kondzio195 0 Napisano 10 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Tak jak w tytule posiadam komputer bez karty graficznej. Config składa się z: Procesor Intel Core i5-12600K, 3.7GHz, 20 MB, BOX (BX8071512600K) MSI PRO Z690-A DDR4 Obudowa be quiet! Pure Base 500DX (BGW37) Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 (SPC306) Pamięć Crucial Ballistix RGB Black at DDR4 3600 16GB CL16 (BL2K8G36C16U4BL) Dysk SSD PNY CS3030 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (M280CS3030-1TB-RB) Planuję zakupić do tego zestawu rtx3060ti i obawiam się czy zasilacz corsair tx650m uciągnie to wszystko. Patrzyłem na jakieś wykresy i w teorii wg mnie komputer pod obciążeniem nie powinien przekroczyć bariery 450W więc i spory zapas by był, ale nie wiem czy się nie mylę . Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
majster klepka 86 Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 No i sam sobie wyjaśniłeś w 100% swoje obawy. Ale spokojnie jeszcze aż za dużo zapasu mu pozostanie tak dla pewności ode mnie Cytuj Link to post Share on other sites
kondzio195 0 Napisano 11 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Dzięki bardzo za odpowiedź bo już się obawiałem, że mega głupotę zrobiłem z tym wyborem mocy tego zasilacza Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Masz już ten PSU? Z tym CPU w stresie weźmie ~350W Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 5 godzin temu, kondzio195 napisał: Dzięki bardzo za odpowiedź bo już się obawiałem, że mega głupotę zrobiłem z tym wyborem mocy tego zasilacza Mordeczko, ten PSU spokojnie u Ciebie wydoli, ale z ciekawostek: Gry grami, ale skoro będziesz miał procesor z "K" to pewnie będziesz go chciał podkręcić. A jeśli będziesz chciał go podkręcić, to pewnie i inne podzespoły w tym kartę. A skoro to podkręcisz to będziesz pewnie chciał syntetycznymi testami stabilności przekonać się czy nic nie wykrzaczy. A takie pobierają dużo więcej mocy niż gry. 9900K OC +RTX3080 OC i granie w Forza Horizon 5: 9900K OC +RTX3080 OC i test stabilności w Aida: Najwięcej poboru miałem coś w okolicach 880W na tym sprzęcie. Nie pamiętam co to był za test, ale całego peceta (włącznie z dyskami). Ostatnio gdzieś też widziałem grafikę jak bardzo różnią się poborem testy stabilności w różnych programach. A tutaj linczor do tematu: https://hardforum.com/threads/what-software-tests-100-cpu-and-gpu-simultaneously.1980426/ Do czego zmierzam... Może się okazać, że podczas testów po OC pecet Ci zemdleje i będziesz myślał że to krańce możliwości a tu PSU. Kwestia czy testy będą całego peceta czy poszczególnych podzespołów oraz w jakim programie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kondzio195 0 Napisano 11 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 1 godzinę temu, 3ndurek napisał: 1 godzinę temu, 3ndurek napisał: Masz już ten PSU? Z tym CPU w stresie weźmie ~350W Taak już mam. Jedynie karta została zamówiona bo trafiła się fajna oferta na 3060 Ti z potrójnymi wentylatorami za nie wiele ponad 3k. Coś nie tak z tym zasilaczem jednak? Trochę żałuję teraz, że nie wziąłem czegoś mocniejszego, ale byłem właśnie pewny, że jak wezmę coś z certyfikatem gold i 100W mocniejszy od obecnego to nie będzie problemu z obsługą najnowszych podzespołów z średniej/średnio-wyższej półki wydajnościowej. 31 minut temu, bonuz napisał: Mordeczko, ten PSU spokojnie u Ciebie wydoli, ale z ciekawostek: Gry grami, ale skoro będziesz miał procesor z "K" to pewnie będziesz go chciał podkręcić. A jeśli będziesz chciał go podkręcić, to pewnie i inne podzespoły w tym kartę. Mówiąc szczerze to na obecną chwilę nie planuje oc CPU. Zresztą z tego co czytałem stosunkowo niewielkie możliwości mają te nowe generacje procków od intela. Dołożenie do cpu z odblokowanym mnożnikiem bardziej było podyktowane niewiele wyższą ceną od tego z literką K i faktem, że tą płytę główną kupiłem na promocji za niecałe 700zł. Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 4 minuty temu, kondzio195 napisał: Mówiąc szczerze to na obecną chwilę nie planuje oc CPU. Zresztą z tego co czytałem stosunkowo niewielkie możliwości mają te nowe generacje procków od intela. Dołożenie do cpu z odblokowanym mnożnikiem bardziej było podyktowane niewiele wyższą ceną od tego z literką K i faktem, że tą płytę główną kupiłem na promocji za niecałe 700zł. Nic się nie przejmuj zasilaczem, będzie gitarka Mnie po OC do grania wystarczyłaby 600W, inna sprawa testy, o których pisałem, ale skoro nie zamierzasz kręcić to luzik mordeczko 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) 3 godziny temu, kondzio195 napisał: Jedynie karta została zamówiona bo trafiła się fajna oferta na 3060 Ti z potrójnymi wentylatorami za nie wiele ponad 3k. Coś nie tak z tym zasilaczem jednak? Trochę żałuję teraz, że nie wziąłem czegoś mocniejszego, ale byłem właśnie pewny, że jak wezmę coś z certyfikatem gold i 100W mocniejszy od obecnego to nie będzie problemu z obsługą najnowszych podzespołów z średniej/średnio-wyższej półki wydajnościowej. Nawet 550W z zapasem ci wystarczy do RTX3070 + OC. 3 godziny temu, bonuz napisał: Mordeczko, ten PSU spokojnie u Ciebie wydoli, ale z ciekawostek: Gry grami, ale skoro będziesz miał procesor z "K" to pewnie będziesz go chciał podkręcić. A jeśli będziesz chciał go podkręcić, to pewnie i inne podzespoły w tym kartę. A skoro to podkręcisz to będziesz pewnie chciał syntetycznymi testami stabilności przekonać się czy nic nie wykrzaczy. A takie pobierają dużo więcej mocy niż gry. 9900K OC +RTX3080 OC i granie w Forza Horizon 5: 9900K OC +RTX3080 OC i test stabilności w Aida: Najwięcej poboru miałem coś w okolicach 880W na tym sprzęcie. Nie pamiętam co to był za test, ale całego peceta (włącznie z dyskami). Ostatnio gdzieś też widziałem grafikę jak bardzo różnią się poborem testy stabilności w różnych programach. A tutaj linczor do tematu: https://hardforum.com/threads/what-software-tests-100-cpu-and-gpu-simultaneously.1980426/ Do czego zmierzam... Może się okazać, że podczas testów po OC pecet Ci zemdleje i będziesz myślał że to krańce możliwości a tu PSU. Kwestia czy testy będą całego peceta czy poszczególnych podzespołów oraz w jakim programie bonuz ty masz z tego co pamiętam podkręcony procek na 5GHz ale największy pożeracz to twoja karta Przy okazji zapytam bo masz K6 jak ustawić Sound Blaster Cinema 3 na płycie żeby w ogóle działał? Edytowane 11 Lutego 2022 przez Tiamina Cytuj Link to post Share on other sites
kondzio195 0 Napisano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Bonuz i Tiamina dzięki jeszcze raz za fachową pomoc Jak w poniedziałek przyjdzie karta będę już w takim razie montował bez zbędnych obaw dotyczących jego żywotności przy takim obciążeniu jakie mu zafunduje czy w ogóle odpalenia komputera z tym gpu. Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 7 godzin temu, Tiamina napisał: Nawet 550W z zapasem ci wystarczy do RTX3070 + OC. bonuz ty masz z tego co pamiętam podkręcony procek na 5GHz ale największy pożeracz to twoja karta Przy okazji zapytam bo masz K6 jak ustawić Sound Blaster Cinema 3 na płycie żeby w ogóle działał? A nie pamiętam żebym z tego korzystał kiedykolwiek A procek na 5,2 jest obecnie Cytuj Link to post Share on other sites
Tiamina 781 Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 (edytowane) Poradziłem sobie.Żeby działał trzeba starszego Realteka zainstalować bo z nowymi nie działa.Ten SBC fajnie chodzi. 5.2 ładnie go pogoniłeś, ale po co ci tyle Edytowane 12 Lutego 2022 przez Tiamina Cytuj Link to post Share on other sites
bonuz 665 Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 2 godziny temu, Tiamina napisał: Poradziłem sobie.Żeby działał trzeba starszego Realteka zainstalować bo z nowymi nie działa.Ten SBC fajnie chodzi. 5.2 ładnie go pogoniłeś, ale po co ci tyle A ja tam mam cyklicznie, że kombinuję. 5,2 i Ring 48, AVX offset 0. Monior 4K 120Hz to trzeba wyciskać Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts