BravoS 1 Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Siemka wszystkim, Chciałbym się was zapytać co warto sprawdzić w przypadku sporadycznych freezów? Jakis czas temu podczas uzytkowania PC zdarzały mi sie freezy - lekkie, na chwile PC stawał się nie responsywny - mogłem ruszać myszką itp ale nic co robiłem nie dawało efektów. Zazwyczaj trwa to kilka sec i PC wraca do pelnej sprawnosci. Co najdziwniejsze freezy te najczesciej zdarzaja sie podczas codziennego uzytkowania, zadne obciązenie dla PC itp. Wtedy wymieniłem standardowy dysk SSD na dysk na dysk M2 + system reinstal co rozwiazalo problem ale widze ze powoli wraca.... Jak myslicie co może powoli siadac? Co warto sprawdzic? Moj pc: Windows 10 16 GB ram RTX2080 I7 9900k 4.5 GHz Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14039 Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Masz aktualny BIOS? Podaj model płyty głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Moja szklana kula mówi mi, że podczas tych freezow używasz programu który jest zainstalowany na innym dysku niż systemowy. Cytuj Link to post Share on other sites
BravoS 1 Napisano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Model mojej płyty głownej to : Z370 AORUS ULTRA GAMING WIFI@BlackCoffe w sumie nie, odkąd mam komputer to nie aktualizowałem BIOS'u, nie przyszło mi do głowy, że BIOS mogłby takie objawy dawać - myslisz, że to może byc przyczyną freezów? @jarkko freezy dzieją sie przy używaniu przeglądarki gdzie jest ona na dysku C ( nowym SSD ), ew jakis program w tle ale no chyba wszystkie programy mysle mam na C dysku Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14039 Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Zawsze warto zaktualizować BIOS. https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/z370_aorus_ultra_gaming_wifirev_10#support-cpu Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Przed aktualizacją biosu przywróć ustawienia defaultowe jeśli miałeś podkręcony procesor i/lub RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
BravoS 1 Napisano 16 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Dzisiaj przy logowaniu PC nie chcial zaakceptowac mojego hasla pomimo ze bylo na 100% dobre, wylaczylem go, odcialem prad na 30 sec i po ponownym uruchomieniu dzialalo jak trzeba - czy mysliscie ze to padajaca bateria BIOSu? PC ma juz blisko 4 lata.... Czy to mogloby wytlumaczyc lekkie freezy ? Z gory dzieki za odp. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14039 Napisano 16 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Możesz ją wymienić, kosztuje grosze a możliwe, że ma swój udział w problemach. Cytuj Link to post Share on other sites
BravoS 1 Napisano 16 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Dzieki za odp, Moze to byc pierwsza lepsza bateria do biosu? czy to jest jakos sprecyzowane jaki rodzaj do jakiej plyty? Dzieki Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14039 Napisano 16 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 Te baterie są uniwersalne. Wyjmujesz ją z płyty głównej i idziesz do sklepu po nową. Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 16 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2022 13 godzin temu, BravoS napisał: PC nie chcial zaakceptowac mojego hasla pomimo ze bylo na 100% dobre Ile to ja razy słyszałem od userów w pracy tą historię, szczególnie po weekendzie ;D Podejrzewam, że w Windowsie masz włączony tzw. fast boot który czasem coś potrafi pokiełbasić gdy długo nie restartuje się kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts