Skocz do zawartości

AOC Q27G2U czy to dobry wybór?

Recommended Posts

Postanowiłem wymienić swój stary 13 letni monitor LG na coś nowszego.

Ogólnie komputer służy mi tylko do przeglądania internetu oraz oglądania filmów i seriali.

W gry nie gram wcale - posiadam jedynie zintegrowaną kartę graficzną.

Podstawowe wymagania jakie postawiłem przed monitorem to rozmiar 27 cali oraz podstawa z możliwością regulacji w pionie i w poziomie - ta regulacja w poziomie jest dla mnie mega ważna ze względu na to, że często oglądam filmy na monitorze leżąc w łóżku które znajduje się pod niewielkim kątem względem monitora i nie chciałbym za każdym razem przesuwać całej podstawy monitora.

Uwzględniając wszelkie powyższe wymagania na horyzoncie pojawił mi się monitor AOC Q27G2U w cenie 1300zł.

Czy będzie to dobry wybór? Z tego co widzę to monitor posiada matrycę VA, która chyba dobrze nadaje się do filmów ze względu na swoją czerń?

Czytałem też, o smużeniu tego monitora natomiast nie wiem czy przy moim użytkowaniu będzie ono aż tak bardzo widoczne?

I ostatnie pytanie bo jako że ten monitor występuje w dwóch wersjach, prostej oraz zakrzywionej to którą z nich wybrać, mając na uwadze to, że filmy i seriale na tym monitorze będę oglądał z odległości około 4 metrów.

Takie są moje wymagania i mój wstępny wybór, co myślicie i czy ewentualnie jest coś lepszego w cenie do 1300-1500zł spełniającego powyższe kryteria.

Z góry dziękuję za pomoc.