Skocz do zawartości

buczenie/szum w słuchawkach i mikrofonie podczas grania

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez axis24,

Recommended Posts

witam

1. Gdy odpalam gry w słuchawkach pojawia się czum i buczenie

2. Do tego koledzy mówią mi że mikrofon strasznie pierdzi, szczególnie przy ładowaniu gry

Mój sprzęt:

Słuchawki (nowe) : SPC gear viro

Mikrofon: Zamontowany w słuchawkach

Zasilacz: be quiet! system power 9 600W

Płyta główna: Gigabyte B450 GAMING X

Chłodzenie: Fera 3 RGB

ZAUWAŻYŁEM:

Po pewnym updacie windowsa, gdy chcę wyłączyć ledy w komputerze, one zawsze lekko się świecą, a potem nie mogę tego zmienić, piszę o tym bo gdy odłączam kabelki ledów te szumy w słuchawkach się zmieniają (czasami głośniejsze czasami cichsze).

Do tego gdy sprawdzałem kable i tylko przykładałem rękę do nich, szumy nasilały się, a gdy zabierałem rękę, szumy znikały lub ich głośność spadała, to samo z przybliżaniem panelu obudowy do kabli.

PRÓBOWAŁEM:

Sprawdzałem czy kable są dobrze podpięte.

Sprawdzałem czy to te LEDy, które się z jakichś nieznanych mi przyczyn popsuły, są tego powodem (szumy występują gdy ledy są podłączone i odłączone)

Cofałem aktualizację windowsa, szumy nie znikały i LEDy też się nie naprawiły

DODAM JESZCZE, ŻE SZUMY WYSTĘPOWAŁY PRZED UPDATEM WINDOWSA, A DOPIERO LEDY W OBUDOWIE ZACZĘŁY SIĘ DZIWNIE ZACHOWYWAĆ PO UPDACIE

Zewnętrzny DAC rozwiązuje sprawę, jeśli to nie wina jakości/sprawności słuchawek. 
Nie prawda ewidentnie jest problem z perłą masz i uziemieniem i sekcja zasilania.

Najprawdopodobniej impulsowy zasilacz w pędach sieje jak jasna holera ( o ile tam jest jak nie on to może byc coś innego)

Zewnętrzna karta nie koniecznie pomoże bo zaklucenia mogą iść na sekcje USB i poleca dalej.

Rozwiązaniem był by separator galwaniczny na USB. Lub odcięcie linii +5v z kabla USB o ile zewnętrzny dać nie bierze zasilania z USB tylko ma własne...

Temat jest złożony
I można gdybać w nieskończoność co do przyczyn najlepsze połączenie z kompa to optyk najmniej problemów z nim
1 minutę temu, bleck55 napisał:

Nie prawda ewidentnie jest problem z perłą masz i uziemieniem i sekcja zasilania.

Najprawdopodobniej impulsowy zasilacz w pędach sieje jak jasna holera ( o ile tam jest jak nie on to może byc coś innego)

Zewnętrzna karta nie koniecznie pomoże bo zaklucenia mogą iść na sekcje USB i poleca dalej.

Rozwiązaniem był by separator galwaniczny na USB. Lub odcięcie linii +5v z kabla USB o ile zewnętrzny dać nie bierze zasilania z USB tylko ma własne...

Temat jest złożony
I można gdybać w nieskończoność co do przyczyn najlepsze połączenie z kompa to optyk najmniej problemów z nim

Jak Dac to tylko z zewnętrznym zasilaniem. Uziemienie to podstawa itd więc mam nadzieję, że autor ogarnia takie tematy. Ogólnie w 100% się zgadzam. Dlatego Dac, wyjdzie taniej i bez kombinacji, a na pewno efekt będzie w znacznym stopniu neutralizował defekt zasilania. Jeśli ledy się świecą to płyta popuszcza. Jeszcze kwestia jak to masz wszystko podłączone, włącznie z LEDami

Jak Dac to tylko z zewnętrznym zasilaniem. Uziemienie to podstawa itd więc mam nadzieję, że autor ogarnia takie tematy. Ogólnie w 100% się zgadzam. Dlatego Dac, wyjdzie taniej i bez kombinacji, a na pewno efekt będzie w znacznym stopniu neutralizował defekt zasilania. Jeśli ledy się świecą to płyta popuszcza. Jeszcze kwestia jak to masz wszystko podłączone, włącznie z LEDami
Tak tylko zewnętrze nasilanie nie zawsze rozwiązuje problem bo u mnie cain iDAC6 + iHA6 przestały. Brumiec i dziwnie pykać dopiero jak odciąłem linie +5V natomiast cain n3pro bez problemu po kablu Bangla z zasilaniem z USB

Takie zakłócenia mogą tez powodować przez karty graficzne ,zasilacze czy samą płytę głównę, co i tak się kończy jak ktoś wcześniej napisał na kiepskim odseparowaniu kodeka. 

Jak sam z takim problem się dawno temu spotkałem,lekkie szumienia, buczenie. Pomogła dopiero zmiana płyty głównej.

Ja miałem podobny problem, ale objawiał się głównie po stronie mikrofonu. Moje słuchawki miały odczepiany mikrofon i co kilka włączeń komputera pojawiały się przestery i sprzężenie.

Początkowo pomagało odczepienie mikrofonu, walniecie nim kilka razy w dłoń i po ponownym podłączeniu było dobrze. Nie pytajcie mnie jak, ale działało. 

Później dałem sobie spokój, kupiłem osobny mikrofon a słuchawki pełnią już tylko rolę odsłuchową. Od tego czasu problemu nie mam.

Dodam, że problem wystepowal zarówno na płycie Z190 Extreme4 jak i na B550 Tomahawk, a najniższe modele to nie były.

Kupno jakieś niedrogiej, zewnętrznej karty powinno odseparować od problemów ,które powodują takowy stan. Nie możemy Ci tu zagwarantować w 100% ale już tyle lat się tutaj udzielam, czasami ludzie miewali takowe problemy i kupno nowego układu rozwiązywało całkowicie problem. A jaką kartę?

https://www.olx.pl/d/oferta/karta-dzwiekowa-usb-creative-sb1090-x-fi-5-1-CID99-IDNyrIM.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=0

Niech zejdzie może do 70 dych.

Jak wcześniej ktoś napisał pożycz od kogoś kartę zew. i sam sprawdzisz. Ewentualnie kup jakąś nową w sklepie i jak coś zwrócisz.