Passt 3 Napisano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Witam, zmieniłem platformę na nową i stwierdziłem zbyt niskie wartości odczytu i zapisu w as ssd benchmarku. Płyta główna to Asus ROG Strix Z690-F Gaming WiFi. Dysk Gigabyte Aorus NVME jest zamontowany w pierwszym slocie i jest obsługiwany przez procesor, nie przez chipset. Odczyt/zapis sekwencyjny według producenta powinien być 5000/4400MB/sek. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Na dysku jest partycja C, więc zakładam że jest zainstalowany system na nim. W takim przypadku zawsze wyniki są trochę zaniżone. Poza tym: Sequential Read Speed : up to 5000 MB/s** Sequential Write speed : up to 4400 MB/s** Więc są to wyniki maksymalne uzyskane w laboratorium, a nie typowe. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Passt 3 Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 6 minut temu, zbiku90 napisał: Na dysku jest partycja C, więc zakładam że jest zainstalowany system na nim. W takim przypadku zawsze wyniki są trochę zaniżone. Poza tym: Sequential Read Speed : up to 5000 MB/s** Sequential Write speed : up to 4400 MB/s** Więc są to wyniki maksymalne uzyskane w laboratorium, a nie typowe. OK, ale myślisz, że aż taka różnica jest w porządku?? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Tak. Jak chcesz to sformatuj ten dysk i sprawdź w kilku różnych programach, któryś powinien pokazać odczyty zbliżone do tych producenta. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
EvenQ 48 Napisano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Passt napisał: OK, ale myślisz, że aż taka różnica jest w porządku?? Nie wiem czy ma to jakikolwiek sens. Czy odczujesz w Windowsie na co dzień różnicę? w to śmiem wątpić Sprawdź czy bios aktualny i sterowniki 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Passt 3 Napisano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 4 minuty temu, EvenQ napisał: Nie wiem czy ma to jakikolwiek sens. Czy odczujesz w Windowsie na co dzień różnicę? w to śmiem wątpić Sprawdź czy bios aktualny i sterowniki Wszystko aktualne. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 15 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 Nowy zestaw to sprawdź lepiej jak się gra na nim, cyferki ssd od dawna są wyższe niż w rzeczywistości, jakbyś miał 2000/1000 i tak nie patrząc na benche byś nie zauważył;) Chyba że montujesz video 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts