eskulapa26 1 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Witam. Zakupilem ostatnio uzywke rx580 asrock phantom gaming 8GB. Nastepnie sciagnalem ze strony asrocka ten ich program asrock phantom tweak, ktory pokazuje takie wartosci: GPU clock 1150MHz, Memory clock: 2050MHz w trybie OC. Na stronie asrocka przy tej karcie widnieje: Tryb OC: Up to 1435 MHz / 8032 MHzTryb Domyślny: Up to 1380 MHz / 8000 MHzTryb Cichy: Up to 1324 MHz / 7968 MHzTeraz pytanie o co tutaj chodzi? Poprzedni wlasciciel cos pozmienial ze mam zanizone wartosci i nie moge ich podbic? Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Karta ma bios przerobiony pod kopanie - obniżony rdzeń, podbita pamięć i wentylatory chyba na sztywno. Na 100% jest z koparki. Jeśli się da to oddaj, jeśli nie musisz wgrać oryginalny bios żeby karta działała normalnie. Tu masz biosy: https://www.techpowerup.com/vgabios/?architecture=AMD&manufacturer=ASRock&model=RX+580&interface=&memType=&memSize=&since= Tu masz program: https://www.techpowerup.com/download/ati-atiflash/ Uprzedzam że jeśli coś nie wypali to uceglisz kartę i trzeba będzie wgywać bios programatorem - no chyba że karta ma dual biosa to wtedy jest druga szansa. BTW zauważyłem że w programie od asrocka jest user profile włączony, daj na default ale chyba nic to nie zmieni. 1 Link to post Share on other sites
eskulapa26 1 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) Na default nic się nie zmienia. Karty już nie mogę oddać czy mogę coś tutaj zrobić źle? Na YT wygląda to w miarę prosto ale piszesz, że coś może popsuć kartę. Co takiego? Ps: są dwie wersje biosu do ASRock Phantom gaming D oraz X. Jakim programem sprawdzę którą wersję mam? Wybralem bios do wersji X, ale wyskakuje mi taki blad. Ktos wie jak to rozwiazac? W internecie jest cos o forsowaniu przez DOS, ale nic mi to nie mowi Pogrzebalem troche i znalazlem ze to powinien byc model tej karty https://www.asrock.com/Graphics-Card/AMD/Phantom Gaming M2 Radeon RX580 8G/index.asp#Specification Edytowane 15 Lutego 2022 przez eskulapa26 Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 4 godziny temu, eskulapa26 napisał: Wybralem bios do wersji X, ale wyskakuje mi taki blad. ID karty się nie zgadza więc masz inną wersję. 4 godziny temu, eskulapa26 napisał: Pogrzebalem troche i znalazlem ze to powinien byc model tej karty https://www.asrock.com/Graphics-Card/AMD/Phantom Gaming M2 Radeon RX580 8G/index.asp#Specification Na TPU nie ma biosu do tej karty, można poszukać gdzieś po forach ale nie wiadomo co się trafi. 4 godziny temu, eskulapa26 napisał: W internecie jest cos o forsowaniu przez DOS, ale nic mi to nie mowi Można ominąć sprawdzanie ID, np. wgrać bios od innego modelu. No ale jeśli np. nie będzie obsługiwać pamięci jakie masz na karcie to powita cię czarny ekran, albo w lepszym przypadku potężne artefakty. Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Jeśli nie znajdziesz oryginalnego biosu do swojej karty to chyba możesz zmodować ten, który masz aktualnie. Na YT znajdziesz poradniki. 1 Link to post Share on other sites
eskulapa26 1 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Na stronie asrocka jest zakładka vbios. Czy to będzie ten odpowiedni bios? Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 To się jeszcze pochwal kto ci wcisnął kartę po koparce. Bo rozumiem, że nie wiedziałeś. A my możemy być uprzedzeni. Link to post Share on other sites
eskulapa26 1 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 7 minut temu, zoltan2 napisał: To się jeszcze pochwal kto ci wcisnął kartę po koparce. Bo rozumiem, że nie wiedziałeś. A my możemy być uprzedzeni. Kartę kupiłem jakieś dwa lata temu także nie jestem w stanie powiedzieć czy ten ktoś ma w ogóle konto tutaj wracajac czy ten bios co wrzuciłem wyżej będzie pasował? Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 W tej tabeli z biosami nie widzę żadnej informacji o tym, do jakiego modelu to jest bios... Link to post Share on other sites
eskulapa26 1 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 3 minuty temu, Player1 napisał: W tej tabeli z biosami nie widzę żadnej informacji o tym, do jakiego modelu to jest bios... Tutaj znalazlem ten bioshttps://www.asrock.com/Graphics-Card/AMD/Phantom Gaming M2 Radeon RX580 8G/index.pl.asp#BIOS Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 PHANTOM G M2 R RX580 8G - to oznaczenie zgadza się z twoją kartą? Może GPU-z coś o modelu ci powie? Na oko wygląda, że to bios do twojej karty. Link to post Share on other sites
eskulapa26 1 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Na 99% to bedzie ten model bo u mnie jest tylko wyjscie DVI a inne modele maja HDMI, Display port. A gpu-z wyrzuca to co ponizej. Jesli to bedzie ten bios to rozumiem ze jedynie przez ten atiflash dam rade go wgrac tak? Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Jeśli chodzi o sposoby wgrywania biosu to sprawdź, co zaleca producent na swojej stronie. 1 Link to post Share on other sites
eskulapa26 1 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Co robie zle ze wyskakuje mi ten blad? Chyba ze da sie jakos przestawic taktowania zeby byly jak w standardowym biosie? Czy to tak nie dziala? Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Zaraz, a ten model karty, który Ty masz, ma chyba ma stockowe taktowanie 1150 MHz, a Memory clock: 2050MHz, czyli nic nie jest przerabiane. Ta karta ma takie taktowania. Spróbuj delikatnie, krok po kroku podnieść zegary w oprogramowaniu Radeon software. 1 Link to post Share on other sites
eskulapa26 1 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 1 minutę temu, choleryk65 napisał: Zaraz, a ten model karty, który Ty masz, ma chyba ma stockowe taktowanie 1150 MHz, a Memory clock: 2050MHz, czyli nic nie jest przerabiane. Ta karta ma takie taktowania. Spróbuj delikatnie, krok po kroku podnieść zegary w oprogramowaniu Radeon software. Faktycznie masz racje. Dzisiaj tyle czasu spedzilem na czytaniu o tych kartach, ze nie zauwazylem tego. W takim razie najlepiej zostawic jak jest? 1 Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Tak mi się wydaje żeby zostawić, ale spróbuj jak pisałem wcześniej podnieść zegary małymi krokami, z testowaniem karty po każdym delikatnym podniesieniu zegarów. Nie mam pojęcia jak jest z chłodzeniem twojej karty, bo chłodzenie może nie wyrabiać, więc byłbym ostrożny. 1 Link to post Share on other sites
eskulapa26 1 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Dzieki wszystkim za checi oraz za pomoc Mozna zamknac. Link to post Share on other sites
Recommended Posts