posko22 4 Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Panowie i Panie obecny laptop mojej matki już nie domaga. Model lenovo g50-30 z procesorem Pentium i 4gb Ramu Obecnie nie ma opcji wzięcia laptopa. Jednak moje pytanie brzmi: Czy polepszy się jego funkcjonowanie gdyby wsadzić tam dysk SSD do tego Windows 11? ogólnie to tylko używany byłby do Worda, Excela, stron internetowych, nic więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Ostatnio zakupilem do laptopa rodzicow dysk SSD (Crucual mx 500 250 GB) i laptop wyraznie odzyl.Nie trzeba juz czekac kilku minut po uruchomieniu zeby moc swobodnie przegladac internet.Jednak jest tam zainstalowany Windows 7 ktory ma na pewno mniejsze wymagania niz 11 - nie wiem jak jest z 10. Na pokladzie dwurdzeniowy pentium i 4 GB ramu Jaki masz tam dokladnie procesor ? dwurdzeniowy celeron ? Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Jak da rade dorzuc też Ramu. Cytuj Link to post Share on other sites
xardas228 288 Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Ostatnio wymieniałem w 3 laptopach dyski HDD 5400 obr. na ssd. Na wszystkich różnica w szybkości włączania i przeglądania internetu jest kosmiczna. Dwa z tych laptopów był dwurdzeniowe a jeden czterordzeniowy i jedyna duża różnica to instalacja aktualizacji windows, te na dwurdzeniowcach instalują się wieczność. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 8 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 @up Jakie miales tam zainstalowane systemy ? Cytuj Link to post Share on other sites
posko22 4 Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 21 godzin temu, sebki1 napisał: Ostatnio zakupilem do laptopa rodzicow dysk SSD (Crucual mx 500 250 GB) i laptop wyraznie odzyl.Nie trzeba juz czekac kilku minut po uruchomieniu zeby moc swobodnie przegladac internet.Jednak jest tam zainstalowany Windows 7 ktory ma na pewno mniejsze wymagania niz 11 - nie wiem jak jest z 10. Na pokladzie dwurdzeniowy pentium i 4 GB ramu Jaki masz tam dokladnie procesor ? dwurdzeniowy celeron ? Rzekomo siedzi 4 rdzeniowy pentium o taktowaniu 2,16 GHZ Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Tak jak kolega wyzej pisze sprawdz w specyfikacji laptopa czy da rade dolozyc druga kosc 4 GB ramu.Co do dysku SSD to najbardziej oplacalne modele na SATA to Crucial MX500 oraz Samsung EVO (do wyboru pojemnosc ktora Cie interesuje: 250 GB,500 GB, 1 TB). Jaki miales tam oryginalnie zainstalowany system ? Windows 8 ? Na Twoim miejscu zainstalowalbym na nim Windows 10 - chyba najbardziej uniwersalny jak na dzisiejsze czasy system. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Posiada 1 slot RAM oraz Pentium n3530. To jedyna konfiguracja, która pasuje do opisu. Zacząłbym od zmiany HDD na SSD i to w zasadzie powinno wystarczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Może te 4gb są wlutowane a slot wolny, ja tak miałem w lenowo ideapad 320 i dołożyłem 4gb za "grosze". Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts