Arnold 925 Napisano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Chciałem zapytać o DNS Relay? Jak to działa? Czy ma znaczenie ile router posiada pamięci RAM i jakie są wady takiej konfiguracji? Ja posiadam router Xiaomi AX9000 z 1GB RAM i zastanawiam się czy na tym routerze nie lepiej zostawić w ustawieniach WAN automatyczne przydzielanie DNS i po LAN właśnie DNS Relay. Jak on przydziela automatycznie to ewentualny haker, który włamie się na router nie zmieni DNS-ów, które przydziela dostawca, tylko ewentualnie zmienić musi ustawienie DNS na Manual i przypisać swoje? Czy jednak może zmienić te przydzielane przez dostawcę internetu? Link to post Share on other sites
cooger 1917 Napisano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Jeśli ktoś właśnie się na router to może zmienić twoje ustawienia przecież. Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 11 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 4 godziny temu, cooger napisał: Jeśli ktoś właśnie się na router to może zmienić twoje ustawienia przecież. chyba miało być włamie, a nie właśnie ? W czym gorsze jest używanie DNS Relay od ustawiania DNS-ów w routerze na sztywno zarówno w ustawieniach WAN jak i LAN? Link to post Share on other sites
cooger 1917 Napisano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 4 godziny temu, Arnold napisał: chyba miało być włamie, a nie właśnie ? W czym gorsze jest używanie DNS Relay od ustawiania DNS-ów w routerze na sztywno zarówno w ustawieniach WAN jak i LAN? Telefon poprawił jak mu się wydawało. Czy jest gorsze? Działa inaczej, zapytania przechodzą przez router a on odpytuje DNS. Jeśli komputery znają zewnętrzne adresy DNS to komunikują się z nimi bezpośrednio. Nie znam tego routera, ale sprawdź czy przy wyłączonej tej opcji nie działa czasem DNS Proxy. Wtedy teoretycznie jest szansa na szybsze działanie zapytań. W praktyce nieodczuwalne. Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Przy okazji - pytanie - jakie macie ustawione u siebie dns ? U mnie w centrum Polski - 1.1.1.1 i zapasowy 8.8.8.8 Czy ktoś zna albo wie które dns są najszybssze w centrum Polski ??? Według moich testów wychodziło ze 1.1.1.1 ale jakoś nie widzę poprawy od innych... 1 Link to post Share on other sites
Andrew 5424 Napisano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 8.8.8.8 i 8.8.4.4 Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 11 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Godzinę temu, pawluto napisał: Przy okazji - pytanie - jakie macie ustawione u siebie dns ? U mnie w centrum Polski - 1.1.1.1 i zapasowy 8.8.8.8 Czy ktoś zna albo wie które dns są najszybssze w centrum Polski ??? Według moich testów wychodziło ze 1.1.1.1 ale jakoś nie widzę poprawy od innych... Najszybszy jest do routera. Zawsze i wszędzie, nawet po WiFi. Godzinę temu, cooger napisał: Nie znam tego routera, ale sprawdź czy przy wyłączonej tej opcji nie działa czasem DNS Proxy. Wtedy teoretycznie jest szansa na szybsze działanie zapytań. W praktyce nieodczuwalne. Ten Xiaomi AX9000 nie ma oddzielnej funkcji DNS Relay. Proxy ustawień w ogóle nie ma. Jak się w LAN nie ustawi DNS-ów to ustawia taki jak Brama routera i jest DNS Relay, a może coś gdzieś w tle i włącza, ale to wie tylko najwyżej Xiaomi Na innym forum napisali mi, że jak się chce używać DNS Relay to router powinien mieć minimum 256MB RAM bo inaczej szybko zapytaniami zapcha RAM routera i będzie głupiec router. To prawda czy jakiś wymysł? Godzinę temu, Andrew napisał: 8.8.8.8 i 8.8.4.4 Przetestuj AdGuard DNS bez filtrowania 94.140.14.140 94.140.14.141 Link to post Share on other sites
Andrew 5424 Napisano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Nie będę testował DNSów z nieznanych mi źródeł Bardzo łatwo można dać się przekierować tam, gdzie byśmy tego nie chcieli Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 11 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 3 minuty temu, Andrew napisał: Nie będę testował DNSów z nieznanych mi źródeł Bardzo łatwo można dać się przekierować tam, gdzie byśmy tego nie chcieli To za bardzo ufasz Google. Google więcej wie o tobie niż ty sam o sobie. Na tym robi najwieksza kasę. Jak każde wielkie korporacje w cyfrowym świecie. Kto bardziej przekierowuje kogokolwiek i cokolwiek odpowiedz sobie sam. https://adguard-dns.io/pl/public-dns.html Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 12 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Ja przetestuje te AdGuard - widać ze serwery są w europie więc moze być ok Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 12 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2022 Godzinę temu, pawluto napisał: Ja przetestuje te AdGuard - widać ze serwery są w europie więc moze być ok Daj znać jak wynik testu Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 No i po miesiącu prysnął czar AdGuard dni bez filtrowania. Nagle ni z gruchy ni z pietruchy TIDAL zaczął przerywać, mimo, ze strony WWWW latały, a nawet YouTube przerywało. Wróciłem do DNS Relay i internet śmiga z DNS-ami pobranymi od dostawcy automatycznie. Na każdych DNSach mam tak począwszy od Google, "jedynkowych", a nawet Quad9 bez filtrowania bo są takie czy jak oni piszą uncesored. Nie wiem dostawca coś blokuje, ale to samo mialem niegdyś na LTE T-Mobile i własnym routerze z LTE od Asusa. Czy Huawei B818 w trybie bridge modę i jakimkolwiek innym routerze. Nie rozumiem tego. Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 6 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2022 Jak ktoś chce testować są jeszcze takie z filtrowaniem i bez https://www.publicdns.neustar Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 30 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2022 Znalazłem jeszcze takie serwery DNS z Niemiec: https://dns.sb Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 29 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 Po prawie pół rocznej zabawie z różnymi DNS-ami, na róznych routerach stwierdzam, że tylko na DNS od Google działa bez żadnych zastrzeżeń. Na DNS 1.1.1.1 miałem np ciągłe przerywania streamingu na każdym urządzeniu w sieci domowej i ciągłe komunikaty , że brak internetu. Na innych to już w ogóle masakra. Niestety DNS-y Inea też potrafią paść bez powodu czego juz kompletnie nie rozumiem. Jeszcze ten serwer DNS z Polski na OpenNiC działą nieźle: https://servers.opennic.org/edit.php?srv=ns1.pl.dns.opennic.glue Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 29 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2022 Nie wiem czy ktoś odpowie. Jak to jest z ustawieniami na routerze DNS-ów na auto, które uruchamia DNS Relay ustawiając jako serwer DNS IP bramy sieciowej IP routera względem tego, ze ktoś może się włamać do routera i to przestawić? Jak to jest w Ubiquiti i Unifi OS, czy lepiej zabezpiecznopne przez czeste aktualizacje? Czy po 2 letniej gwarancji na router Ubiquiti z sygnaturki długo będę dostawał aktualizacje? - to tak przy okazji pytam. Link to post Share on other sites
karpior 33 Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Jak ktoś się włamie na router to i tak sobie wszystko może przekonfigurować... Nie rozumiem tego roztrząsania. Zabezpieczenie przed włamem i jego skutkami to skomplikowane (pod względem słownikowym) hasło, zmieniony login, wyłączenie telnet/ssh jeśli nie używasz, zmiana portu web serwera i aktualizacje software. Samo dns relay jako zastosowanie gdzie router pośredniczy w zapytaniach dns uważam za niepotrzebne. Co do softu - co ma gwarancja do aktualizacji softu? Na stronie UBNT masz softy to wszystkiego co ta firma wyprodukowała i uaktualniasz je kiedy chcesz. Do anten produkowanych prawie 10 lat temu ostatnie softy airOS są nawet z 2021 roku... UDR i inne będą jeszcze wspierane na pewno przez długie lata, bo dzielą jedną platformę oprogramowania (podobnie jak np. Mikrotik) Link to post Share on other sites
Arnold 925 Napisano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 5 godzin temu, karpior napisał: Samo dns relay jako zastosowanie gdzie router pośredniczy w zapytaniach dns uważam za niepotrzebne. Jak tak czytam po internecie o tym mniej techniczne opisy bo te bardziej techniczne jakos wypadają za szybko z głowy , to nie bardzo rozumiem czemu to tak uwazasz? Wezmy taki Unifi OS Ubiquiti gdzie dla WAN (zwane Internet) masz ustawienia DNS lub Auto i nigdzie nie pokazuje co on robi na tym auto i jakie ma DNSy, a dla LAN (zwane NETWORK) mozna ustawić az 4 DNS (w WAN tylko 2). Wiec jesli ustawie w WAN Auto to dla Network - LAN nie ma sensu moim zdaniem na sztywno ustawiac bo całe to auto traci jakikolwiek sens :) Tak ja uwazam. Poza tym przy Auto nas nie obchodzi czy operator je nagle zmieni, a mając ustawione na sztywno mozemy stracic polaczenie. Dla nas i wszystkiego co jest w sieci domowej DNS-em jest IP routera czy brama sieciowa routera. Wydaje mi sie, że jak taki UDR ma 2GB RAMu to w warunkach domowych trudno bedzie skatowac mu DNS Relay. Ja tylko byłem ciekaw jak to sie ma pod względem bezpieczenstwa do ustawien na sztywno jakichkolwiek DNS-ów? Link to post Share on other sites
Recommended Posts