under555 10 Napisano 28 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Hej, mam dziwny temat ale znam się na tyle,żeby ogarnąć o co w tym chodzi ale mam punkt zaczepienia z dawnych lat i może to coś podpowie. Gram na komputerze i potrzebuje dobre słuchawki do tego. Wybieram drogę jakości + funkcji gamingowych (kanały, chat itd. wbrew pozorom jest kilka potrzebnych mi funkcji dla graczy,których nie ma w rozwiązaniach audiofilskich) na kompie tylko gram ,nie słucham muzyki wiec priorytetem jest granie kosztem nieco jakości audiofilskiej. (zapomniałem dodać, w gamingowych setupach jak są popularne gracze pro tworzą profile eq ,które można pobrać do siebie pod konkretne gry co też jest spoko) Zestaw ,który kupiłem to Astro A40 TR + Mixamp pro gen 4/5 + mod kit czyli skórzane pady(które podowują,że słuchawki robią się zamknięte) ten wzmacniacz mam podpięty coaxialem do płyty głównej w moim PC(chociaż tutaj za racji,żę to idzie coaxialem to chyba chip audio z płyty głównej jest pomijany prawda?) do tego jest jeszcze (poza astro command center) dolby atmos aplikacja z windows marketu (te słuchawki oficjalnie wspierają ten dolby atmos) Dlaczego je kupiłem? może to głupie ale kierowałem się stroną rtings bo z innych dziedzin to nam zawsze znajdowałem profesjonalne testy chyba nawet bezstronnicze Jeśli chodzi o gamingowe słuchawki przewodowe wg. nich te astro a40 z mixampem pro to nr. 1 tylko z jedną wadą,że nie izolują otoczenia (to załatwia się oryginalnym mod kitem czyli padami skórzanymi) wiec je kupiłem za zestaw razem z padami wydałem 650zł i powiem szczerze ... jestem średnio zadowowolony w Hitman 3 jest spoko w far cry 6 boli mnie głowa w forzy 5 jest ok ale takie ok jak na słuchawkach za 200zł ilość kombinacji jest przeogromna a finalnie stanęlo na tym,że używam Dystrylation - Zeference w astro command (to nazwa eq pobranego z internetu) + w dolby atmos mam music - balanced także kompletnie nie ogarniam tematu i się w tym wszystkim pogubiłem podejrzenia mam 2 1. albo jakość audio w grach jest tak różna, różnie robiona i różnej jakości ,że mam bajzel 2. same słuchawki (bez wzmaczniacza) to nie mój typ słuchawek. Czego oczekuję od audio? efektu wow powiem szczerze? + w tym wypadku jeszcze funkcji gamingowych.(nie, nie jestem fanem czegokolwiek gamingowego ale są wyjątki tak jak teraz) Raz WOW w życiu miałem i tym chcę się kierować Kiedyś jak szukałem (z 10 lat temu) słuchawek do mojego ipod touch to miałem do czyniena z różnymi AKG, Sennheiserami, Audio Technica i Beyerdynamicami + przeróżnymi wzmacniaczami. no i pamiętam jak przez mgłę,żeby zawsze wolałem ciepło zamiast neutralności scenę mniejsza niż większą zdecydowanie słuchawki zamknięte i jeszce jedno co może być kluczem - były słuchawki nastawione na fun a były na taki dźwiek metaliczny, syntetyczny - i ja zawsze wybierałem fun. Moim ideałem był wtedy Ipod touch 5g + digizoid z02 + shure srh840 No i czy nie jest może tak,że te słuchawki astro,które mam są świetne do grania ale... po prostu nie mój profil dźwiękowy czy coś? może sporo gorsze wg. testów Steelseries Artcis pro na kablu + game dac od nich będą bardziej moim profilem ? czy jak? co zrobilibyście na moim miejscu? co byście mi doradzili? tylko prosiłbym bez większego hejtu ,żę tylko dragon fly i słuchawki 2.0 i ogień bo gdyby to było do muzyki to tak a do grania chyba jednak kierunek plastikowo-ledowo- gejmingowy będzie lepszy Zdaje sobie sprawę,żę w cenie mojego obecnego zestawu dostałbym wyższą jakość gdybym poszedł w bardziej audiofilską stronę no ale jw. Ze względu też na jakoś nie celuję w słuchawki gamingowe za 200zł LED RGB bo te to już w ogóle lipa ale jak słuchawki gamingowe + pady i wzmacniacz do nich sklepowo są warte blisko 1500zł to może będą miałby jakość na poziomie Sennków za 500zł czy coś + funkcje do gier Cytuj Link to post Share on other sites
FreeQ 30 Napisano 1 Marca 2022 Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Przykładowo są Beyerdynamic MMX300 gen 2 na allegro w różnych cenach. Grające Vką czyli basik dla efektów i podbity sopran dla szczegółów. Lekko wycofana średnica ale nie jakoś drastycznie. W grach ogólnie petarda. Dolby Atmos(jeżeli tego potrzebujesz) możesz wykupić bezpośrednio z w Microsoft store za grosze i masz magiczny dźwięk surround. Do tego jakiś budżetowy DAC/AMP i jesteś w domu. Ale jeżeli potrzebujesz cieplejszych słuchawek w brzmieniu, mozesz i tak spojrzeć na słuchawki z świata audio dajmy na to takie ATH M50X a do tego po prostu kupić modmic czy to po kablu czy w wersji wireless. Dalsza procedura taka sama. Czyli dolby Atmos i jakiś DAC/AMP. Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 1 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Ooo, widzę,że kolega się zna - takie porady kiedyś kiedyś czytałem jak siedziałem w świecie audio A jesteś w stanie (nie wiem gdzie takich info szukać) stwierdzić jakiego typu profil dźwiękowy mają Astro A40? a shure srh840? PS. Jeszcze jedną rzecz odkryłem i mnie drażni miałem na stole moje astro i pożyczone steelseries artctis pro (bez game daca wersja) (btw. dźwięk jakości jak chińczyk, sennheisery za 100zł grają podobnie) i krew mnie zalała z jedną rzcezą w moich astro nawet słuchając muzyki z YT dźwięk gra mi jakby z tyłu, z za głowy, tak jakby tam stały "kolumny". Nieziemsko słąby efekt, w Steelseries i w innych modelach normalnie dźwięk, nie z tyłu. O co chodzi? Kiedyś raz czegoś podobnego doświadczyłem chyba z HD 380 PRO czy jakoś tak - (może starsza ich wersja, w każdym razie ponad 10 lat temu, sennheisery zamkniete składane) audio grało z tyłu głowy Cytuj Link to post Share on other sites
FreeQ 30 Napisano 1 Marca 2022 Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Wpisujesz dany model słuchawek i dopisujesz frazę frequency response. I znajdziesz tam dokładny pomiar z podziałem na poszczególne pasma(bas, średnica, sopran). Jak się da to z paru stron. Ponieważ różne pomiary słuchawek są robione na różnych sprzętach. Mogą się od siebie różnić tu i tam(zależy od wysiłku i dokładności i staranności osoby która taki pomiar robi) ale ogólny charakter będzie widoczny jak na dłoni. Tutaj polecam bloga audiofanatyk. Co do dźwięku który tak odbierasz, może to być efekt przesunięcia sceny do tyłu. Czyli plan wydarzeń w dużej mierze jest zależny od tego jak budowana jest scena dźwiękowa w słuchawkach. Problem w tym że poczucie scenicznosci czy przestrzeni w słuchawkach jest strasznie subiektywna(nie da się jej zmierzyć żadnymi pomiarami). Zależy od masy czynników. Tego w jakim profilu grają słuchawki, oddalenia samych "driverów" od ucha, padów(ich kształtu i ich uklepania), właściwości anatomicznych(kształt ucha itp) a nawet docisku pałąka słuchawek. Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 1 Marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 (edytowane) ok, zmieniam plany cały mój zestaw astro sprzedam za 700zł mogę ze 200 dołożyć czyli jest plus minus 900zł na zakup (celuje w sprzęt używany/po zwrocie/po wystawie) karty dźwiękowej do PC do grania (99% czasu) + słuchawek nausznych (mikrofon mam tj. zalmana ten tani i na razie będzie ok, kiedyś może dokupię wolnostojący taki) co do słuchawek to jeszcze nie wiem w którą stronę pójdę... najprawdopodobniej w stronę typu Shure czy inne tego typu firmy ale to zobaczymy później Pytań mam zasadniczo kilka 1. czy technologia creative tj super x-fi jest naprawdę taka super? czy mi to jest potrzebne? czy to kolejny softwarowy upiększacz i nie warto zachodu? 2. zastanawiam się jak to jest ze wsparcie dla dolby atmos, dts, dolby zwykłego... wiem,że jest sens włączać atmos dopiero jak gra była by w atmos nagrana (a i to średni ma sens bo do atmosa potrzeba kilku głośników). Wiem po sobie ,że włączenie atmosa gdzie oficjalnie moje słuchawki go wspierają z mixampiem nie ma sensu bo tylko psuje dźwięk (przy materiałach bez atmosa natywnie) Ale może byłoby spoko gdyby taka karta dźwiękowa wspierała właśnie DTS, atmos i zwykłe dolby? bo te nowe gry jakby się trafiło ,że mają dźwięk w tym kodeku to z chęcią chciałbym to mieć 3. chyba warto też zwrócić uwagę na Ohmy... bo może się skończyć ,że będę podpinał jakieś słuchawki ,które tych Ohmów będą dużo potrzebowały(np. sennheiser daje max 150 ohm a to nie za wiele) a wiec modele,które mogę obecnie kupić ( podzwoniłem ,poszukałem i wiem) to creative ae5 (zwykła wersja) w okolicach 400zł ae5 plus ok 500zł Sennheiser GSX1200 Pro ok 550zł creative x3 450zł creative x4 ok 600zł creative g6 ok 400zl (tego rozumiem najmniej... nie wiem czy to nie jest takie urządzenie do wszystkiego i do niczego bo gdzie o nim nie czytam to najbardziej zachwalane jest to,że można do niego podpiąć konsole, kompa, nintendo itd. a u mnie tylko PC będzie a zamiast kompatybilności wolę jakość) I teraz jakoś wspólnymi siłami spróbujmy zmniejszyć tą powyższą liczbę modeli i coś wybrać Dziwnie to wszystko wygląda bo nie ma w stawce np. ae7 ale to wynika z tego,że nigdzie tanio ich znaleźć nie umiem Edytowane 1 Marca 2022 przez under555 Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 2 Marca 2022 Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 (edytowane) Shure srh840 to są słuchawki grające bardzo zrównoważonym dźwiękiem, przeznaczone do monitoringu. Jeśli ci odpowiadały to świetnie również sprawdzą się w grach. W dniu 28.02.2022 o 22:11, under555 napisał: do tego jest jeszcze (poza astro command center) dolby atmos aplikacja z windows marketu (te słuchawki oficjalnie wspierają ten dolby atmos) Dolby Atmos działa z każdymi słuchawkami stereo. Jeśli ci odpowiada to ok. Jeśli poszukujesz efektu wow i ciepłego grania to ja bym na twoim miejscu zainteresował się Fostex T20Rp mk3 plus mod z hybrydowymi padami (jeśli ma być izolacja). To są najtańsze na rynku plenarne słuchawki i żadne dynamiczne nie zrobiły na mnie takiego wrażenia w grach pod kątem zabawy. Żeby je poprawnie napędzić absolutnym minimum(choć lepszy byłby dedykowany wzmacniacz słuchawkowy) będzie Creative G6 która na dodatek sprosta twoim oczekiwaniom w kwestii zabawy oprogramowaniem (ja tam wolałem żeby to grało w trybie bezpośrednim no ale każdy ma swój gust). W wersji B-stock czyli po zwrocie możesz ja kupić ze strony Creativa za 329zł. Jeśli masz gdzieś niedaleko sklep ze słuchawkami to najlepiej podejdź i posłuchaj sobie kilku modeli. Z zamkniętych które testowałem mogę polecić: ISK HD9999 AKG K92 Beyerdynamic Custom One Beyerdynamic DT770 80 ohm Audio-Technica M50x Edytowane 2 Marca 2022 przez kombajn Cytuj Link to post Share on other sites
FreeQ 30 Napisano 2 Marca 2022 Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Czytając twoje preferencje bym się zastanowił nad Edifier H880 tutaj recenzja https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-sluchawek-edifier-h880/ . Słuchawki same z siebie już nie są produkowane, ale widzę na allegro sprzedawane przez x-kom. Czyli masz gwarancję a dodatkowo możliwość zwrotu do 14 dni jakby jednak nie podeszły. A warto się nimi zainteresować bo grają dość efektownie i są łatwe do napędzenia. Jeżeli by podeszły to taki mały DAC jak dragonfly Black czy Red im kompletnie wystarczy. Nie widzę sensu pchania się w dzisiejszych czasach w karty wewnętrzne. A tym bardziej kupowania ich dla polepszaczy programowych. Jak pisałem za grosze możesz wykupić Dolby Atmos z oficjalnym wsparciem na win10. Sam osobiście nie ufam większości Virtual Surround, zawsze odbieram to jako efekt studni... beczki? Strasznego echa akustycznego. Chyba że(pod warunkiem jakby ci słuchawki się spodobały) by ci się spodobały a chcesz myśleć rozwojowo na przyszłość, wtedy można brać pod uwagę bardziej przyszłościowe zewnętrzne DAC/AMP. Ogólnie DAC/AMP spełnia te same zadania co wewnętrzna karta dźwiękowa. Ale to rozwiązanie jest po prostu wygodniejsze. Aaaa zaproponowałem słuchawki bez mikro, ponieważ sam myślałeś o Shure. A te nie mają mikro, więc wnioskuje że plan konieczności kupna headsetu przestaje mieć znaczenie. Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 2 Marca 2022 Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 8 minut temu, FreeQ napisał: Nie widzę sensu pchania się w dzisiejszych czasach w karty wewnętrzne. Sens jest tylko wybór jest nędzny. Dlatego Poleciłem taniutkiego dac/ampa z zaskakująco mocnym wzmacniaczem słuchawkowym. Powyżej tej kwoty zastanawiałbym się nad: FX-Audio DAC-X6 mk2 FiiO K5 Pro IFi Zen Dac V2 Topping DX3 Pro Aune X1S GT (pod słuchawki zbalansowane) lub Pro (pod zwykłe) przy czym naprawdę poważnie bym się zastanawiał nad zestawem DAC + AMP zamiast nad combo. A jeśli chodzi o Dragonfly.... to już wolę FiiO E10K przynajmniej ma pokrętło głośności. W dniu 28.02.2022 o 22:11, under555 napisał: Moim ideałem był wtedy Ipod touch 5g + digizoid z02 + shure srh840 Nowy model Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6328 Napisano 4 Marca 2022 Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 Cytat Wybieram drogę jakości + funkcji gamingowych (kanały, chat itd. wbrew pozorom jest kilka potrzebnych mi funkcji dla graczy,których nie ma w rozwiązaniach audiofilskich) na kompie tylko gram ,nie słucham muzyki wiec priorytetem jest granie kosztem nieco jakości audiofilskiej. Jakość i funkcje gamingowe mają bardzo nie po drodze na obecnym rynku, szczególnie jeśli chodzi o chatmixy i inne pierdoły. Cytat Zestaw ,który kupiłem to Astro A40 TR + Mixamp pro gen 4/5 + mod kit czyli skórzane pady Dlaczego je kupiłem? może to głupie ale kierowałem się stroną rtings bo z innych dziedzin to nam zawsze znajdowałem profesjonalne testy chyba nawet bezstronnicze Jeśli chodzi o gamingowe słuchawki przewodowe wg. nich te astro a40 z mixampem pro to nr. 1 tylko z jedną wadą,że nie izolują otoczenia (to załatwia się oryginalnym mod kitem czyli padami skórzanymi) wiec je kupiłem To tylko serwis, który serwuje testy. Poza tym, że można znaleźć na ich stronie sporo informacji i pomiary słuchawek to już interpretacja tych wykresów jest baaaardzo naciągana. Patrząc na wiele ocen choćby wspomnianych Astro A40 i na ich wykres, nie mam pojęcia jakim cudem dostały ocenę 8,1. Ta ocena właściwie stawia je ponad słuchawkami typu Sennheiser HD 650, Sennheiser HD 660S, AKG K712 PRO, Focal Clear Mg. Powiem wprost, kogoś ostro poj...ało. Cytat za zestaw razem z padami wydałem 650zł i powiem szczerze ... jestem średnio zadowowolony w Hitman 3 jest spoko w far cry 6 boli mnie głowa w forzy 5 jest ok ale takie ok jak na słuchawkach za 200zł A dlaczego miałbyś być zadowolony ze słuchawek, które głównie naparzają przesadzonym midbasem i do tego mają mocno wyciętą średnicę, a i góra nie należy do najlepszych, co z resztą widać na wykresie z tego "super" serwisu Rtings. Po raz kolejny, nie wiem jakim cudem oni dali tym słuchawkom 8,1. Cytat Czego oczekuję od audio? efektu wow powiem szczerze? + w tym wypadku jeszcze funkcji gamingowych.(nie, nie jestem fanem czegokolwiek gamingowego ale są wyjątki tak jak teraz) Raz WOW w życiu miałem i tym chcę się kierować Kiedyś jak szukałem (z 10 lat temu) słuchawek do mojego ipod touch to miałem do czyniena z różnymi AKG, Sennheiserami, Audio Technica i Beyerdynamicami + przeróżnymi wzmacniaczami. Efekt "wow" jest inny dla każdego. Najczęściej wśród rasy ludzkiej wystarczy nieco podbita góra i bas, typowa V-ka w dźwięku. Daje to dość angażujący dźwięk, dociążony basem a zarazem czytelny, wykończony nierzadko przyjemnymi iskierkami na górze. Cytat no i pamiętam jak przez mgłę,żeby zawsze wolałem ciepło zamiast neutralności scenę mniejsza niż większą zdecydowanie słuchawki zamknięte i jeszce jedno co może być kluczem - były słuchawki nastawione na fun a były na taki dźwiek metaliczny, syntetyczny - i ja zawsze wybierałem fun. To jest główny trop jaki powinieneś obrać, Twoje preferencje dźwiękowe. Cytat Moim ideałem był wtedy Ipod touch 5g + digizoid z02 + shure srh840 Shure SRH840 to granie dość równe z lekkim podbiciem na midbasie, ale bez utraty średnicy i z dość mocno zaznaczoną górą. To granie raczje analityczne, choć ten midbas nieco ociepla dźwięk, ale całość jest szczegółowa i raczej lekka, bez mocnego dociążenia. Cytat No i czy nie jest może tak,że te słuchawki astro,które mam są świetne do grania ale... po prostu nie mój profil dźwiękowy czy coś? może sporo gorsze wg. testów Steelseries Artcis pro na kablu + game dac od nich będą bardziej moim profilem ? czy jak? To jest tak, że wiele firm chce zarobić na czym się da, tutaj zabieg jest taki, że słabo brzmiące słuchawki dopakowują paroma funkcjami i pchają na rynek graczy za miljony, bo oni i tak łykają, jak pelikany. Cytat co zrobilibyście na moim miejscu? co byście mi doradzili? Na Twoim miejscu nie wiem, bo z tego co piszesz to zupełnie nie wiem, czego oczekujesz. Raz chcesz dźwięku, raz funkcjonalności. Ja osobiście zawsze wybiorę dobry dźwięk od jakichkolwiek funkcjonalności. Granie na słabo brzmiących słuchawkach z wieloma funkcjonalnościami to jak jazda Fiatem Pandą z wbudowanym masażem w fotelach i barkiem na alkohol. Niby można, ale niezbyt to przyjemne, a i nie zawsze użyjesz tych dodatkowych funkcji. Cytat tylko prosiłbym bez większego hejtu ,żę tylko dragon fly i słuchawki 2.0 i ogień bo gdyby to było do muzyki to tak a do grania chyba jednak kierunek plastikowo-ledowo- gejmingowy będzie lepszy Dragon Fly dla mnie to produkt jedynie dla niewymagających dokanałowych słuchawek, a nie pełnowymiarowych nausznych. Każde słuchawki posiadające 2 przetworniki są słuchawkami stereo 2.0. Gejmingowe wynalazki 7.1 opierają ten cały wielokanałowy wywód na oprogramowaniu, a nie na sprzęcie. Tam też masz słuchawki 2.0, ale programowo za pomocą różnych algorytmów mogą mieszać w źródłach pozornych, sprawiać, że dźwięk będzie bardziej dookólny. Niemniej da się to zrobić na każdych słuchawkach. W dniu 2.03.2022 o 00:48, under555 napisał: 2. zastanawiam się jak to jest ze wsparcie dla dolby atmos, dts, dolby zwykłego... wiem,że jest sens włączać atmos dopiero jak gra była by w atmos nagrana (a i to średni ma sens bo do atmosa potrzeba kilku głośników). Wiem po sobie ,że włączenie atmosa gdzie oficjalnie moje słuchawki go wspierają z mixampiem nie ma sensu bo tylko psuje dźwięk (przy materiałach bez atmosa natywnie) Ale może byłoby spoko gdyby taka karta dźwiękowa wspierała właśnie DTS, atmos i zwykłe dolby? bo te nowe gry jakby się trafiło ,że mają dźwięk w tym kodeku to z chęcią chciałbym to mieć Dolby Atmos jest dostępny dla każdego z poziomu Windowsa, nie trzeba do tego żadnych dedykowanych słuchawek. To cały czas sprawa typowo software. Jeżeli gra wspiera dane technologie to zazwyczaj jest pod nie przygotowana i efekt będzie lepszy niż w produkcjach, które nie wspierają danych rozwiązań, a Ty chcesz mimo to z nich korzystać. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts