Alundro 0 Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Witam Mam dosyć nietypowy problem. Rano komputer połączony z routerem działał świetnie. Kiedy wróciłem do domu dowiedziałem się że żarówka doprowadziła do zwarcia i wywaliło prąd tzn. korki poszły aż na korytarzu. Włączyłem komputer, router wydaje się że działa normalnie bo jest połączenie poprzez Wifi z telefonem, ale na komputerze brak ( połączenie kablem internetowym ). Próbowałem resetować router, zmieniłem kabel i nic. Połączyłem telefon poprzez USB by udostępnić internet i co dziwnego wyszło, że telefon udostępnia internet z kablówki do PC ( nie z sieci komórkowej ). Czyli internet od kablówki jest, ale tylko poprzez Wifi , a kablowo nie. Czy takie wyładowanie napięcia mogło wywołać taką awarię ? Byłbym bardzo wdzięczny za poradę. Link to post Share on other sites
BlackCoffe 13849 Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Masz możliwość podłączyć inny komputer za pomocą kabla? Bo to niekoniecznie musi być wina router, mogło się dostać twojej karcie LAN. Link to post Share on other sites
Alundro 0 Napisano 7 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 9 minut temu, BlackCoffe napisał: Masz możliwość podłączyć inny komputer za pomocą kabla? Bo to niekoniecznie musi być wina router, mogło się dostać twojej karcie LAN. Niestety to jest mój jedyny komputer. Możliwe że masz rację, że to LAN padł. PC jest z 2009 więc cały komputer byłby do wymiany. Link to post Share on other sites
BlackCoffe 13849 Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 A masz może sąsiada z lapkiem albo kumpla? Link to post Share on other sites
Alundro 0 Napisano 7 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 3 minuty temu, BlackCoffe napisał: A masz może sąsiada z lapkiem albo kumpla? Nie ma. Mam co prawda Intel Compute Stick ale to i tak po Wifi, więc nic nie da. Rozwiązywanie problemów interenetu Microsoftu pokazuje, że brak połączenia z urządzeniem, czyli nie widzi routera. Link to post Share on other sites
BlackCoffe 13849 Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Czyli by pasowało na kartę LAN. Można kupić taką na USB za niewielkie pieniądze. Link to post Share on other sites
Alundro 0 Napisano 7 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 2 minuty temu, BlackCoffe napisał: Czyli by pasowało na kartę LAN. Można kupić taką na USB za niewielkie pieniądze. Właśnie patrzyłem na TP-LINK UE200 na USB 2.0 bo tylko takim dysponuje. Do 100 MB/s ale dobre i tyle. Link to post Share on other sites
BlackCoffe 13849 Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Zawsze lepsze coś takiego niż brak neta Link to post Share on other sites
Alundro 0 Napisano 7 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 4 minuty temu, BlackCoffe napisał: Zawsze lepsze coś takiego niż brak neta Net mam tylko że połączyłem telefon i z niego udostępniam internet kablowy do komputera. Nawet nie wiedziałem, że jest to możliwe. Link to post Share on other sites
BlackCoffe 13849 Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 No jest, ale zawsze wygodniej mając kartę LAN 1 Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Godzinę temu, Alundro napisał: Właśnie patrzyłem na TP-LINK UE200 na USB 2.0 bo tylko takim dysponuje. Do 100 MB/s ale dobre i tyle. Jak komp z 2009 to ma jeszcze PCI czy nie? Bo jeśli ma to używaną kartę kupisz na OLX za cenę lepszego piwa. Link to post Share on other sites
Alundro 0 Napisano 7 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 5 minut temu, cooger napisał: Jak komp z 2009 to ma jeszcze PCI czy nie? Bo jeśli ma to używaną kartę kupisz na OLX za cenę lepszego piwa. jeżeli dobrze pamiętam to mam Gigabyte GA-MA790X-UD3P - 2 złącza PCI-E 2.0 x16 Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 7 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Dobrze by było zacząć od podstaw - jaki to router (marka/model) z którym łączysz swój PC (tu wiemy, że to GA-MA790X-UD3P). Jakiego Windows'a używasz? Czy ten PC pracował jak wystąpiło zwarcie czy był wyłączony? Jak zmieniłeś kabel ethernetowy, jaka była reakcja na portach routera i płyty głównej - odpaliły się jakieś diody na routerze czy płycie? Sprawdzałeś inne dostępne porty LAN na routerze? Czasami styki są "przybrudzone" i kilka razy wciśnięcie wtyczki rj45 "naprawia" problem. Dobrze by było wrzucić wynik polecenia (start -> uruchom -> cmd lub win+r -> cmd): ipconfig /all Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 13 godzin temu, Alundro napisał: jeżeli dobrze pamiętam to mam Gigabyte GA-MA790X-UD3P - 2 złącza PCI-E 2.0 x16 Z tego co widzę ma też 2x PCI A o tym zlaczu piszę. Link to post Share on other sites
Alundro 0 Napisano 8 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 (edytowane) 10 godzin temu, RalfNwn napisał: Dobrze by było zacząć od podstaw - jaki to router (marka/model) z którym łączysz swój PC (tu wiemy, że to GA-MA790X-UD3P). Jakiego Windows'a używasz? Czy ten PC pracował jak wystąpiło zwarcie czy był wyłączony? Jak zmieniłeś kabel ethernetowy, jaka była reakcja na portach routera i płyty głównej - odpaliły się jakieś diody na routerze czy płycie? Sprawdzałeś inne dostępne porty LAN na routerze? Czasami styki są "przybrudzone" i kilka razy wciśnięcie wtyczki rj45 "naprawia" problem. Dobrze by było wrzucić wynik polecenia (start -> uruchom -> cmd lub win+r -> cmd): ipconfig /all Router to Arris TG2492. Windows 10 Home. PC był wyłączony. Zmieniałem 3 porty w routerze i świeci się na zielono. W PC na pomarańczowo. Kilka razy wkładałem wtyczkę od internetu i miesiąc temu kupiłem nowy kabel, więc sprawdzałem i ze starym i nowym. Resetowałem router po kilka razy + reset komputera. Niestety nic nie daje. Edytowane 8 Lutego 2022 przez Alundro Link to post Share on other sites
karpior 42 Napisano 8 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Nie masz czasem telewizora z gniazdem LAN? albo konsoli do grania? Można podłączając się do niej sprawdzić sieciówkę w komputerze jak i porty w routerze Link to post Share on other sites
Alundro 0 Napisano 8 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 4 godziny temu, karpior napisał: Nie masz czasem telewizora z gniazdem LAN? albo konsoli do grania? Można podłączając się do niej sprawdzić sieciówkę w komputerze jak i porty w routerze Mam TV z LAN ale z 2011, a po drugie nie pociągnę do niego kabla bo za krótki mam. Konsoli niestety brak. Zastanawiają mnie tylko 2 rzeczy : 1. Ikona internetu na pasku startu jest normalna, a nie jak w przypadku braku internetu globus ; 2. Wszedłem we właściwości karty sieciowej i jest napisane, że to urządzenie działa poprawnie Link to post Share on other sites
Alundro 0 Napisano 9 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 W dniu 7.02.2022 o 22:53, RalfNwn napisał: Dobrze by było zacząć od podstaw - jaki to router (marka/model) z którym łączysz swój PC (tu wiemy, że to GA-MA790X-UD3P). Jakiego Windows'a używasz? Czy ten PC pracował jak wystąpiło zwarcie czy był wyłączony? Jak zmieniłeś kabel ethernetowy, jaka była reakcja na portach routera i płyty głównej - odpaliły się jakieś diody na routerze czy płycie? Sprawdzałeś inne dostępne porty LAN na routerze? Czasami styki są "przybrudzone" i kilka razy wciśnięcie wtyczki rj45 "naprawia" problem. Dobrze by było wrzucić wynik polecenia (start -> uruchom -> cmd lub win+r -> cmd): ipconfig /all Zastanawiają mnie tylko 2 rzeczy : 1. Ikona internetu na pasku startu jest normalna, a nie jak w przypadku braku internetu globus ; 2. Wszedłem we właściwości karty sieciowej i jest napisane, że to urządzenie działa poprawnie Co o tym sądzisz ? Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Dziwne, wynik ipconfig /all wskazuje jakby interfejs sieciowy nie był "podniesiony" - wrzuć jeszcze wynik z polecenia: netsh int show int Ewentualnie dołóż screena z: 1. Panel sterowania -> Sieć i Internet -> Połączenia sieciowe 2. Panel sterowania -> Sieć i Internet -> Centrum sieci i udostępniania 3. Menedżer urządzeń -> karty sieciowe Edytowane 11 Lutego 2022 przez RalfNwn Link to post Share on other sites
Alundro 0 Napisano 11 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) 2 godziny temu, RalfNwn napisał: Dziwne, wynik ipconfig /all wskazuje jakby interfejs sieciowy nie był "podniesiony" - wrzuć jeszcze wynik z polecenia: netsh int show int Ewentualnie dołóż screena z: 1. Panel sterowania -> Sieć i Internet -> Połączenia sieciowe 2. Panel sterowania -> Sieć i Internet -> Centrum sieci i udostępniania 3. Menedżer urządzeń -> karty sieciowe Źle wychodzą screeny więc napiszę co wyszło z netsh int show int Admin status - Enabel / State Connected / Type Dedicated Dziwne jest to, że gdy mam udostępnianie internetu z routera przez telefon poprzez kabel do PC to przy włączonym Ethernet ( do karty sieciowej ) to każda strona 10 x wolniej się ładowała. Wyłączyłem Ethernet ( od karty sieciowej ) zostawiłem sam ten z telefonu to internet działa bardzo dobrze. W rozwiązywaniach problemu Windows pokazuje że brak nawiązania kontaktu z urządzeniem. Tyle że gdy wyłączyłem router od razu zniknęła sieć tzn. widzi że brak internetu, gdy próbuję korzystać to pokazuje jednak że brak internetu. Edytowane 11 Lutego 2022 przez Alundro zła jakość zdjęć Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 11 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Alundro napisał: Źle wychodzą screeny więc napiszę co wyszło z netsh int show int Admin status - Enabel / State Connected / Type Dedicated A Interface Name? Ethernet? Powinny być 4 kolumny. Chodzi o wynik polecenia bez podłączenia smartfona jak punktu dostępowego, tylko sam PC podłączony skrętką do routera. W Panelu sterowania -> Sieć i Internet -> Wyświetl stan sieci i zadania -> Zmień ustawienia karty sieciowej, masz kartę sieciową o nazwie zbliżonej do: Ethernet 1 | włączone | Realtek 1Gb Family Controller ? Czy nic tam nie ma? Ewentualnie jak wygląda w menedżerze urządzeń sekcja Karty sieciowe? Z tego co pisałeś, mamy amber diodę po stronie PC, czyli jest 1Gb i nie wiem, czy nie lepiej by było po prostu przeinstalować sterowniki LAN do do tej płyty: Realtek LAN Driver [7.088.0617.2014], odinstaluj kartę sieciową w menedżerze urządzeń i zainstaluj te uprzednio pobrane sterowniki. Jak wreszcie będzie poprawnie widoczna i aktywna karta sieciowa to będzie można kombinować dalej. Na czas testów/reinstalacji odłączaj ten kabel USB od smartfona (używaj tylko do pobrania sterów i ewentualnie do odpowiedzi na forum, jak nie wstanie sieciówka z PC). Edytowane 11 Lutego 2022 przez RalfNwn Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 12 godzin temu, RalfNwn napisał: W Panelu sterowania -> Sieć i Internet -> Wyświetl stan sieci i zadania -> Zmień ustawienia karty sieciowej, masz kartę sieciową o nazwie zbliżonej do: Ethernet 1 | włączone | Realtek 1Gb Family Controller ? Czy nic tam nie ma? Ewentualnie jak wygląda w menedżerze urządzeń sekcja Karty sieciowe? Od tego trzeba zacząć a nie błądzić we mgle. Link to post Share on other sites
Alundro 0 Napisano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 18 godzin temu, RalfNwn napisał: A Interface Name? Ethernet? Powinny być 4 kolumny. Chodzi o wynik polecenia bez podłączenia smartfona jak punktu dostępowego, tylko sam PC podłączony skrętką do routera. W Panelu sterowania -> Sieć i Internet -> Wyświetl stan sieci i zadania -> Zmień ustawienia karty sieciowej, masz kartę sieciową o nazwie zbliżonej do: Ethernet 1 | włączone | Realtek 1Gb Family Controller ? Czy nic tam nie ma? Ewentualnie jak wygląda w menedżerze urządzeń sekcja Karty sieciowe? Z tego co pisałeś, mamy amber diodę po stronie PC, czyli jest 1Gb i nie wiem, czy nie lepiej by było po prostu przeinstalować sterowniki LAN do do tej płyty: Realtek LAN Driver [7.088.0617.2014], odinstaluj kartę sieciową w menedżerze urządzeń i zainstaluj te uprzednio pobrane sterowniki. Jak wreszcie będzie poprawnie widoczna i aktywna karta sieciowa to będzie można kombinować dalej. Na czas testów/reinstalacji odłączaj ten kabel USB od smartfona (używaj tylko do pobrania sterów i ewentualnie do odpowiedzi na forum, jak nie wstanie sieciówka z PC). Działa ! Odinstalowałem sterowniki, ale od razu nie mogłem zainstalować nowych bo występował błąd. Zresetowałem komputer i pojawiły się Realtek z 2015 roku, wcześniej miałem z 2018. Internet jest, więc nie wiem czy aktualizować do nowszych, czy już lepiej nic nie ruszać ? Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 12 Lutego 2022 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 7 godzin temu, cooger napisał: Od tego trzeba zacząć a nie błądzić we mgle. Zanik zasilania sieci energetycznej (PC wyłączony) zwykle nie wysypuje sterowników od sieciówki i to trochę zakłóciło tok troubleshootingu . Godzinę temu, Alundro napisał: Internet jest, więc nie wiem czy aktualizować do nowszych, czy już lepiej nic nie ruszać ? W sumie jak uważasz bo aktualizacja nie powinna położyć znowu interfejsu sieciowego ale skoro działa to czasami nie ma co ruszać wiec Twój wybór - zawsze można ponownie wrócić do sterowników z 2015, bo wiadomo, że działają. Link to post Share on other sites
Rozwiązanie BlackCoffe 13849 Napisano 12 Lutego 2022 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Jak działa to nie ruszaj Ewentualnie zrób sobie punkt przywracania systemu i po tym zaktualizuj. Link to post Share on other sites
Recommended Posts