shandala 2 Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Witam serdecznie. Po krótce opiszę swoją sytuację. Całe życie kupowałem słuchawki z mikrofonem za 50zł. Potem kupiłem tanie Senheisery, następnie HD681 (chyba każdy kiedyś to przeżył) i nie wierzyłem, że z komputera można wydobyć taki dźwięk. Jednak po dokupieniu do starego komputera SC8000 byłem wniebowzięty, zestaw HD681+sc8000 spełniał moje wymagania w 100%. Od jakiegoś czasu zmieniłem komputer, niestety SC8000 poszedł do żyda z racji braku wejścia PCI na nowej płycie. Słuchawki zastąpiły HD660, żeby wszyscy wokół nie musieli słyszeć czego słucham. Używam Realtek ALC892 + Superlux HD660 już pare miesięcy i jestem zdruzgotany jak przypomnę sobie poprzedni, w sumie budżetowy zestaw. Do meritum:Jaką kartę na PCIe / DAC na USB kupić, żeby zapewnił porównywalne wrażenia? SC8000 jak na moje ucho laika grało wyśmienicie.... Mam tu na myśli kwoty 100-200zł i używkę z OLX, nie mogę narazie na więcej sobie pozwolić i też nie chcę. Liczę na jakąś propozycję! Pozdrawiam serdecznie Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 fiio e10k olympus 2 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 https://www.olx.pl/d/oferta/starogard-gdansk-karta-muzyczna-creative-sound-blaster-audigy-fx-CID99-IDNIvWP.html#2de1f68945 Nawet coś takiego za 50 da kopa twoim słuchawkom . Cytuj Link to post Share on other sites
shandala 2 Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 12 godzin temu, jakub1t napisał: https://www.olx.pl/d/oferta/starogard-gdansk-karta-muzyczna-creative-sound-blaster-audigy-fx-CID99-IDNIvWP.html#2de1f68945 Nawet coś takiego za 50 da kopa twoim słuchawkom . 13 godzin temu, adivxv napisał: fiio e10k olympus 2 Mogę kupić za 100zł Xonara DX/XD 7.1 PCIe. Będzie spoko? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Słabszy od Aim SC8000, jeszcze bez wzmacniacza słuchawkowego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
shandala 2 Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 12 minut temu, adivxv napisał: Słabszy od Aim SC8000, jeszcze bez wzmacniacza słuchawkowego. fiio wydaje się troche drogie ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Posiadasz kartę o bardzo dobrej relacji ceny do jakości, więc niełatwo dostać coś by grało na tym poziomie i kosztowało 100zł. 3 minuty temu, shandala napisał: fiio wydaje się troche drogie ;/ Przecież widziałem za 200zł na allegro tak jak masz w opisie. Cytuj Link to post Share on other sites
shandala 2 Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 2 minuty temu, adivxv napisał: Posiadasz kartę o bardzo dobrej relacji ceny do jakości, więc niełatwo dostać coś by grało na tym poziomie i kosztowało 100zł. Przecież widziałem za 200zł na allegro tak jak masz w opisie. Zainteresuje się, znalazłem też na licytacji Karta dzwiękowa Creative Sound Blaster Z (PCI-E) Opinia o niej? Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 FiiO znacznie lepiej zagra od Sound Blaster Z. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zaroowka 29 Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) Fiio e10k/k2 albo X6/X6II albo Prodigy Cube/Cube Black. Tak bym to widział. W Cube Black masz też wejście na mikrofon, choć nie wiem, czy to w Twoim przypadku potrzebne. Edytowane 14 Lutego 2022 przez zaroowka Cytuj Link to post Share on other sites
Kuba 49 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 13.02.2022 o 22:18, shandala napisał: Witam serdecznie. Po krótce opiszę swoją sytuację. Całe życie kupowałem słuchawki z mikrofonem za 50zł. Potem kupiłem tanie Senheisery, następnie HD681 (chyba każdy kiedyś to przeżył) i nie wierzyłem, że z komputera można wydobyć taki dźwięk. Jednak po dokupieniu do starego komputera SC8000 byłem wniebowzięty, zestaw HD681+sc8000 spełniał moje wymagania w 100%. Od jakiegoś czasu zmieniłem komputer, niestety SC8000 poszedł do żyda z racji braku wejścia PCI na nowej płycie. Słuchawki zastąpiły HD660, żeby wszyscy wokół nie musieli słyszeć czego słucham. Używam Realtek ALC892 + Superlux HD660 już pare miesięcy i jestem zdruzgotany jak przypomnę sobie poprzedni, w sumie budżetowy zestaw. Do meritum:Jaką kartę na PCIe / DAC na USB kupić, żeby zapewnił porównywalne wrażenia? SC8000 jak