Lucky1777 2 Napisano 6 Marca 2022 Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Cześć, Mam problem z siecią w mieszkaniu w układzie 3:1. Internet doprowadzony jest do salonu do routera, a główny komputer jest po drugiej stronie mieszkania w jednym z tych trzech pokoi. Obecnie przesyłam sygnał za pomocą PLC, ale to daje przepustowość rzędu 40Mbps z 400 możliwych. Chciałbym skierować przyłącze w stronę tych 3 pokoi, tam zrobić router. Czy przerwanie kabla zasilającego na wejściu do mieszkania, zarobienie wtyczki rj45 i zastosowanie łącznika do kabla, który wyprowadzę z strony trzech pokoi zadziała? Pytam bo ten kabel źródłowy idzie aż 4 piętra w dół i nie wiem czy można przerwać tak długi kabel złączka? Co mówi praktyka? Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 6 Marca 2022 Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) Jak wiesz co robisz to możesz przeciąć kabel, zarobić nową RJ45 podpiąć łącznik (beczkę) i połączyć go z nowym kablem który będzie biegł do nowego miejsca docelowego. Koniecznie sprawdź ułożenie żył na wtyczce która wchodzi do portu WAN na obecnym routerze. W przypadku standardowych sieci ETH kabel może mieć do 100m. Licząc że łączka ma bliżej nieokreślone tłumienie, skrócił bym ten dystans do max 70, co i tak przy 4 piętrach (liczmy 2.5m na piętro) daje Ci jeszcze spory zapas Edytowane 6 Marca 2022 przez 8gwiazdek Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts