Skocz do zawartości

Komputer gamingowy za około 10 000

Recommended Posts

Witam,

chciałbym złożyć nowy komputer, służący głównie do grania, ale także obróbki wideo. Budżet to (tak jak w temacie) około 10 tys. Oczywiście, gdyby okazało się, że dorzucenie paru stówek gwarantuje jakiś tam przeskok wydajnościowy to jestem w stanie trochę dorzucić. 

Zastanawiam się głównie nad dwoma wariantami:

- seria 12 od intela - np i7 12 700KF + do tego cały osprzęt (mobo od gigabyte aorus, 2x16GB RAM 5200 mHz)
- karta graficzna RTX 3060ti

- dedykowane chłodzenie np. Dark Rock 4 od beQuiet

- Dysk SSD pod m2 np Samsung 970 Evo 1TB
- delikatne cięcie na zasilaczu + obudowie

Tylko tutaj cena pewnie około 11 tys i w górę.

Lub druga opcja:
- seira 11 od intela - i7 11700KF + cały osprzęt (mobo np ASUS Prime Z590-P, 2x16GB RAM 3200 mHz
- karta graficzna RTX 3070 od np. Aorus'a

- dedykowane chłodzenie np. Dark Rock 4 od beQuiet

- Dysk SSD pod m2 np Samsung 970 Evo 1TB
- zasilacz Chieftec GPX-750FC
- obudowa z oknem (obojętnie jaka)

Tutaj liczę na to, że w 10 tysiącach się zmieszczę.

Jak myślicie, który zestaw bardziej się opłaca w stosunku jakość/cena? Wiem, że nikt tutaj wróżką nie jest, ale może jakieś rady, czy może jednak warto się jeszcze wstrzymać z zakupem? Intel ma niby wypuścić swoje karty graficzne w marcu, może to coś ruszy rynkiem (w dół oczywiście)?

Liczę również na Wasze propozycję zestawu, ja już nie wiem na co się decydować.

Z góry zaznaczam, że nie są to dla mnie małe pieniądze, na zestaw przeznaczam sporą część oszczędności. Tym bardziej będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam serdecznie
Paweł

Do 10000 tysiecy złotych to będziesz mieć bardzo wydajny 12 generacji i7-12700 z 12 rdzeniami 8 mocnych/4 eko /20 wątki, 32 gb ramu ddr4, nie ma sensu ddr5, 1tb ssd, kartę graficzną 3070ti, chłodzenie fortisa 5, porządny zasilacz 750w:

https://proline.pl/koszyk/df1ea65b

Jeśli obróbka wideo w programie działającym głównie na CPU, można dołożyć do 12700k/12700kf(jeśli nie wspiera intel quicksync)

12 minut temu, wrobel_krk napisał:

Ddr5 są minimalnie szybsze od ddr4

Tu można polemizować bo w wielu grach topowe DDR4 pozwala na lepsze wyniki. 

Average.png

Przy czym trzeba zaznaczyć że ceny 2x16 6000 cl36 użytych w powyższym teście zaczynają się od 2200zł, a 4x8 3600 cl14 można kupić poniżej 1000zł.

23 godziny temu, wrobel_krk napisał:

Jeśli obróbka wideo w programie działającym głównie na CPU, można dołożyć do 12700k/12700kf(jeśli nie wspiera intel quicksync)

Nie masz bladego pojęcia o czym piszesz, nie ma czegoś takiego, IQS to tylko dodatek pod część kodeków.

CPU ma za zadanie utrzymać tylko strumień wideo, reszta leci na GPU, podgląd, RT, timeline.