste: https://www.asrock.com/support/BIOSIG.pl.asp?cat=BIOS9 -z tym że wszystkie biosy są ok do tej płyty i nie masz potrzeby ich aktualizacji,przed ostatnia umożliwia ci wyświetlanie temperatury cpu na wyświetlaczu płyty. Tu masz paczkę wszystkich ust na tej płycie w tym bardzo niskich napięć, działające bez różnicy jaki procesor używasz.Mogę ustawić jeszcze niższe ale nie widzę potrzeby i tak są już za niskie Robiąc UV ustaw mu napięcie na sztywno i nie baw się zbijaniem napięć itd będzie stabilniejszy i proces ten przebiegnie o wiele szybciej. https://megawrzuta.pl/download/3a5c6799152797f5ccb7501df0c484c6.html Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 co wrzuciłeś na megawrzutę za plik? btw. on chyba wygasł bo nie działa Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 780 Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 (edytowane) Paczkę z ust biosu - mimo niskich napięć, działa na każdym procesorze bo też miałem na nim 8600k https://www.easypaste.org/file/RP5FuAK9/Z370.K6.rar?lang=pl Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez Tiamina Cytuj Link to post Share on other sites
mrvalentino 0 Napisano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2022 ogarnij sobie csm w biosie, o aktualizacji biosu tutaj sobie przeczytasz -> https://www.benchmark.pl/aktualnosci/jak-zaktualizowac-bios-w-plycie-glownej.html Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts