Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, niedługo zacznę budować system multimedialny do kampera, który niestety będzie potrzebował w miarę niskiego zużycia energii, ponieważ z powodów praktycznych będą musiały być zamontowane tylko 2 akumulatory 185Ah oraz max 1 panel 375W i z tego powodu raczej zastanawiam się raczej nad grafiką zintegrowaną.

I tutaj pojawia się pytanie, jaki procesor będzie posiadał najwydajniejszą grafikę i przy okazji nie wyjdzie bardzo drogo?

Główne zastosowania do jakich będzie użytkowany zestaw to obsługa kilku urządzeń, praca w przeglądarce, obróbka audio/video oraz gierki dla dzieciaka typu lol, csgo, pubg, gta v

Z racji że to będzie zestaw do kampera, nie chcę wydawać bardzo dużo monet oraz zależy mi żeby był w miarę energooszczędny stąd mój domowy pc z 3080 odpada na starcie

W sumie zastanawiałem się nad tym, ale z drugiej strony te niskonapięciowe procesory będą miały raczej mniejszą wydajność do tego jakość wykonania większości laptopów mnie niestety odrzuca, poza tym szum wentylatorów...

Uważasz że jednak laptop będzie równie wydajny przy APU jak PC?

Marzec / Kwiecień ma rozpocząć się ofensywa lapkow z APU Rembrandt. Polecam rzucić okiem na Lenovo IdeaPad - mam wersję z R5 4500u APU Renoir i działa to znakomicie (jakość wykonania, temperatury, wydajność w tej cenie). Były to jedne z najbardziej opłacalnych lapkow na rynku, a modele z R5 4600H zaczynały się poniżej 3000 pln. 

15 godzin temu, patryk1011 napisał:

Uważasz że jednak laptop będzie równie wydajny przy APU jak PC?

Mogę tylko dodać , że to nowe apu w laptopie jest sporo wydajniejsze od najwydajniejszego apu w stacjonarnym kompie jeśli chodzi o szybkość karty graficznej .

Do tego masz w nim baterię jeśli akurat panel by musiał ładować co innego lub padał jakiś deszczyk . 

8 minut temu, jakub1t napisał:

Do tego masz w nim baterię jeśli akurat panel by musiał ładować co innego lub padał jakiś deszczyk . 

Coś takie raczej nie będzie miało miejsca, ponieważ energetycznie będę miał to tak rozwiązane że panel będzie ładował akumulatory i reszta będzie z tego zasilana, do tego posiadam bardzo zdrowy alternator w razie jak słoneczka nie będzie

6 minut temu, jakub1t napisał:

No fakt , nie siedzę  za bardzo w temacie kamperów :) co najwyżej rozważałem zakup ostatnio  , ale jak zobaczyłem ceny to sobie spokój dałem :D

Dlatego ja sobie sam buduję haha w mojej branży mam za darmo odpady z OSB, MDF, wiórowe i w sumie to nawet często odpadami nie można nazwać skoro są to najczęściej płyty pomalowane z jednej strony i może trochę obite rogiem w transporcie lub przecięte na pół i posiadające dziury po wkrętach hah w moim przypadku koszt na gotowo powinien wyjść max 25 tysięcy(bazą jest Vivaro, nie chciałem szaleć na pierwszy projekt) co liczę już z bardzo dużym zapasem, z pewnością wyjdzie mniej, przykładowo jedna firma za samo przystosowanie pojazdu do moich potrzeb powiedziała minimum 40tys ^^

• Lubię to 2