Skocz do zawartości

Najlepsza płyta główna do procesora Intel I7 6700K i win7

Recommended Posts

Witam. Chcę złożyć najlepszy z możliwych PC pod Win7 (bezdyskusyjnie).

Mogę dostać nowy I7 6700K i 7700K, ale z tym drugim pod win7 podobno problemy (niestabilna praca). poszukuję najlepszej płyty z LGA 1151. Może gdzieś się da kupić jeszcze nową, jeśli nie to poszukam używki.

Kryterium:

- 4 sloty na DDR4 o wysokich zegarach (2666)

- 2 PCI-Express x 16

- dobry chipset

Kartę graficzną planuję Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC. Podobno są gdzieś do niej stery dla win7. Może ktoś wie gdzie, lub przetestował takie co działają?

Proszę o pomoc.

12 godzin temu, reni442 napisał:

Witam. Chcę złożyć najlepszy z możliwych PC pod Win7 (bezdyskusyjnie).

Mogę dostać nowy I7 6700K i 7700K, ale z tym drugim pod win7 podobno problemy (niestabilna praca). poszukuję najlepszej płyty z LGA 1151. Może gdzieś się da kupić jeszcze nową, jeśli nie to poszukam używki.

Kryterium:

- 4 sloty na DDR4 o wysokich zegarach (2666)

- 2 PCI-Express x 16

- dobry chipset

Kartę graficzną planuję GeForce GTX 1660 SUPER OC. Która będzie najcichsza? Podobno są do niej stery dla win7.

Proszę o pomoc.

Więc, czy ktoś przetestował nowszy sprzęt z zainstalowanym win7. Z tego co sprawdziłam, to asus ma sterowniki do płyt pod wi7 tylko do chipsetów wersji 270.

Pytam, bo w moim aktualnym PC po zainstalowaniu sterowników zaktualizowanych programem Driver Booster 7 pojawiły się błędy uniemożliwiające uruchomienie systemu (blue screeny z różnymi kodami).

Z moich poszukiwań płyt :

- Asus Prime H270-Pro

- Aus Prime Z 270-K

- Asus Rog Strix Z270E

- Asus Strix Z270H

Jestem otwarta na sprawdzone pod 7 lepsze  propozycje z pewnymi sterownikami chipsetu, nie powodujących BSOD i umożliwiającymi instalację win7.

Chciała bym korzystać ze zintegrowanej grafiki do czasu kupna ww. karty.

Dopuszczam inny procesor spełniający moje wymagania (o podobnym lub wyższym taktowaniu

Jako szczęśliwy użytkownik Win7 (posiadający również WIn10 - easy bcd przy starcie wybieram system)

6600k/6700k + Z170/Z270 = WIN 7

7600K/7700K + Z170/Z270 = WIN 10

Win 7 zainstalowałem jak kupowałem platformę, którą mam w stopce po drodze była zmiana płyty z MSI z170 Tomahawk na MSI Z170 Xpower, ramu i oczywiście karty graficzne. Wszystko elegancko śmiga. ( Dla mnie UEFI (bios) jest bardzo czytelne u MSI a u Gigabyte jest dość ordynarny, rozważałem zmianę na Gigabyte Gaming G1 bo ma 10x sata III ale ostatecznie jest Xpower.

HyperX predator 3600 17-18-18 nie działał a tych ustawieniach w Tomahawk ale bardzo dobrze śmigał na 3466 16-16-16 1,39V

Xpower działał na 3600 17-18-18 ale lepsze wyniki miałem na 3466 15-16-16 1,39V i to na niższym VCCIO i VCCSA.

Sterowniki:

https://pl.msi.com/Motherboard/Z170A-TOMAHAWK/support#down-driver&Win7 64

https://pl.msi.com/Motherboard/Z170A-XPOWER-GAMING-TITANIUM-EDITION/support#down-driver&Win7 64

Odnośnie x299 jest mniej ciekawie.

Poniżej pytanie i odpowiedź na pewnym zagranicznym forum :

Czy Skylake-X oficjalnie obsługuje system Windows 7? W szczególności, czy firma Intel dostarczy oficjalne sterowniki dla systemu Windows 7 dla Skylake-X i chipsetu X299 oraz czy firma Microsoft zapewni ciągłą obsługę aktualizacji zabezpieczeń dla systemów Windows 7 z systemem Skylake-X? Intel i Microsoft nie obsługują systemu Windows 7 w Kaby Lake, ale obsługują Skylake i nie jest jasne, gdzie ląduje Skylake-X. Ktoś inny zadał to pytanie w zeszłym roku, ale pytanie zostało zamknięte jako nieznane w tamtym czasie. Mamy nadzieję, że teraz, gdy dzielą nas dni od premiery, możemy uzyskać ostateczną odpowiedź.

Muszę zbudować system, który będzie multibootował Windows 7 i Windows 10, więc będzie on oparty na Skylake-X, jeśli Windows 7 jest nadal obsługiwany, w przeciwnym razie będę musiał rozważyć między Skylake a Broadwell-E.

Ronny_G_Intel

Witaj CommanderData,

Zapoznaj się z następującym artykułem firmy Microsoft*. Windows* 7 jest już „koniec wsparcia technicznego” od 2015 roku.

https://support.microsoft.com/en-us/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet https://support.microsoft.com/en-us/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

Skylake-X nie został zweryfikowany w systemie Windows 7. Obsługa tej integracji przez firmę Intel jest bardzo ograniczona.

Pozdrowienia,

Ronny G

Siedzę już sporo czasu tropiąc info (mam 440 otwartych stron)

Z pracy "wywiadowczej" wywnioskowałam że:

- płyta z chipsetem Z370

- procek ósmej generacji

Czy jeśli płyta ma chipset Z370 (LGA1151) i w opisie jest, że jest do ósmej generacji Intela, to dziewiątej nie obsłuży mimo że ma taką samą podstawkę? Czy po prostu nie wykorzysta całego potencjału procesora?

i czy jeśli w opisie jest info że do 9 gen. a zamontyję 8 gen.też będą jakieś problemy?

Jeśli zintegruję sterowniki  USB 3,0 i XHCI z płytą instalacyjną Win7, to jakie problemy stworzy obecność procesora 9 generacji? Wszystkie sterowniki dla płyty głównej z najważniejszym - chipsetem- będą na stronie producenta. Jeśli MOBO będzie mieć 2 porty USB 2.0 to nawet problemów z myszą i klawiaturą nie będzie.

Zależy mi żeby płyta miała jak najwięcej USB 3.1 gen.2, mogła obsłużyć grafikę wbudowaną w procesor ponieważ nie chciałabym zostać bez kompa w przypadku jakiejś awarii karty graficznej, przynajmniej 2 miejsca na dysk M.2 NVMe, dobre audio i nie przegrzewającą się sekcję zasilania.

9 godzin temu, reni442 napisał:

Czy jeśli płyta ma chipset Z370 (LGA1151) i w opisie jest, że jest do ósmej generacji Intela, to dziewiątej nie obsłuży mimo że ma taką samą podstawkę? Czy po prostu nie wykorzysta całego potencjału procesora?

i czy jeśli w opisie jest info że do 9 gen. a zamontyję 8 gen.też będą jakieś problemy?

Jeśli zintegruję sterowniki  USB 3,0 i XHCI z płytą

Płyta Z370 wymaga odpowiedniego BIOSU, aby obsłużyć procesory 9 generacji. Płyta Z390 obsługuje procesory 8 i 9 generacji bez dodatkowych kombinacji. Montujesz w obudowie i korzystasz. 

• Popieram 1

polecam iść w Z490, sam na niej używam Windowsa 7 i jestem happy

obczaj ten temat:

a co do modelu płyty głównej to aktualny król budżetówki w kategorii cena/jakość to

• MSI Z490-A PRO

top proce 10/11-gen do niej wrzucałem z konkretnym OC i bez problemu %-)

jedyny minus tej płyty to dziadoski układ audio, ale dla chcącego nic trudnego można dokupić osobne audio pod PCIe bądź USB

No dobrze. Najważniejszym sterownikiem do działania systemu jest sterownik chipsetu. Skoro producent MOBO nie wydał go dla konkretnego modelu z chipsetem powyżej Z370 to skąd go wziąć ? Stery do USB 3.0 to nie problem, ale nie wiem jak z 3.1 2 gen., bo raczej chciałabym z nich korzystać.Może wstawisz jakieś screeny z menadżera urządzeń.

Biorę się za przestudiowanie podesłanego tematu

W podesłanym temacie przeraziło mnie twoje stwierdzenie o tym że sterownik mostka "chyba od PCI_E" nie jest ważny. Przecież mostki na płycie głównej odpowiadają za komunikację różnych podzespołów. Druga rzecz to twoje odpowiedzi osobie która nie ma zielonego pojęcia o budowie komputera i opcjach dla bardziej zaawansowanych użytkowników typu - że będzie sobie mogła obniżyć napięcie procesora czy wyłączać rdzenie.

Może się narażę, ale te wieczne rady innych dla osób chcących zostać przy starym systemie typu przesiądź się na 10, wiecznie na 7 nie będziesz siedzieć!

Pamiętajcie - zazwyczaj LEPSZE jest wrogiem DOBREGO. Nie chodzi tu tylko o komputery i oprogramowanie. Zrozumiecie to jak będziecie starsi.

Wracając do właściwych spraw - Piszesz na tamtym temacie, że na płycie ASRock Z390 Extreme4 udało ci się zainstalować większość sterowników (czyli nie wszystkie), a udało się na płycie z chipsetem Z490? Jakim cudem?

Edytowane przez reni442
  • Lubię to 1

ja od początku premiery intel 8-gen ~2018 rok, siedziałem do końca 2021 na Windowsie 7 właśnie na płycie Z370,

nowszy system windows 10 był może tam używany przez 1% czasu :rotfl:

Dla chipsetu Z370 masz 100% sterowników, powtarzam 100% pod windowsa 7,

niestety musisz osobno szukać sterowników po producentach:  realtek, ASMedia, Intel 

tutaj w 2018 roku publikowałem takie dane dla mojej wówczas płyty ASRock Z370 Taichi

a co do instalacji systemu 7 na Z370 to korzystasz z różnych tricków te które opisywałem w temacie (pierwszy post wyżej)

w mojej opinii na płytach Z390 / Z490 przy W7 działa wszystko to co chce, nie spotkałem problemów sprzętowych,

*ważne żebyś w biosie przestawił bootowanie z UEFI na CSM - inaczej kaplica

wiadomo że menadżer urządzeń krzyczy że mu jakiś tam sterownik PCIE brakuję, ale nie zauważyłem żadnego wpływu na pracę, 

eH7Gs2L.png

na tej płycie Z490 mam podpięte pod linie pcie 4-karty:

• RTX3090 (x8 3.0)
  • RTX3080 (x4 3.0)
  • GT710 (x8 2.0)
  • Creative AE-5 (x1 3.0)

i nic... działa wszystko jak na leży, pomimo tych komunikatów menadżerze

oczywiście da się 100% sterowników zainstalować na płytach Z390 / Z490 / Z590, bo takie screeny widziałem, tylko trzeba kumać dobrze angielski i troche na programowaniu się znać aby ID sterownika zintegrować, ponieważ ludzie z forum win-raid nie chcą tłumaczyć to w prosty sposób jak to zainstalować czy nawet udostępnić download, udało mi się jedynie od nich "wysępić" przerobione sterowniki pod USB 3.1 + 3.2 dla Z390/Z490 (i chyba też Z590)

są też gotowe obrazy windows 7 z duża paczką sterowników pod nowe płyty główne AMD + INTEL - na winclubie, (testowałem pobieżnie, troche pomaga zwłaszcza instalator z windowsa 10 żeby zainstalować windows 7 xd, ale znowuż usb-ki się zbuntowały i trzeba było ręcznie je instalować)

jako ciekawostkę dodam że już z powodzeniem windowsa 7 zainstalowali na najnowszych płytach Z690 pod intela 12-gen

Edytowane przez mutissj

Dzięki za konkretną odpowiedź. Będę się starała dorwać płytę z chipsetem Z370 i procesor I 9900k, bo widzę że z serii 9 najlepszy. Seria 9 to też Coffee Lake?

Płytę chcę dorwać Asus Rog StriXZ370 - G lub Asus Rog StriX Z370 - H. Zastanawiam się też nad opcją Rog Maximus X . Co o tym myślisz? Czy może inna płyta z dwoma portami USC 3.1 gen. 2 typu A przebije te?

Na Alledrogo i Olx masz fajne płyty :
z370 extreme 4
ASRock Z370 Taichi
i9 9900/K

Jak będziesz robiła aktualizację biosu pod cpu to sprawdź pod jaką rewizję procesora albo instalujesz najnowszy bios w płycie.Pamiętaj że w przypadku nowych biosów powrotu nie ma więc warto zainteresować się tym.

16 godzin temu, reni442 napisał:

Z370 i procesor I 9900k,

dobre połączenie, wcześniej miałem Z370 + limitowany i9-9900KS

(gdybym nie uszkodził gniazda pcie x16 pewnie do dziś bym siedział xd)

Seria 9 to też Coffee Lake?

tak to są te same rdzenie, różnią się jedynie ilością rdzeni i nałożeniem IHS-a

• 6-gen = seria 6000 = dedykowane płyty Z170 = SkyLake
  • 7-gen = seria 7000 = dedykowane płyty Z270 = KebyLake
  • 8-gen = seria 8000 = dedykowane płyty Z370 = CoffeLake
  • 9-gen = seria 9000 = dedykowane płyty Z370 = CoffeLake (refresh)

naturalnie tak jak Tiamina napisał(a) na płycie Z370 chcąc uruchomić proc 9-gen, trzeba jej bios zaktualizować.

, na upartego można kupić płytę Z170 lub Z270 z obsługą 8/9-Gen, albo komuś zlecić modyfikację biosu na takiej płycie,

to jest oczywiście zabronione przez intela i nie wspierane przez producentów płyt, nie wiem jak to w praktyce działa, wiem tylko tyle że ludzie tak robili

Płytę chcę dorwać Asus Rog StriXZ370 - G lub Asus Rog StriX Z370 - H. Zastanawiam się też nad opcją Rog Maximus X . Co o tym myślisz? Czy może inna płyta z dwoma portami USC 3.1 gen. 2 typu A przebije te?

do i9-9900K brałbym płytę z mocną sekcją zasilania, aby się nie gotowała - zwłaszcza latem,

do tego dobre audio pokroju ALC1150, ALC1220 + pamięci ram minimum 3600MHz w dwóch kościach

tutaj lista TIER Z370

wyżej = lepiej

T1yObjx.png

Edytowane przez mutissj

Pomóżcie mi wytypować 3 najlepsze i napiszcie dlaczego te. Napisałam w kolejności od najbardziej mi odpowiadających.

1. Asus Rog StriXZ370 - G.

2.Asus Rog StriX Z370 - H.

3.ROG MAXIMUS X FORMULA

4.ROG MAXIMUS X CODE

5.ROG MAXIMUS X HERO (WI-FI AC)

6.ROG MAXIMUS X HERO

Jeszcze pytanie - Czy uważacie że warto dopłacić kasę za tych 8 wątków w i9 9900k czy wybór i7 9700k byłby rozsądniejszy?Chcę kupić nowy, a różnica dość spora.

Oglądałam różne porównania i I9 wychodził lepszy tylko nieznacznie, głównie przy obróbce audio, video i photo.

PŁYTA GŁÓWNA:  SEKCJA ZASILANIA:  KODEK AUDIO:
 Asus Rog StriXZ370 - G  średnia  dobry ALC1220
 Asus Rog StriX Z370 - H  słaba  dobry ALC1220
 ROG MAXIMUS X FORMULA  topowa  dobry ALC1220
 ROG MAXIMUS X CODE  bardzo dobra  dobry ALC1220
 ROG MAXIMUS X HERO (WI-FI AC)  bardzo dobra  dobry ALC1220
 ROG MAXIMUS X HERO  bardzo dobra  dobry ALC1220

według mnie warto dopłacić do proca i9-9900K (8/16) z HT, jak brać tego golasa i7-9700K (8/8) bez HT,

proce bez HT szybciej się starzeją, ponieważ dużo gier i programów z tego korzysta

w zasadzie już takich proców bez HT nie robią w mid/high endzie, jedynie w budżetówkach Pentium/Celeron można je spotkać,

nie wiem po co intel tego i7-9700K wypuścił xd

21 minut temu, reni442 napisał:

Skąd wiadomo czy płyta ma dobrą sekcję zasilania. Jak to jest opisane?

przecież wkleiłem tabele "TIER Z370"... w tym poście, lista pochodzi z cenionego portalu overclock.net

28 minut temu, reni442 napisał:

Czy oprócz sekcji zasilania i audio czymś jeszcze przewyższają serię ROG StriX?

jeśli chodzi o płyty główne dla mnie seria ROG Strix to po prostu przepłacone produkty, ogólnie nie używam produktów ASUS-a, więc Ci za wiele nie powiem

najbardziej opłacalne płyty w kat. cena/jakość z serii Z370 o ile dobrze pamiętam to:

• ASRock Z370 Extreme4
  • MSI Z370 SLI PLUS

nie wiem czy je^ znajdziesz na rynku wtórnym za rozsądne pieniądze

No właśnie ja z tej tabelki nic nie kumam, dlatego dociekam. Z tego co właśnie zobaczyłam na teście, to sekcje zasilania

ASRock Z370 Extreme4  mocno się przegrzewają. Te płyty z serii Maximus chodzą na rynku wtórnym prawie 2 razy drożej niż ROG StriX.

Nastawiłam się do Asusa ze względu na to, że pasuje mi ich BIOS. Niestety nie uczyłam się angielskiego, a w BIOSIE Asusa łatwiej mi się połapać.

W wyborze płyty nie patrzę na stosunek ceny do jakości. To najważniejszy element, więc jedynym kryterium jakie stosuję to to żeby dało się bez jakichś większych problemów zainstalować Win7 i w wybranych opcjach płyt pasują mi ilości portów na tylnym panelu.

Przy okazji - zauważyliście, że na Allegro oprócz dwóch sprzedających, nie ma możliwości kupna płyt od prywatnych użytkowników?

Na OLX zaś trudno coś znaleźć, bo ich filtry działają jak by nie działały...

Dostałaś na tacy b.dobre płyty i w dobrej cenie + 9900K jak byś poszukała to byś znalazła na Alee i OLX -ty dalej szukasz.Od Asrocka z tabeli od extreme 4 wzwyż masz najlepsze płyty,nie tylko pod względem sekcji zasilania ale ogólnie zastosowanej elektroniki jak porządne dławiki,filtry itp.

Po drugie,skąd info na temat przegrzewającego zasilania w extreme 4? podaj źródło bo pierwsze słyszę.

• Lubię to 1
2 godziny temu, Tiamina napisał:

Od Asrocka z tabeli od extreme 4 wzwyż masz najlepsze płyty,nie tylko pod względem sekcji zasilania ale ogólnie zastosowanej elektroniki jak porządne dławiki,filtry itp.

Po drugie,skąd info na temat przegrzewającego zasilania w extreme 4?

Asrock TOP xD

iGSxcqDCoutTBa8Lcsry9i-970-80.png

Ten z kanału TechLiptona też nie wygląda różowo. Co prawda test jest z innym procesorem.

Chyba że to inna płyta z ostatniego testu.

MSI Tomachowk ma słabe audio,

Edytowane przez reni442
https://www.youtube.com/watch?v=qDGgv8y4R2w
W dniu 31.01.2022 o 18:37, reni442 napisał:

Więc, czy ktoś przetestował nowszy sprzęt z zainstalowanym win7. Z tego co sprawdziłam, to asus ma sterowniki do płyt pod wi7 tylko do chipsetów wersji 270.

Za sterowniki do chipsetu odpowiada producent układu, a nie producent płyty!:mlotek:,  a sterowniki do Win7 dla Z170 są.

W dniu 10.02.2022 o 18:54, reni442 napisał:

No dobrze. Najważniejszym sterownikiem do działania systemu jest sterownik chipsetu. Skoro producent MOBO nie wydał go dla konkretnego modelu z chipsetem powyżej Z370 to skąd go wziąć ?

Np. stąd : 

https://drivers.eu/Video/INTEL/Z170 Chipset

Pierwszy lepszy link - oficjalne stery Intela, tylko zachomikowane i na serwerze innej niż Intel firmy.

Chodziło o sterowniki dla chipsetu Z370 a nie Z170

Powiedzcie mi jeszcze w czym ASRock Z370 Extreme4 jest lepsza od ROG MAXIMUS X CODE , skoro kolega powiedział, że ma bardzo dobre audio i sekcję zasilania. Ode mnie na plus to, że ma wieęcej portów USB z tyłu (co jest dla mnie ważne) i dodatkowo WiFi.

Nie bez znaczenia jest też to, że Maximus ma 8 portów SATA 3, bo 2 się wyłączą jak włożę 2 dysk M.2

W tej chwili mam podpięte 3 dyski HDD, 1 SSD na SATA3 i napęd DVD. Płyta Asusa P8Z77-V, nie mam z nią żadnych problemów, nawet obsługuje mi dysk M.2 nvme Samsung Evo Plus 970 przez adapter PCIe 3.0. Osiąga prędkość ok. 3500Mb/s. Dyski i napęd przeniosę do nowego.

Właśnie zakupiłam okazyjnie Asus Rog Maximus X Code za 600zł. I9 9900k też już jedzie.

Ram planuję G.Skill Trident Z Neo DDR4-3600 CL14 na razie 16GB, powyżej 3600 chyba nie ma sensu - czy się mylę?

• Że co, proszę? 1

Twój filmik z temperaturą extreme4 nie dał ci do myślenia dlaczego jest taka różnica między tą z wykresu od użytk. Zbiku90?

-jakie czynniki wpływają na temp. itd.

Na co dzień nikt nie korzysta z kaloryferów do testowania stabilności.

Ja też ci pokażę film z sieci mojej płyty :

Powinienem się bać? :) i wybrać najlepszą z możliwych płyt by nie mieć dylematu ;)

Tu jest ta sama płyta pod obciążeniem VRM z 9900kIMG20220216024104.thumb.jpg.c2ee3e34740a3ef2699d5cb917c259b5.jpg

IMG20220216024118.thumb.jpg.385596bf43274daca8ec5d323ef1741c.jpg

Powinnaś dobrze poczytać na temat płyt i nie bać się.Temperatury w.w płyt są bardzo dobre,różnice 10° nie mają znaczenia gdyż do 60°  daleko.

Dobre Codeki audio czy 8xsata3 mają również Asrocki od czwórki.

W dniu 15.02.2022 o 20:31, reni442 napisał:

Właśnie zakupiłam okazyjnie Asus Rog Maximus X Code za 600zł. I9 9900k też już jedzie.

Ile zapłaciłaś za płytę i cpu?

W dniu 15.02.2022 o 20:31, reni442 napisał:

Ram planuję G.Skill Trident Z Neo DDR4-3600 CL14 na razie 16GB, powyżej 3600 chyba nie ma sensu - czy się mylę?

Ram 16GB ci starczy i celuj w 4000 i wyżej -da ci większego kopa chyba że sobie podkręcisz do tych 4000MHz.