Skocz do zawartości

Spadek FPS po pewnym czasie grania

Recommended Posts

FPS utrzymuje się w normalnych dobrych granicach (130-250) przez około godzine/2/3 ,  potem magicznie spada na 45-60 i trzyma się tej liczby cały czas. Czasami na minute wejdzie na 80, ale potem spowrotem wraca na . . Po zresetowaniu komputera fpsy znowu są "normalne", ale tak jak mówie to tylko na  2-3 godziny, potem znowu te 60. 

Karta graf. nvidia geforce gtx 1050 Ti.  Sterowniki poinstalowane. Gram w mało wymagające gry, wcześniej miałem windowsa 7 i problemów z tym nie było prawie nigdy, teraz mam windows 10. Czy to może być częścią powodu?  Nie mam żadnych programów które by poważnie spowalniały gry, tylko avast i 1-2 inne rzeczy. 

Pamiętam też że jak jeszcze miałem win 7, to czasami fps w grach się "blokował" na 60, i alt tabowanie do pulpitu i spowrotem do gry mogło to odblokować i fpsy wracały do 150-200, ale teraz tak nie jest. Nie wiem co jest przyczyną i nie wiem co zaradzić. 

karta glowna msi h87-g43

proc.  intel i5-4570 3.2ghz 

zasilacz corsair cx 750m 750w

TEMPERATURY.jpgTak wyglądają temperatury z włączonym jedynie chrome. 

Edytowane przez Ostricho

Witam. Miałem podobne zjawisko gdy miałem jeszcze i7 4790k,  płytę Z97 Gaming 3 i 16 GB RAM 1600 MHZ na WIN 10.

Gdy odpalałem No Man Sky gra miała 70-75 fps. W miarę czasu grania czuć było ze komp się “zapycha“. Powoli spadały fpsy do ok 40. Nawet obcinanie detali w trakcie rozgrywki nic nie pomagało. Musiałem zrestartować grę i na 1-2 h pomagało.

Nic nie wymyśliłem na ten problem. Podejrzewam ze może RAM miałem już za wolny( 1600 MHz) ale nie chciałem już w dziadka inwestować. Wymieniłem platformę na i5 12 gen i problem znikł.

• Lubię to 1