Skocz do zawartości

Problem ze zmienianiem się rozdzielczości

Recommended Posts

Witam!

Mam dziwny problem, otóż zawsze pracowałem na rozdzielczości 1152x864, ostatnio sama się zmienia na 1024x768 i mam wtedy do wyboru jedynie 6 rozdzielczości przy czym największa to 1280x1024.

Ale dzieje się tak na przemian, czasem włącze komputer, mam do wyboru wszystkie rozdzielczości i włącza się na 1152x864, po chwili uruchomie go ponownie i jest już zmieniona, czasem włącze jakąś grę i po wyłączeniu jej, rozdzielczość ekranu jest już inna.

Czasem jest tak:

http://images49.fotosik.pl/975/4888daa59691398d.jpg

a czasem tak:

http://images41.fotosik.pl/968/85b0dbfbd371ccb0.jpg

o co tutaj chodzi?

Karta się nie przegrzewa, jest stabilna, testowałem ją furmarkiem przez jakieś 20min i wszystko było ok, to samo ram i procesor. Robaków raczej też żadnych nie mam, skanowałem ostatnio system antywirem i antymalware. Może problem tkwi w nieco wiekowym monitorze?

Mój sprzęt to:

Asrock M3A770DE

AMD Athlon II X3 440

Samsung 500GB HD502HJ

Asus Radeon HD5770

DDR3 Goodram 4GB

OCZ Stealthxstream 2 600W

Edytowane przez jarmel

Te miniaturki obrazków NIC nam nie powiedzą poza tym, że masz system Windows. :P

Jaki to wiekowy monitor ?

Rozdzielczość 1152x864 jaką chcesz używać na pewno nie jest natywną monitora i stąd te twoje problemy. :menda:

Edytowane przez Kamerton

Te miniaturki obrazków NIC nam nie powiedzą poza tym, że masz system Windows. :P

Sorki, poprawione.

Jaki to wiekowy monitor ?

Samsung 753dfx

Rozdzielczość 1152x864 jaką chcesz używać na pewno nie jest natywną monitora i stąd te twoje problemy. :menda:

No ok, mniejsza z tym, ale dlaczego raz mam taką do wyboru i wiele innych (max 1600x1200), a raz jedynie 6 przy czym największa (max 1280x1024)?

Samsung 753dfx

Ten monitor pracuje na rozdzielczościach:

640 x 480

800 x 600

1024 x 768

1280 x 1024

i to normalne rozdzielczości na 17 calowym monitorze kineskopowym. Wszystkie kineskopowe tak pracują.

A ty mu chcesz na siłę, na chama, na grandę załadować dziwaczną rozdzielczość 1152x864 bo jak sam piszesz

...otóż zawsze pracowałem na rozdzielczości 1152x864

Skąd u ciebie taki dziwaczny pomysł ? :o

On nie pracuje w takiej dziwacznej rozdzielczości 1152x864 i pracował poprawnie nie będzie.

Edytowane przez Kamerton

Kiedyś mi się tak ustawiło i zostało.

Dajmy spokój tej, masz rację, dziwnej rozdzielczości, rozumiem , że on nie ciągnie większych, tylko dlaczego nie raz mam takie do wyboru a nie raz nie? Spójrz na pierwszy i drugi dołączony przeze mnie obrazek, nawet nazwy ekranu się róźnią, chociaż ja nic nie zmieniam.

Edytowane przez jarmel