piotrnad80 1 Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Poszukuję routera z WiFi. Wymagania minimalne: 1xWan 10/100, 3-4 porty LAN z obsługą VLAN (IEEE 802.1Q), WiFi w dowolnym standardzie. VLAN musi być tagowany, tak żebym mógł podłączyć dowolnego switcha w tym samym standardzie. Jest coś oprócz Mikrotika? Cena do 1000 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Jaką masz prędkość internetu? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Mikrotik, Drytek, FritzBox Jak dla mnie najlepszy stosunek jakość/cena to zdecydowanie MT 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 117 Napisano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 Jedna rzecz mi tu nie pasuje, chcesz ustawic vlany tak? to dlaczego nie odseparujesz wifi na tych vlanach? Jezeli chcesz miec sieci odseparowane to do routera podlaczasz switche a dopiero do switcha Access pointa z wifi ktory dziala na tym samym vlanie co switch Takze w routerze raczej nie potrzebujesz wifi - raczej Cytuj Link to post Share on other sites
piotrnad80 1 Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2022 W dniu 12.04.2022 o 18:28, Arnold napisał: Jaką masz prędkość internetu? nie ma to żadnego znaczenia, router do celów szkoleniowych W dniu 12.04.2022 o 19:27, 8gwiazdek napisał: Mikrotik, Drytek, FritzBox Jak dla mnie najlepszy stosunek jakość/cena to zdecydowanie MT Mikrotik wiem ale średnio mi pasuje z pewnych względów. DrayTek faktycznie coś tam ma w ofercie ale z tego co widzę to max 7 sztuk VLAN FritzBox - nie widzę tam funkcjonalności VLAN 12 godzin temu, Genghis Khan napisał: Jedna rzecz mi tu nie pasuje, chcesz ustawic vlany tak? to dlaczego nie odseparujesz wifi na tych vlanach? Jezeli chcesz miec sieci odseparowane to do routera podlaczasz switche a dopiero do switcha Access pointa z wifi ktory dziala na tym samym vlanie co switch Takze w routerze raczej nie potrzebujesz wifi - raczej nie chodzi oto czy coś komuś pasuje czy nie, po prostu potrzebuje router na egzamin, gdzie jego parametry opisali tak: "obsługa VLAN 802.1q, ruting statyczny na portach LAN/WAN oraz pomiędzy VLAN, obsługa szyfrowania WPA, WPA2, standard min. 802.11 b/g/n, instrukcja obsługi" także w routerze raczej potrzebuje WiFi Cytuj Link to post Share on other sites
chropek 0 Napisano 19 Maja 2022 Udostępnij Napisano 19 Maja 2022 piotrnad80 mam podobny problem też potrzebuję takich routerów na egzamin. Rozwiązałeś problem i znalazłeś coś? Czy liczysz na szczęście, że tego na egzaminie jak w tamtym roku nie będzie? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Bulleczek 0 Napisano 29 Marca 2023 Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 Również się podpinam, wymagania pod egzamin "z czapy" a szkoła ma problem ze znalezieniem sprzętu. Czy naprawdę jesteśmy skazani na MT? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 29 Marca 2023 Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 6 godzin temu, Bulleczek napisał: Czy naprawdę jesteśmy skazani na MT? ??? Skazani? Na sprzęt który daje Ci wszystko i to jeszcze przedstawia w logiczny sposób? 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
piotrnad80 1 Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 W dniu 29.03.2023 o 13:15, Bulleczek napisał: Również się podpinam, wymagania pod egzamin "z czapy" a szkoła ma problem ze znalezieniem sprzętu. Czy naprawdę jesteśmy skazani na MT? Zakupiłem Cisco RV-110W z jakiś leżaków magazynowych. Co prawda ma tylko chyba 4 VLAN ale musi wystarczyć. Nie mam nic do MT ale jednak łatwość konfiguracji CISCO w stosunku do MT wygrała. Po prostu nie chcę utrudniać życia uczniom. Cytuj Link to post Share on other sites
a13579 0 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Cisco RV-110W - został wycofany,brak możliwości zakupu. Jakieś inne propozycje. Też potrzebuję na egzamin. Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 https://eu.store.ui.com/eu/en/pro/category/all-unifi-gateway-consoles/products/udr jeśli ma być "domowy" i z dobrym wi-fi to nic lepszego nie ma. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
a13579 0 Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 W dniu 25.07.2023 o 18:07, grzech1991 napisał: https://eu.store.ui.com/eu/en/pro/category/all-unifi-gateway-consoles/products/udr jeśli ma być "domowy" i z dobrym wi-fi to nic lepszego nie ma. Witam. Dzięki za info, ale tak jak pisałem ma to być sprzęt wykorzystywane podczas egzaminów. Jakość wifi też jest obojętna – stanowiska egzaminacyjne są kilka metrów od siebie. Jeśli miałbym zwracać na coś uwagę to łatwość konfiguracji. Czym prościej tym dzieciaki mają łatwiej, ale wszystkiego da się nauczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts