RECZEK 0 Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 dlaczego pomimo karty msi 3060ti lhr ventus 2 v1 i procesora i5-11400F chłodzenie SilentiumPC Fera 5 duel fan mam w np fortnite około 160 na minimalnych a inni na youtube mają z 400fps a w lolu na max ustawieniach mam czasami 100fps i w benchmarkach 3dmark mam wysokie wyniki i w grach takie jak cyberpunk jest wszystko normalnie tylko w tych starszych grach coś nie tak jest i5-11400F, RTX 3060TI MSI VENTUS 2X LHR, GIGABYTE Z590 GAMING X, SILENTIUMPC FERA 5 DUAL FAN, MSI MPG A650GF 650W GOLD, PATRIOT DDR4 2X8 2400MHZ CL19, SSD ADATA 128GB, HDD TOSHIBA P300 3TB, OBUDOWA SHARKOON TG5. Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Podejrzewam, że wszystko jest w porządku skoro w nowszych tytułach nie ma problemów. Pobierz MSI Afterburner postępuj zgodnie z poniższą instrukcją: Wrzuć screany statystyk z Fortnite i LOL'a. Czarnek coś Ty narobił. Edytowane 11 Lutego 2022 przez Krzyzak Cytuj Link to post Share on other sites
RECZEK 0 Napisano 11 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 proszę dodam że w panelu zasilania mam najwyższa wydajność i w nvidia panel dodaje w 2 poście bo jest limit mb 5 godzin temu, RECZEK napisał: proszę dodam że w panelu zasilania mam najwyższa wydajność i w nvidia panel i w lolu zaczynam z 144fps stałe ale później gdzieś 20min spada do 100fps dodaje w 2 poście bo jest limit mb Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Nie masz jakiegoś limitu klatek włączonego, bo ani CPU ani GPU nie mają blisko 100% użycia? Cytuj Link to post Share on other sites
RECZEK 0 Napisano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 5 godzin temu, wrobel_krk napisał: Nie masz jakiegoś limitu klatek włączonego, bo ani CPU ani GPU nie mają blisko 100% użycia? nie ale w grach takich jak cyberpunk czy ac valhala jest normalnie 100% na 80% ale w fortnite czy lol jest inaczej virusy raczej nie bo komp świeżo po resecie dysk nie przepełniony Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 A internet masz dobry bo to są sieciowki, może masz jakieś lagi albo coś w tym stylu? Cytuj Link to post Share on other sites
Krzyzak 131 Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Procesor nie daje radę i ram masz wolny. W Cyberpunk grafika jest bardzo obciążona więc procesor i tak daje radę a czym więcej klatek tym mocniejszy musi być procesor - szybkość jednego rdzenia i sam RAM musi być szybki. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4850 Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Starsze widać leżą więcej na procesorze. Dodatkowo jak na tą generację masz faktycznie wolny RAM 3200-3600MHz można już w całkiem sensownych pieniądzach dostać. 2400MHz i to na CL19 tragedia. Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 13 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 15 godzin temu, Krzyzak napisał: Procesor nie daje radę i ram masz wolny. W Cyberpunk grafika jest bardzo obciążona więc procesor i tak daje radę a czym więcej klatek tym mocniejszy musi być procesor - szybkość jednego rdzenia i sam RAM musi być szybki. Wszystko wytłumaczył, prościej się nie da, 100% True info. Cytuj Link to post Share on other sites
RECZEK 0 Napisano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 W dniu 12.02.2022 o 23:34, wrobel_krk napisał: A internet masz dobry bo to są sieciowki, może masz jakieś lagi albo coś w tym stylu? internet jest git 23 godziny temu, Krzyzak napisał: Procesor nie daje radę i ram masz wolny. W Cyberpunk grafika jest bardzo obciążona więc procesor i tak daje radę a czym więcej klatek tym mocniejszy musi być procesor - szybkość jednego rdzenia i sam RAM musi być szybki. okej Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 W dniu 11.02.2022 o 23:28, RECZEK napisał: Jesli dobrze widze to grasz w trybie Performance (Beta) wiec przy Twoim configu rowniez spodziewalbym sie duzo wiecej FPS. Masz bardzo wysokie uzycie RAMu, ta gra powinna zadowalac sie nieco ponad 7GB. Poza sama gra nie masz czasem uruchomionych innych programow, ktore moga 'zjadac' zasoby systemu? Sprawdz czy ten RAM juz ma wlaczony profil XMP w BIOSie. Moze osoba, ktora montowala Ci kompa nigdy go nie wlaczyla. Dla porownania, tak lata u mnie Fortnite na starym i7-3770 (@4.1 all core) + GTX 970 + 16GB 1866MHz na ustawieniach: tryb DX11 1920x1080 wszystko na 'Low' 1 Cytuj Link to post Share on other sites
RECZEK 0 Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 32 minuty temu, jarkko napisał: Jesli dobrze widze to grasz w trybie Performance (Beta) wiec przy Twoim configu rowniez spodziewalbym sie duzo wiecej FPS. Masz bardzo wysokie uzycie RAMu, ta gra powinna zadowalac sie nieco ponad 7GB. Poza sama gra nie masz czasem uruchomionych innych programow, ktore moga 'zjadac' zasoby systemu? Sprawdz czy ten RAM juz ma wlaczony profil XMP w BIOSie. Moze osoba, ktora montowala Ci kompa nigdy go nie wlaczyla. Dla porownania, tak lata u mnie Fortnite na starym i7-3770 (@4.1 all core) + GTX 970 + 16GB 1866MHz na ustawieniach: tryb DX11 1920x1080 wszystko na 'Low' okej dzięki włącze xmp w biosie i kiedyś wymienie ram i może sie zmieni 1 godzinę temu, jarkko napisał: Jesli dobrze widze to grasz w trybie Performance (Beta) wiec przy Twoim configu rowniez spodziewalbym sie duzo wiecej FPS. Masz bardzo wysokie uzycie RAMu, ta gra powinna zadowalac sie nieco ponad 7GB. Poza sama gra nie masz czasem uruchomionych innych programow, ktore moga 'zjadac' zasoby systemu? Sprawdz czy ten RAM juz ma wlaczony profil XMP w BIOSie. Moze osoba, ktora montowala Ci kompa nigdy go nie wlaczyla. Dla porownania, tak lata u mnie Fortnite na starym i7-3770 (@4.1 all core) + GTX 970 + 16GB 1866MHz na ustawieniach: tryb DX11 1920x1080 wszystko na 'Low' tylko że jak widać na moim zdjęciu tam jest jeszcze dostępne 10GB RAM a fortnite bierze 3gb ram Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Musze przyznac, ze te 3 wartosci przy RAM nie sa dla mnie jasne. Wydawalo mi sie, ze pierwsza pokazuje aktualne uzycie RAMu total przez system. Jak z tym XMP, byl wlaczony? Zauwazylem jeszcze cos innego, na tym screenshocie z Fortnite sa podawane 3 rozne wartosci aktualnego FPS: z MSI Afterburner, z licznika klatek w samym Fortnicie i w tym okienku po prawej w dole. Moze powylaczaj te programiki do monitorowania klatek i poprostu graj : ) Cytuj Link to post Share on other sites
RECZEK 0 Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Godzinę temu, jarkko napisał: Musze przyznac, ze te 3 wartosci przy RAM nie sa dla mnie jasne. Wydawalo mi sie, ze pierwsza pokazuje aktualne uzycie RAMu total przez system. Jak z tym XMP, byl wlaczony? Zauwazylem jeszcze cos innego, na tym screenshocie z Fortnite sa podawane 3 rozne wartosci aktualnego FPS: z MSI Afterburner, z licznika klatek w samym Fortnicie i w tym okienku po prawej w dole. Moze powylaczaj te programiki do monitorowania klatek i poprostu graj : ) okej z tym xpm narazie nie włącze bo nie wiem jak na yt nie widze poradników a z tym fps nie przeszkadza mi bo nie spada poniżej 144fps ale ciekawy jestem dlaczego moge mieć z 400fps a jednak nie mogę Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Wyłącz synchronizacje pionową dla gry w panelu sterowania dla karty, zainstaluj może na czysto sterownik tylko karty graficznej bo ja ten GE nawet nie instalowałem, wiem że jak miałem wcześniej ten program to fps uciekały jeszcze na rtx 2060 jak miałem jakiś czas temu. Cytuj Link to post Share on other sites
RECZEK 0 Napisano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 10 minut temu, lukasz272015 napisał: Wyłącz synchronizacje pionową dla gry w panelu sterowania dla karty, zainstaluj może na czysto sterownik tylko karty graficznej bo ja ten GE nawet nie instalowałem, wiem że jak miałem wcześniej ten program to fps uciekały jeszcze na rtx 2060 jak miałem jakiś czas temu. zawsze wyłączam synchronizacje i wyłączona jest wszędzie właśnie robie aktualizacje która wyszła wczoraj jak to nie pomoże spróbuje też na ustawieniach bez performena w fortnite i jeszcze odinstaluje sterowniki do karty i pobiorę Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 14 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 34 minuty temu, RECZEK napisał: okej z tym xpm narazie nie włącze bo nie wiem jak na yt nie widze poradników Na plytach glownych od Gigabyta przewaznie wyglada to tak: - uruchom kompa i wcisnij klawisz Del na klawiaturze w momencie kiedy pojawi sie logo Gigabyte. - W BIOSie wejdz do zakladki M.I.T > Advanced Memory Settings > Extreme Memory Profile (XMP) ustaw na Profile 1. - Wcisnij na klawiaturze F10 (Save and exit) i zatwierdz. W przypadku jesli juz miales wlaczony profil XMP poprostu wyjdz z BIOSu klawiszem Esc. Cytuj Link to post Share on other sites
RECZEK 0 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) 14 godzin temu, jarkko napisał: Na plytach glownych od Gigabyta przewaznie wyglada to tak: - uruchom kompa i wcisnij klawisz Del na klawiaturze w momencie kiedy pojawi sie logo Gigabyte. - W BIOSie wejdz do zakladki M.I.T > Advanced Memory Settings > Extreme Memory Profile (XMP) ustaw na Profile 1. - Wcisnij na klawiaturze F10 (Save and exit) i zatwierdz. W przypadku jesli juz miales wlaczony profil XMP poprostu wyjdz z BIOSu klawiszem Esc. nie widzę tej opcji bo mój ram nie obsługuje xpm tutaj przy spd ext powinno być napisane XPM w tym pustym polu Edytowane 15 Lutego 2022 przez RECZEK Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 No to pech, ale przy odrobinie szczescia moze bedzie sie dalo ustawic (w BIOSie) recznie pamiec na 2666MHz (albo nawet wyzej) przy stabilnym dzialaniu. Cytuj Link to post Share on other sites
RECZEK 0 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 8 minut temu, jarkko napisał: No to pech, ale przy odrobinie szczescia moze bedzie sie dalo ustawic (w BIOSie) recznie pamiec na 2666MHz (albo nawet wyzej) przy stabilnym dzialaniu. ale i tak wydaje mi się że to nie przez ram powrócę jeszcze do windows 10 i zobacze Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Jest nowy sterownik do Twojej karty ze wczorajsza data wydania. Warto wyprobowac. Cytuj Link to post Share on other sites
RECZEK 0 Napisano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 15 godzin temu, RECZEK napisał: właśnie robie aktualizacje która wyszła wczoraj . Cytuj Link to post Share on other sites
lukasz272015 312 Napisano 15 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Zobacz czy na płycie głownej nie możesz zwiększyć taktowania pamięci ram optymalne to tak 2666 Mhz ustawić lub wyżej jak się da, albo je podkręć. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts