Skocz do zawartości

Czym zastąpić sobie (tanio) AIM SC8000?

Recommended Posts

Witam serdecznie. Po krótce opiszę swoją sytuację.
Całe życie kupowałem słuchawki z mikrofonem za 50zł. Potem kupiłem tanie Senheisery, następnie HD681 (chyba każdy kiedyś to przeżył) i nie wierzyłem, że z komputera można wydobyć taki dźwięk.
Jednak po dokupieniu do starego komputera SC8000 byłem wniebowzięty, zestaw HD681+sc8000 spełniał moje wymagania w 100%.
Od jakiegoś czasu zmieniłem komputer, niestety SC8000 poszedł do żyda z racji braku wejścia PCI na nowej płycie. Słuchawki zastąpiły HD660, żeby wszyscy wokół nie musieli słyszeć czego słucham.
Używam Realtek ALC892 + Superlux HD660 już pare miesięcy i jestem zdruzgotany jak przypomnę sobie poprzedni, w sumie budżetowy zestaw. Do meritum:

Jaką kartę na PCIe / DAC na USB kupić, żeby zapewnił porównywalne wrażenia? SC8000 jak na moje ucho laika grało wyśmienicie....
Mam tu na myśli kwoty 100-200zł i używkę z OLX, nie mogę narazie na więcej sobie pozwolić i też nie chcę.

Liczę na jakąś propozycję! 
Pozdrawiam serdecznie

Posiadasz kartę o bardzo dobrej relacji ceny do jakości, więc niełatwo dostać coś by grało na tym poziomie i kosztowało 100zł.

3 minuty temu, shandala napisał:

fiio wydaje się troche drogie ;/

Przecież widziałem za 200zł na allegro tak jak masz w opisie.

2 minuty temu, adivxv napisał:

Posiadasz kartę o bardzo dobrej relacji ceny do jakości, więc niełatwo dostać coś by grało na tym poziomie i kosztowało 100zł.

Przecież widziałem za 200zł na allegro tak jak masz w opisie.

Zainteresuje się, znalazłem też na licytacji
Karta dzwiękowa Creative Sound Blaster Z (PCI-E)
Opinia o niej?

Fiio e10k/k2 albo X6/X6II albo Prodigy Cube/Cube Black. Tak bym to widział.
W Cube Black masz też wejście na mikrofon, choć nie wiem, czy to w Twoim przypadku potrzebne.

Edytowane przez zaroowka
W dniu 13.02.2022 o 22:18, shandala napisał:

Witam serdecznie. Po krótce opiszę swoją sytuację.
Całe życie kupowałem słuchawki z mikrofonem za 50zł. Potem kupiłem tanie Senheisery, następnie HD681 (chyba każdy kiedyś to przeżył) i nie wierzyłem, że z komputera można wydobyć taki dźwięk.
Jednak po dokupieniu do starego komputera SC8000 byłem wniebowzięty, zestaw HD681+sc8000 spełniał moje wymagania w 100%.
Od jakiegoś czasu zmieniłem komputer, niestety SC8000 poszedł do żyda z racji braku wejścia PCI na nowej płycie. Słuchawki zastąpiły HD660, żeby wszyscy wokół nie musieli słyszeć czego słucham.
Używam Realtek ALC892 + Superlux HD660 już pare miesięcy i jestem zdruzgotany jak przypomnę sobie poprzedni, w sumie budżetowy zestaw. Do meritum:

Jaką kartę na PCIe / DAC na USB kupić, żeby zapewnił porównywalne wrażenia? SC8000 jak na moje ucho laika grało wyśmienicie....
Mam tu na myśli kwoty 100-200zł i używkę z OLX, nie mogę narazie na więcej sobie pozwolić i też nie chcę.

Liczę na jakąś propozycję! 
Pozdrawiam serdecznie

Do tego typu słuchawek, w tej cenie, fx już da ci ogromną różnicę vs integra, jakiś xonar dx do 100zł to bdb wybór i chyba już max co warto inwestować, trzeba dobierać zawsze mniej więcej żeby dobrze ze sobą współpracowało ale żeby nie przesadzić i nie kupować karty/dac za 500zł a słuchawek za 130zł, podobnie jak z doborem karty do procesora lub odwrotnie.

Znam ból przejścia z dobrej karty na integrę, jest to niesamowita różnica zarówno na słuchawkach jak i głośnikach :D

Edytowane przez Kuba
W dniu 14.02.2022 o 12:34, shandala napisał:

fiio wydaje się troche drogie ;/

Pamiętaj, że to małe gówienko, które możesz zabrać nawet w podróż. Inwestujesz raz a naprawdę na lata. Sam bym się nie zastanawiał nawet nad dźwiękówkami do środka za tak śmieszne pieniądze. 100zł to wyjście do kina i popcorn dla 2ch osób. I wolałbym tam pójść niż stare G kupić. Bierz jak Ci radzą wyżej ;)

1 godzinę temu, Kuba napisał:

Do tego typu słuchawek, w tej cenie, fx już da ci ogromną różnicę vs integra

Przecież ten FX to poziom nieco lepszej Integry, więc nie pisz bajek ,ze ogromna różnica ,bo wprowadzasz innych w błąd. Karta, która swój rodowód ma w układzie z 2005 roku. Stanowczo odradzam by się takim czymś interesować.

3 godziny temu, adivxv napisał:

FX to poziom nieco lepszej Integry

Może jakościowo , ale podejrzewam , że ma dużo większy zapas aby w ogóle napędzić słuchawki . Owszem jak ktoś nie potrzebuje "głośno" słuchać to faktycznie może lepiej zainwestować w coś lepszego . Ale integry napędzą tylko niektóre modele słuchawek  . Niestety nie wiem jakie zapotrzebowanie na moc ma hd660 .

Za czasów pci wolałem sobie kupić jakieś stare audigy za 20 zł do słuchawek niż słuchać na integrze . 

6 godzin temu, adivxv napisał:

Przecież ten FX to poziom nieco lepszej Integry, więc nie pisz bajek ,ze ogromna różnica ,bo wprowadzasz innych w błąd. Karta, która swój rodowód ma w układzie z 2005 roku. Stanowczo odradzam by się takim czymś interesować.

Ja miałem dokładnie Audigy SE@mod Xfi na PCI i na tym była ogromna różnica vs alc 892, myślałem że fx jako nowsza konstrukcja z lepszym SNR zagra lepiej lub przynajmniej tak samo dobrze?

19 godzin temu, adivxv napisał:

Polecany Audigy sb0730 to technologia z 2006 r, więc nie sądzę że rocznik produkcji równał się jakości dźwięku ;)

22 godziny temu, Kuba napisał:

Polecany Audigy sb0730 to technologia z 2006 r, więc nie sądzę że rocznik produkcji równał się jakości dźwięku ;)

sb0730 to był xfi gamer nie audigy . Wiem dokładnie bo to moja ostatnia dźwiękówka :) za 30zeta  kupiłem już jakiś czas temu . Ale i tak używałem jej dla optyka , a słuchawki podłączone były do ampli sony . Zresztą teraz też tak słucham , wiec nie mam dźwiękówki .

• 2 tygodnie później...
W dniu 16.02.2022 o 20:11, jakub1t napisał:

sb0730 to był xfi gamer nie audigy . Wiem dokładnie bo to moja ostatnia dźwiękówka :) za 30zeta  kupiłem już jakiś czas temu . Ale i tak używałem jej dla optyka , a słuchawki podłączone były do ampli sony . Zresztą teraz też tak słucham , wiec nie mam dźwiękówki .

Miałem i sb0730 i Audigy SE i wiele wiele innych kart, stąd błąd się wkradł :) obecnie Xonar DX.
W zamyśle mojego postu było stwierdzenie że nowsza data produkcji karty nie oznacza że jest lepszej jakości dźwięku.