Skocz do zawartości

Komputer do: grafiki, składania filmów, streamingów, nauki javy i grafiki 3D (Cinema 4D i Blender) oraz gier (z obsługą monitora 4k 144Hz)

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Robię update z wysłużonego już Intela i5 4th gen - ~10 lat minęło!

Obecnie chciałbym złożyć nowy sprzęt.

Poniżej wypisałem moje założenia co do niego:

• Sprzęt do pracy na: pakiecie Adobe - Photoshop (zdjęcia 48Mpx), Illustrator, After Effect, Premier Pro; 3D: Blender/Cienma 4D; nauka javy; streaming Twitch i YT; do rozrywki - gry FPS, RTS, etc.
  • Musi współpracować z moim monitorem 32" 4K 144Hz
  • Komputer chcę ponownie złożyć na lata - poprzedni tak składałem - założyłem 5lat, starczył na prawie 10 :)
  • Łącznośc bezprzewodowa (WiFi 6 i Bluetooth) i LAN
  • Budżet maks jaki chcę przeznaczyć to do 25K, ale jeśli uda się zamknąć temat w 15-20K to byłoby super - bardziej szukam racjonalizacji wydatków niż wrzucanie wszystkie co najdroższe - jeśli coś nie ma sensu w kontekście 5-10 lat to nie chcę w to ładować pieniędzy i jednoczęsnie szukam złotego środka - nie chcę być później ograniczony brakiem dostępu do jakiejś technologii, która jest dostępna dzisiaj (chyba najbardziej to się tyczy wyboru między DDR5 a DDR4)
  • Komputer docelowo ma też zarabiać na siebie (patrz grafika i programowanie) 
  • Komputer docelowo planuję kupić na raty - zero procent miło widziane (z tego co widziałem niestety proline nie ma takiej opcji)
  • W obecnym kompie mam jakiegoś Gigabyte GTX1070 Gaming (jeśli dobrze pamiętam)

Moja konfiguracja i pytania/wątpliwości z nią związane:

CPU: Intel Core i9-12900K - czy warto iść w ten model czy nie szaleć i wybrać i7-12700K?

GPU: Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti AORUS MASTER LHR 12GB GDDR6X - czy warto kupować takie GPU czy np. wybrać MSI RTX 3080 TI X-trio albo MSI RTX 3090 Ventus (widziałem w jednym ze sklepów za około 12K), czy po prostu zostać przy swoim obecnym GTX1070 i kiedyś tam dokupić GPU albo nie szaleć i wziąć jakiegoś 3070 TI, bo nie wykorzystam mocy powyższych?

Pamięć RAM: G.SKILL 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 Trident Z5 RGB - dwa pytanie 1.: Czy 32GB RAM mi starczy - mam obawy, że powinienm pójść w 64GB albo ewentualnie kiedyś dokupić, a teraz wziąć 32GB. 2.: Czy warto w kontekście 5-10 lat iść w to czy zaoszczędzić i kupić DDR4 i np. zamiast 32 to 64GB?

MOBO: Gigabyte Z690 AORUS MASTER DDR5 - w przypadku MOBO to trochę zielony jestem w temacie - obecnie mam AsRocka z87, ale czytałem w necie, że AsRocki się "popsuły" więc jestem otwarty na sugestie MSI, Gigabyte czy ASUS. Drugie pytanie czy ma sens branie GPU i MOBO tej samej firmy?

SSD: Samsung 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe 980 PRO (dwie sztuki) - pewno dołożę jakieś 1-2 HDD jako storage

Zasilacz: Seasonic Prime TX 1000W 80 Plus Titanium - czy ten zasilacz nie jest za mocny/słaby do tego zestawu?

Obudowa: Fractal Design Meshify 2 XL Black TG Light Tint - nie znam się tutaj też za bardzo, mam zalmana, był OK; licze na możliwie cichą budę i z ładnym oknem, ale nie potrzebuję robić z niej choinki...

Chłodzenie CPU: be quiet! Dark Rock Pro 4 120/135mm + Thermal Grizzly Kryonaut 1g- początkowo myślałem o jakimś chłodzeniu wodnym AIO Corsair h170i/h150i wydawały mi się ciekawe, ale podniesie to cenę zestawu o jakieś 500-800zł - pytanie czy warto; druga rzecz, to jak się takie chłodzenie wodne AIO sprawuje i jak często trzeba ten płyn wymieniać, jeśli w ogóle?

Obecna cena tego zestawu wraz z jego złożeniem to: 23456zł 

Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi na moje pytania! Jeśli coś pominąłem to dajcie znać!

14 godzin temu, Cyrus88 napisał:

CPU: Intel Core i9-12900K - czy warto iść w ten model czy nie szaleć i wybrać i7-12700K?

Do pracy by się przydał ale aż wielkiej różnicy względem i7 nie będzie i dodatkowo trzeba mieć czym go schłodzić

GPU: Gigabyte GeForce RTX 3080 Ti AORUS MASTER LHR 12GB GDDR6X - czy warto kupować takie GPU czy np. wybrać MSI RTX 3080 TI X-trio albo MSI RTX 3090 Ventus (widziałem w jednym ze sklepów za około 12K), czy po prostu zostać przy swoim obecnym GTX1070 i kiedyś tam dokupić GPU albo nie szaleć i wziąć jakiegoś 3070 TI, bo nie wykorzystam mocy powyższych?

Jak chcesz grać w 4K, to chyba RTX 3080 Ti wypadałoby wziąć. Sprawdź sobie różnice wydajności i sam powiedz czy chcesz dokładać do RTX 3090. 

Coś tam drgnęło na rynku z cenami GPU ale nikt raczej nie wiem co będzie dalej.

Pamięć RAM: G.SKILL 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 Trident Z5 RGB - dwa pytanie 1.: Czy 32GB RAM mi starczy - mam obawy, że powinienm pójść w 64GB albo ewentualnie kiedyś dokupić, a teraz wziąć 32GB. 2.: Czy warto w kontekście 5-10 lat iść w to czy zaoszczędzić i kupić DDR4 i np. zamiast 32 to 64GB?

Zdecydowanie DDR4

Zasilacz: Seasonic Prime TX 1000W 80 Plus Titanium - czy ten zasilacz nie jest za mocny/słaby do tego zestawu?

Będzie ok, można dobrać coś tańszego nie pchając się koniecznie w tytana

https://proline.pl/koszyk/1c82caa3 z i9, AiO 420, 3x SSD z czego 512 system, 980 Pro robocze, SX 8200 pro mag. Nawet jak dasz tego 3090 to jesteś mniej więcej jak wyżej w tej samej kwocie. AiO 420 w tej budzie na front i może kolidować z koszykami na HDD ale gdyby co na magazyn można wziąć już zewnętrzne. 

2 godziny temu, 3ndurek napisał:

Aorus Eiite nie ma wi-fi i BT.

Kajtek, Wróbel i 3ndurek - dzięki wielkie za Was czas i odpowiedzi.

Przekonaliście mnie do DDR4; zostanę przy i9 i wezmę RTX3080ti - jeśli nie trafi się jakaś dobra promocja.

Czy w przypadku 3080ti warto zwrócić uwagę na jakiś konkretny model?

Co do MOBO - jeśli nie Aorus Elite to, który model od Gigabyte?

Dodatkowo widziałem, że na forum często ludzie wskazują MSI PRO albo Tomahawk, myślałem jeszczeo Carbonie - sugerować się tym?

Zaskoczył mnie Phanteks - nie znam zupełnie tej firmy... dlaczego akurat ta marka i konkretnie ta obudowa?

Przekształciłem trochę koszyk na:
https://proline.pl/koszyk/db7a0aab

Komentarze mile widziane.

Aorus Xtreme niedostępny, 500zł w kieszeni https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-3080-ti-aorus-master-12gb-gddr6x-gv-n308taorus-m-12gd-p8078663

Pamięci weź 3600MHZ bo 4000MHz pójdzie w Gear2,odbije się to na wydajności https://proline.pl/pamiec-g-skill-ripjawsv-ddr4-32gb-2x16gb-3600mhz-cl16-xmp2-f4-3600c16d-32gvkc-p5174731

Przy takim budżecie to już warto mieć 64GB, w Adobe i nowym Afterze RAM bardzo szybko znika https://proline.pl/pamiec-patriot-viper-steel-ddr4-64gb-2x32gb-3600mhz-cl18-pvs464g360c8k-p6715808

4 godziny temu, 3ndurek napisał:

Aorus Xtreme niedostępny, 500zł w kieszeni https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-3080-ti-aorus-master-12gb-gddr6x-gv-n308taorus-m-12gd-p8078663

Pamięci weź 3600MHZ bo 4000MHz pójdzie w Gear2,odbije się to na wydajności https://proline.pl/pamiec-g-skill-ripjawsv-ddr4-32gb-2x16gb-3600mhz-cl16-xmp2-f4-3600c16d-32gvkc-p5174731

Przy takim budżecie to już warto mieć 64GB, w Adobe i nowym Afterze RAM bardzo szybko znika https://proline.pl/pamiec-patriot-viper-steel-ddr4-64gb-2x32gb-3600mhz-cl18-pvs464g360c8k-p6715808

Znaczy się Xtreme niewiele lepszy od Master - tak mam to rozumieć?

Co do RAM - nie do końca rozumiem dlaczego podałeś dwie różne pamięci? Tym bardziej, że ta druga ma większe opóźnienia. Co do Gear2 to dla mnie czarna magia - postaram się czegoś w necie o tym poszukać, ale byłbym wdzięczny o choćby skrótowe wytłumaczenie - bo obstawiam, że i tak wszystko powyżej 3200 czy tam właśnie 3600 musi być na XMP...?

15 godzin temu, Cyrus88 napisał:

Znaczy się Xtreme niewiele lepszy od Master - tak mam to rozumieć?

Nie warto dopłacać, Xtreme to już i tak wypas chłodzenie.

15 godzin temu, Cyrus88 napisał:

Co do RAM - nie do końca rozumiem dlaczego podałeś dwie różne pamięci? Tym bardziej, że ta druga ma większe opóźnienia.

G.Skile które wybrałeś pójdą w trybie asynchronicznym Gear 2 pomimo tego że 4000Mhz będą wolniejsze jak te 3600MHZ CL16 w trybie synchronicznym Gear 1, to wynika po prostu z nowego kontrolera pamięci w CPU.

Dodatkowo te 4000MHZ mają realnie wysokie opóźnienia 18-22-22-42.

Poczytaj https://www.purepc.pl/jak-dzialaja-tryby-pamieci-ddr4-gear-1-i-gear-2-na-procesorach-intel-rocket-lake-czy-warto-podkrecac-pamiec-ram

Przy takim budżecie pod montaż aż prosi się o więcej niż 32GB RAM, tyle to ja używałem 6 lat temu do Vegasa...