na moje ucho laika grało wyśmienicie.... Mam tu na myśli kwoty 100-200zł i używkę z OLX, nie mogę narazie na więcej sobie pozwolić i też nie chcę. Liczę na jakąś propozycję! Pozdrawiam serdecznie Do tego typu słuchawek, w tej cenie, fx już da ci ogromną różnicę vs integra, jakiś xonar dx do 100zł to bdb wybór i chyba już max co warto inwestować, trzeba dobierać zawsze mniej więcej żeby dobrze ze sobą współpracowało ale żeby nie przesadzić i nie kupować karty/dac za 500zł a słuchawek za 130zł, podobnie jak z doborem karty do procesora lub odwrotnie. Znam ból przejścia z dobrej karty na integrę, jest to niesamowita różnica zarówno na słuchawkach jak i głośnikach Edytowane 15 Lutego 2022 przez Kuba Cytuj Link to post Share on other sites
zoltan2 253 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 W dniu 14.02.2022 o 12:34, shandala napisał: fiio wydaje się troche drogie ;/ Pamiętaj, że to małe gówienko, które możesz zabrać nawet w podróż. Inwestujesz raz a naprawdę na lata. Sam bym się nie zastanawiał nawet nad dźwiękówkami do środka za tak śmieszne pieniądze. 100zł to wyjście do kina i popcorn dla 2ch osób. I wolałbym tam pójść niż stare G kupić. Bierz jak Ci radzą wyżej Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 1 godzinę temu, Kuba napisał: Do tego typu słuchawek, w tej cenie, fx już da ci ogromną różnicę vs integra Przecież ten FX to poziom nieco lepszej Integry, więc nie pisz bajek ,ze ogromna różnica ,bo wprowadzasz innych w błąd. Karta, która swój rodowód ma w układzie z 2005 roku. Stanowczo odradzam by się takim czymś interesować. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 3 godziny temu, adivxv napisał: FX to poziom nieco lepszej Integry Może jakościowo , ale podejrzewam , że ma dużo większy zapas aby w ogóle napędzić słuchawki . Owszem jak ktoś nie potrzebuje "głośno" słuchać to faktycznie może lepiej zainwestować w coś lepszego . Ale integry napędzą tylko niektóre modele słuchawek . Niestety nie wiem jakie zapotrzebowanie na moc ma hd660 . Za czasów pci wolałem sobie kupić jakieś stare audigy za 20 zł do słuchawek niż słuchać na integrze . Cytuj Link to post Share on other sites
Kuba 49 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 6 godzin temu, adivxv napisał: Przecież ten FX to poziom nieco lepszej Integry, więc nie pisz bajek ,ze ogromna różnica ,bo wprowadzasz innych w błąd. Karta, która swój rodowód ma w układzie z 2005 roku. Stanowczo odradzam by się takim czymś interesować. Ja miałem dokładnie Audigy SE@mod Xfi na PCI i na tym była ogromna różnica vs alc 892, myślałem że fx jako nowsza konstrukcja z lepszym SNR zagra lepiej lub przynajmniej tak samo dobrze? 19 godzin temu, adivxv napisał: Przecież ten FX to poziom nieco lepszej Integry, więc nie pisz bajek ,ze ogromna różnica ,bo wprowadzasz innych w błąd. Karta, która swój rodowód ma w układzie z 2005 roku. Stanowczo odradzam by się takim czymś interesować. Polecany Audigy sb0730 to technologia z 2006 r, więc nie sądzę że rocznik produkcji równał się jakości dźwięku Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 16 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 22 godziny temu, Kuba napisał: Polecany Audigy sb0730 to technologia z 2006 r, więc nie sądzę że rocznik produkcji równał się jakości dźwięku sb0730 to był xfi gamer nie audigy . Wiem dokładnie bo to moja ostatnia dźwiękówka za 30zeta kupiłem już jakiś czas temu . Ale i tak używałem jej dla optyka , a słuchawki podłączone były do ampli sony . Zresztą teraz też tak słucham , wiec nie mam dźwiękówki . Cytuj Link to post Share on other sites
Kuba 49 Napisano 2 Marca 2022 Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 W dniu 16.02.2022 o 20:11, jakub1t napisał: sb0730 to był xfi gamer nie audigy . Wiem dokładnie bo to moja ostatnia dźwiękówka za 30zeta kupiłem już jakiś czas temu . Ale i tak używałem jej dla optyka , a słuchawki podłączone były do ampli sony . Zresztą teraz też tak słucham , wiec nie mam dźwiękówki . Miałem i sb0730 i Audigy SE i wiele wiele innych kart, stąd błąd się wkradł obecnie Xonar DX. W zamyśle mojego postu było stwierdzenie że nowsza data produkcji karty nie oznacza że jest lepszej jakości dźwięku. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts