Skocz do zawartości

Smartfon do 2.000 - nie chińczyk

Recommended Posts

Hejka,

Muszę wymienić smartfon. Aktulany Xiaomi Note 10 lite doprowadza mnie do szału:

- nie wygasza sie ekran podczas rozmów (włączą się latarka, rozłącza połączenia, wycisza połączenia)

- odblokowuje się sam w kieszeni przez co często uruchamiają sie aplikacje, czy też nawiązuje rozmowy

- "szpieguje", co jakiś czas zdarza się że uruchamia się usługa OK Google gdy nic się nie dzieje w okół lub ja się nie odzywam, (nawet pomimo wyłącznej usług)

- nie działa na nim Android AUTO

Nieprzekraczalny budżet - 2.000 pln

Czego oczekuję od smartfona?

- Dobry aparat w trybie auto

- bateria min 4Ah

- nie gram w gry więc procek ma tylko znaczenia dla aparatu

- pamięć wew. min 128

- czujnik zbliżeniowy w ekranie - nie chcę powtórek po obecnym Xiaomi\

- działajacy Android AUTO

- czujnik lini papilarnych w obudowie lub na środku ekranu (a nie spodzie jak w dole xioami)

Od razu mówię, zę nie biore już pod uwagę żadnych tanich pseudo falgowych chińczyków.

Do tej pory najbardziej bylem zadowolony z:

1) Lumi 720, 830 (ale tego już nie robią),

2) Moto Z (niestety morotola ją ubiła aktualizacją androida) - telefon praktycznie nie do użytku z najnowszym systemem

3) LG v30 - super telefon poza słabą jasnością ekranu i mała baterią (kupiłbym z chęcią nówkę v50/60 ale z tego co widzę to same podróbki chińskie sprzedawane są, 

4) Huawei Mate 20 pro - świetny telefon, ale marka zabita przez amerykańskie poglądy

Zastanawiałem się nad Samsungiem S20 FE ale wyczytałem, ze cierpi na problemy z niewygaszającym się ekranem - a więc odpada.

Czy w tej kwocie i przy moich skromnych wymagania jest coś obecnie fajnego na rynku telefonów, sam wypadłem z obiegu i jak patrzę to w kwotach 1500-2000 są tylko chińczyki i Samsung.

Chyba ci zostaje tylko Huawei P30.
A w temacie jak byk napisane "nie chińczyk"
A wracając do tematu, sam mam ten telefon, żona z resztą też i nic takiego nie dzieje ani u mnie ani u niej.
Jeśli nie chcesz Chińczyka to zrezygnuj z telefonu, dziś wszystko klepane u nich jest.

• Popieram 1

Huawei P30? Hmm... Nie wiedziałem że są dalej w sprzedazy.

A pisząc "nie chińczyk" chodziło mi o to, iż nie chcę telefonów wykonanych przez kijowe firmy z błędami w oprogramowaniu (m.in. xiaomi)

W między czasie sam poszukalem i wpadł mi w oko jeszcze Edge20 tylko kijowe zdjęcia robi.

• 2 tygodnie później...

Możesz kupić Samsunga A52s 5g za około 1500 ale nie licz, że nie będzie wkurzających cie przypadłości. Wręcz przeciwnie (jak się rozkalibruje to na amen) ;P   Zdjęcia jak na 1,5k niezłe z głównego (jak kosztował 2k to jak na tyle kiepskie).

Jeśli nie zależy ci na 5G to jeszcze można gdzieniegdzie kupić S20Fe LTE za 2k ale on też miewa problem z sensorem (też wirtualny), dotykiem i takie pierdoły i ale lepsze fotki niż A52s (5G ale podobno 4G robi identyczne - mocno zauważalna różnica na głównym i szeroki, a bonus zoom zamiast bezużytecznego w wydaniu samsunga makro) i trochę mniejsze przymółki.

Nie wiem jak Motorole ale w tanich one z aparatami nie nadarzają podobno. Z drugiej strony Motorola to też "chińczyk".

BTW Próbowałeś skalibrować?

*#*#64663#*#*

Edytowane przez anemus