Skocz do zawartości

Windows i bios nie widać zintegrowanej karty graficznej

Recommended Posts

Witam mam taki problem złożyłem częściowo nowy komputer nowe części to (procesor,ram i płyta główna). Reszta podzespołów pochodzi z starego komputera(Obudowa,dyski,zasilacz,chłodzenie), przechodząc do problemu system w ogóle nie widzi karty zintegrowanej w biosie nie ma nawet zakładki do jej włączenia i teraz mam pytanie czy jeśli płyta główna ma 1x4 i 1x8 pin zasilanie a ja wpiąłem aby do 1x8 pin zasilanie (wiekowy zasilacz mam i miał aby tyle kabli) to istnieje taka opcja, że karta zintegrowana może nie był zasilana ?
Próbowałem:
- instalowałem system na mbr i gpt uefi nic nie pomogło
- wyjmowałem baterie z płyty głównej na 30min
- instalowałem różne wersje bios miałem 0403,0820,1203
- po wyjęciu baterii nie wkładałem karty dedykowanej i po podpięciu hdmi do płyty nie widział obrazu (no signal)
- próbowałem zainstalować sterowniki od intela (Karta graficzna Intel® — sterowniki DCH dla systemu Windows) wyskakuje na początku nie znaleziono sterownika karty graficznej kod błędu 8 ( nie mogłem znaleźć co to za błąd)

Mój komputer:
Cpu-I5 11600k bez oc
Ram- Patriot Viper Steel 4400MHz cl19 (ustawione na 3600Mhz cl14)
Mobo- Asus Tuf z590 Gaming Plus
Grafika- HD 5700 1Gb Ram
Chłodzenie Fortis 3 HE1425v2
Psu- OCZ 650w Zs series plus bronze 80 (on ma 2x4 pin wtyczkę zasilania cpu)

2 minuty temu, BlackCoffe napisał:

Zadam głupie pytanie, podłączyłeś monitor do gniazda na płycie głównej czy do śledzia grafy? 

Ogólnie moim monitorem jest Telewizor wiec nie wiem czy to nie ma wpływu na to, podłączyłem do grafy potem wyjąłem grafikę i podłączyłem do płyty ale na płycie wyskakuje no-signal

20 minut temu, BlackCoffe napisał:

Na pilocie TV znajdź przycisk Źródło bądź Source i za jego pomocą wybierz gniazdo, do którego podłączony jest komputer.

W sensie ustawić na którym mam HDMI podłączone w TV ? jeśli tak to na wszystkich 4rech wejściach no singal jeśli wepnę do płyty głównej bez grafy, karta graficzna działa

na wszystkich wejściach HDMI.

Pytanko mam czy wersja Windows 10 21H2 też może mieć coś do tego problemu czy mimo wszystko powinna widnieć opcja włączenia zintegrowanej w biosie ?

Przy obecnej kontroli jakości, a raczej jej braku, nie zdziwiłbym się gdyby ci się trafił uszkodzony procesor lub płyta. Dobrze by było go przełożyć na inną płytę, bez serwisu się chyba nie obejdzie chyba że masz znajomego z podobnym zestawem.

4 minuty temu, zbiku90 napisał:

Przy obecnej kontroli jakości, a raczej jej braku, nie zdziwiłbym się gdyby ci się trafił uszkodzony procesor lub płyta. Dobrze by było go przełożyć na inną płytę, bez serwisu się chyba nie obejdzie chyba że masz znajomego z podobnym zestawem.

Nie mam żadnego znajomego z który by miał płytę główną lub procek, czyli spróbować oddać procesor na gwarancję lub płytę ?

Edit. nie wiem czy to ma znaczenie Procek zamawiany z Morele 

Edytowane przez JrBartek96
3 minuty temu, BlackCoffe napisał:

Jak z morele to mogłeś dostać egzemplarz z naprawy pogwarancyjnej albo po zwrocie przed 14nastoma dniami. 

Procek był zaplombowany nie to co płyta główna z X-Kom :/ 

Edit. Szkoda że nie sprawdziłem czy piny są proste w gnieździe

5 minut temu, JrBartek96 napisał:

nie utracę gwarancji przez to ?

A czemu miałbyś? Wystarczy, że przetestują poprzez podmianę procesor oraz płytę i od razu będzie wiadomo co robi problem. Na tą chwilę można tylko gdybać, że płyta, bo nie była zaplombowana.

Panowie spotkałem sie z płytami intela które w domyślnych ustawieniach biosu miały wyłączoną integre zapomniałem jak ta opcja sie nazywa trzeba ja ręcznie aktywować

https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1017796/

Krok 1: Przytrzymaj lub naciśnij klawisz Delete natychmiast po włączeniu komputera, aby wejść do BIOS-u.

Krok 2: Za pomocą klawiszy strzałek, wybierz  'Advanced' menu > System Agent (SA) Configuration\Graphics Configuration > iGPU Multi-Monitor setting > Enable jak na zdjęciu poniżej. Naciśnij klawisz "F10", aby zapisać i wyjść.

proszę znalazłem

moja porada jest z pomocy ASUS dla tej płyty sądze że w tym jest problem

ale popieram kolege vandam zworki też bywają

Dlaczego zewnętrzne wyjścia dla zintegrowanej karty graficznej nie działają?

Ponieważ system w swej konfiguracji sprzętowej zawiera kartę graficzną PCI, która cechuje się lepszą wydajności oraz zdolna jest do obsługi wielu monitorów, to zintegrowana karta graficzna jest domyślnie wyłączona w ustawieniach BIOS, przez co nie może być wykorzystywana.

Jeżeli chcesz korzystać ze zintegrowanej karty, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, aby ją włączyć. Należy pamiętać, że używanie zintegrowanej grafiki zamiast karty grafiki PCI będzie negatywnie wpływać na wydajność przetwarzania grafiki.

Krok 1: Przytrzymaj lub naciśnij klawisz Delete natychmiast po włączeniu komputera, aby wejść do BIOS-u.

Krok 2: Za pomocą klawiszy strzałek, wybierz  'Advanced' menu > System Agent (SA) Configuration\Graphics Configuration > iGPU Multi-Monitor setting > Enable jak na zdjęciu poniżej. Naciśnij klawisz "F10", aby zapisać i wyjść.

40 minut temu, iro71 napisał:

Panowie spotkałem sie z płytami intela które w domyślnych ustawieniach biosu miały wyłączoną integre zapomniałem jak ta opcja sie nazywa trzeba ja ręcznie aktywować

https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1017796/

proszę znalazłem

Właśnie ja nie mam nawet tej opcji iGPU multi-moniotr :/ Jedynie opcje Primary Display :-: 

40 minut temu, vandam napisał:

niektóre płyty główne mają zworki kontrolujące iGPU - poszukaj w manualu, może jest, niefortunnie, sprzętowo wyłączona

Jutro przyjrzę się bliżej płycie głównej i postaram się zlokalizować zworki i pytanie czy znajdę gdzieś instrukcję która zworka za co odpowiada ?

5 minut temu, Noritsu napisał:

Podłącz kompa do monitora i sprawdź. Niektóre telewizory mają to do siebie, że mimo dobrego podłączenia nie chcą się wzbudzić.

Dzięki za pomoc, jutro poszukam zworek a do monitora dopiero będę mógł podpiąć w niedziele jak będę w rodzinnym domu.

40 minut temu, JrBartek96 napisał:

Właśnie ja nie mam nawet tej opcji iGPU multi-moniotr :/ Jedynie opcje Primary Display :-: 

Jutro przyjrzę się bliżej płycie głównej i postaram się zlokalizować zworki i pytanie czy znajdę gdzieś instrukcję która zworka za co odpowiada ?

a wejdź głębiej w tą opcje może dalej jest właśnie coś co odpowiada za włączenie integry

Godzinę temu, iro71 napisał:

Podlinkowany artykuł dotyczy całego zestawu komputerowego Asusa, który jest zaopatrzony w zewnętrzną kartę, dlatego właśnie integra jest na nim domyślnie wyłączona. 

Godzinę temu, vandam napisał:

niektóre płyty główne mają zworki kontrolujące iGPU - poszukaj w manualu, może jest, niefortunnie, sprzętowo wyłączona

Raczej jedyne zworki które się jeszcze trafiają to od resetu BIOS. Swoją drogą reset nie zaszkodzi tym bardziej jeśli płyta była odplombowana. Zworka jest w prawym dolnym rogu, na prawo od złącz SATA.

46 minut temu, JrBartek96 napisał:

Jedynie opcje Primary Display :-: 

No i co tam masz do wyboru? Bo może wystarczy to przełączyć?

5 minut temu, zbiku90 napisał:

Podlinkowany artykuł dotyczy całego zestawu komputerowego Asusa, który jest zaopatrzony w zewnętrzną kartę, dlatego właśnie integra jest na nim domyślnie wyłączona. 

Raczej jedyne zworki które się jeszcze trafiają to od resetu BIOS. Swoją drogą reset nie zaszkodzi tym bardziej jeśli płyta była odplombowana. Zworka jest w prawym dolnym rogu, na prawo od złącz SATA.

No i co tam masz do wyboru? Bo może wystarczy to przełączyć?

PGA lub PCIE

Wyjęcie baterii też formatuje bios czy lepiej tą zworką zrobić?

5 minut temu, JrBartek96 napisał:

Wyjęcie baterii też formatuje bios czy lepiej tą zworką zrobić?

Zworka działa natychmiast, po wyjęciu baterii trzeba odczekać chwilę na rozładowanie kondensatorów.

6 minut temu, JrBartek96 napisał:

PGA lub PCIE

Ustaw PGA i sprawdź czy będzie sygnał na zintegrowanej. Jak nie to zresetuj bios.