Skocz do zawartości

Bardzo mało fps na dobrym laptopie

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Rebelmind,

Recommended Posts

karta graficzna to rtx 3050 Ti, ram 2 razy po 8 gb, procesor amd ryzen 5 5600H. Gram z podłączonym zasilaniem a laptop się nie przegrzewa. Testowo sprawdziłem fps w grach, w Fortnite na najniższych ustawieniach mam 100 fps a ludzie na Youtube z tymi samymi podzespołami i ustawieniami w grze mają 200 fps.

w minecraft na "średnich" ustawieniach i 7 chunkach mam tylko 70 co jest tragicznym wynikiem a z każdymi shaderami mi ścina a nawet nie powinno być mowy o zacinaniu tutaj. W tych grach nie mam danego żadnego ograniczenia w fps. Sterowniki do karty zaaktualizowane i ustawienia tam dane tak żeby było jak najwięcej fps. Naprawdę ja nie wiem w czym tkwi problem a to dość poważne 

karta graficzna w laptopie to trochę skomplikowana sprawa w 1 laptopie 3050 będzie lepsza od 3060 w 2 laptopie dlatego że ograniczane sa w różnym stopniu przez producenta Wattowo te karty w różnych laptopach

sam miałem allienwara z 3050 która kładła w grach 3070 w msi ;)

47 minut temu, BlackCoffe napisał:

Pokaż screen z HWInfo64 zakładka Sensors [cała!] po ok 15 min gry.

mam już screeny ale są wieksze niż 2,44 mb i nie mogę ich przesłać. Potrzebujesz jakichś pare kluczowych wiadomości z tego czy raczej wszystko ci potrzebne?

49 minut temu, iro71 napisał:

karta graficzna w laptopie to trochę skomplikowana sprawa w 1 laptopie 3050 będzie lepsza od 3060 w 2 laptopie dlatego że ograniczane sa w różnym stopniu przez producenta Wattowo te karty w różnych laptopach

sam miałem allienwara z 3050 która kładła w grach 3070 w msi ;)

Ale tutaj jest inna sprawa bo na YouTube są filmy które pokazują jak ten sam model laptopa co ja mam się sprawdza w innych grach no i w większości wyniki tam są o nawet 100 fps większe. Może mój laptop się trochę różni od nich bo oni mają tam rtx 3050 a ja mam jeszcze z dodatkiem Ti ale to wciąż ten sam producent więc nawet powinienem mieć lepsze wyniki w grach od nich

13 minut temu, BlackCoffe napisał:

Wrzuć je tutaj i daj linki https://imgur.com/upload

Niestety nie mogę tego udostępnić, nie wiem czemu 

8 minut temu, zbiku90 napisał:

Podaj model laptopa i wersję windowsa, im więcej info podajesz w pierwszym poście tym lepiej. 

Skąd wiesz? Sprawdzałeś jakimś programem? 

po 15 min grania jest ok. 75 stopni C 

9 minut temu, zbiku90 napisał:

Podaj model laptopa i wersję windowsa, im więcej info podajesz w pierwszym poście tym lepiej. 

Skąd wiesz? Sprawdzałeś jakimś programem? 

A i mam windows 11, Model to Lenovo Ideapad Gaming 3 

10 minut temu, wiby napisał:

A i mam windows 11

Tu też może leżeć problem, procesory AMD mają obniżoną wydajność na win11. Screeny z hwinfo by się przydały żeby stwierdzić czy trzyma częstotliwości. Nie zaszkodzi też userbenchmark, zrób test po zakończeniu otworzy się raport w przeglądarce, daj link do niego.

8 minut temu, zbiku90 napisał:

Tu też może leżeć problem, procesory AMD mają obniżoną wydajność na win11. Screeny z hwinfo by się przydały żeby stwierdzić czy trzyma częstotliwości. Nie zaszkodzi też userbenchmark, zrób test po zakończeniu otworzy się raport w przeglądarce, daj link do niego.

zbiku90 ma racje nie tylko rayzeny maja problem z win11 mam obecnie lapka razer i7 8750H z rtx 3070 i takze stacił 20% na wydajności w grach i  bechmarkach wzgledem win 10

i7 10750H sory za pomyłke

a druga sprawa odinstaluj jesli masz oprogramowanie lenovo ono tez czasem oszczędza i hamuje podzespoły

mój razer robił 163 pkt w cibernech15 w grafie a po zainstalowaniu win 11 robił 135  po odinstalowaniu razer synaps i zmianie z powrotem na win 10 wszystko wróciło do normy

• Lubię to 1
28 minut temu, Rebelmind napisał:

A jesteś pewnien, że tego Fortnite odpalasz na dedyku, a nie na integrze? 

O dzięki, okazało się że miałem włączoną integre. Problem rozwiązany dzięki wam za pomoc

• worm zamknął ten temat
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...