carroarmato 93 Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Witam, tak się zastanawiam, bo przejżałem pudełka z gtx460 i 580tki i co mnie zastanowiło, Gtx460 wymaga linii 12v 24A, a gtx580 12v 42A, spora różnica, Mój zasilacz ma na liniach 12v 24A i 32A , tak się zastanawiam, to się jakoś sumuje by było to 42A wymaganie, czy nie? Jest w moim zasilaczu jakaś opcja do sumowania linii 12v przez funkcję overclocking, może to trzeba włączyć w przypadku tak prądożernej karty jak gtx580? Moze tu jest pies pogrzebany ludzie kupują zasilacze po 1000w a nie maja odpowiedniego natężenia? Jak się mylę to sorry, dlatego pytam. Mam zasilacz be quiet! dark power pro 900w. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Twój zasilacz spokojnie podoła, dałby radę chyba nawet dwóm takim karcioszkom. Z tego co wiem, natężenie na poszczególnych linach 12 V sumuje się a to że jeden producent oferuje jedną mocną linię a inny kilka słabszych wynika z jakiegoś zawirowania w okolicy standardu forsowanego swego czasu bodajże przez Intela. Jeśli masz możliwość łączenia linii 12 V jakimś przełącznikiem na zasilaczu to możesz go sobie przełączyć, nie zaszkodzi, pomóc pewnie też nie pomoże. Innymi słowy nie masz się czym przejmować. Cytuj Link to post Share on other sites
mielcu3 1 Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Witam, tak się zastanawiam, bo przejżałem pudełka z gtx460 i 580tki i co mnie zastanowiło, Gtx460 wymaga linii 12v 24A, a gtx580 12v 42A, spora różnica, Mój zasilacz ma na liniach 12v 24A i 32A , tak się zastanawiam, to się jakoś sumuje by było to 42A wymaganie, czy nie? Jest w moim zasilaczu jakaś opcja do sumowania linii 12v przez funkcję overclocking, może to trzeba włączyć w przypadku tak prądożernej karty jak gtx580? Moze tu jest pies pogrzebany ludzie kupują zasilacze po 1000w a nie maja odpowiedniego natężenia? Jak się mylę to sorry, dlatego pytam. Mam zasilacz be quiet! dark power pro 900w. Bez problemu ta zasiłka pociągnie Ci tą kartę. Całkiem niedawno składałem zestaw na tym zasilaczu. Konfiguracja: phenom x4, radeon 5970 szt.2. Zestaw służy do obliczeń kodów simlock (cokolwiek to znaczy). Do dnia dzisiejszego ( 4 miesiące) działa bez żadnych problemów 24h/7 dni w tygodniu. Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) Skoro znasz zasilacz to dla upewnienia zapytam, czy mam karte podłaczć na kablu vga1 do slotu pcie1? Bo są 3(sloty) a w instrukcji coś nabełtali? Czy to jest obojętne do którego gniazda wepcham kabel. Na zasilacz sa wracajac do tematu 4 linie 12v co podaja w 1 ramce pod nimi 72A co daje 864W. Edytowane 19 Lipca 2011 przez carroarmato Cytuj Link to post Share on other sites
mielcu3 1 Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) Sprecyzuj o co chodzi Przewód zasilający możesz podłączyć do obojętnie ktorego gniazdka w zasilaczu. Natomiast kartę najlepiej do pierwszego slotu PCIe 16 na płycie. Nie każda płyta pozwala uruchomić grafikę na slocie innym niż pierwszy. Edytowane 19 Lipca 2011 przez kubbak Regulamin - punkt 2j Cytuj Link to post Share on other sites
carroarmato 93 Napisano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Chodzi mi o wejście w zasilaczu na kabel 6+8, a na płycie mam karte w slocie nr1 pracujacym 2.0x16, drugi do sli/cross pracuje x8. W zasilaczu są 3 możliwe wejścia dla kabla od grafiki. Cytuj Link to post Share on other sites
mielcu3 1 Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 (edytowane) Wszystkie kable są 8 pinowe, z tym że dwa piny są luźne właśnie żebyś miał możliwość podłączenia 6+8. Kable zasilające możesz podłączyć do obojętnie którego złącza w zasilaczu. Ja osobiście podłączyłem dwa pierwsze do pierwszej karty, dwa następne do drugiej. W praktyce przy jednej karcie nie ma to żadnego znaczenia. Edytowane 19 Lipca 2011 przez kubbak Regulamin - punkt 2j Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts