szczepan997 1 Napisano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Witam, Zakładam ten temat w kartach graficznych, bo przypuszczam, że winna jest temu karta. najpierw moja specyfikacja: i5-4670K OC na 4,5GHz - stabilne od tygodnia GTX 1060 3GB Palit - w komputerze od tygodnia Ram: Goodram 2x4GB 1333MHz CL9 mobo: MSI z97 G43 zasilacz: Be Quiet L8 Pure Power 630W Monitor: Iiyama GB2770QSU 2K 165Hz - od tygodnia Dzisiaj komputer chodził sobie kilkadziesiąt minut w przeglądarce, nie było mnie przy kompie. Po powrocie dziwnie głośno chodził wnetylator karty, po dotknieciu go troche się uspokoił, może to łożyska dają o sobie znać nie wiem, ale co gorsza na ekranie widać było artefakty. Tzn. na górze był gruby poziomy pasek grubości ciut większej niż pasek na górze w przeglądarce i on miał dość gęste szare pionowe linie. Nie był jakoś bardzo widoczny, ale ewidentnie był. Na pulpicie też było to widać, raz słabł, raz był bardziej widoczny, na moment też identyczny pojawił się na dole ekranu, ale zdecydowanie mniej widoczny. Po kilku chwilach zniknęło. Zresetowałem kompa, znowu trochę pochodził i znowu co jakiś czas się pojawia, ale już tylko ten na górze, bardzo delikatnie go widać i dość szybko znika. Furmark 10min nic nie wywala, OCCT linpack stabilnie przez godzine, 3Dmark test DirectX 12 też przechodzi z wynikiem 3705 Temperatury procka i karty w normie, oboje nie przekraczają 70 stopni Monitor połączony kablem DisplayPort jest nowy, więc chyba by nie siał artefaktów, no i one nie utrzymują się na stałe, więc to go chyba wyklucza. Jak zweryfikować co sieje te artefakty? Cytuj Link to post Share on other sites
TitoBandito01 263 Napisano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Karta od nowości nierozbierana? Jeżeli tak, to może skamieniała pasta na GPU stanowić problem. Rozwiązanie - rozkręcić kartę, wyczyścić GPU i chłodzenie, nałożyć nową pastę i potestować. Jeżeli artefakty nadal będą się pojawiać mogłoby to świadczyć o problemach z RAMem na karcie, ale skoro dzieje się tak tylko w winzgrozie, to RAM raczej odpada. Stawiam raczej na stany energetyczne w spoczynku - O/C procka od tygodnia, O/C wydaje się stabilne, ale nie jest. Rada : ustawić znowu CPU na Auto i potestować. Jeżeli problem zniknie - masz odpowiedź. Jeżeli nie - będziemy się dalej zastanawiać. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 7 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 12 godzin temu, szczepan997 napisał: Jak zweryfikować co sieje te artefakty? Podłącz komputer do innego monitora albo TV żeby się upewnić ze to karta, ewentualnie ja wykluczyć. Cytuj Link to post Share on other sites
szczepan997 1 Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Jak na złość dzisiaj się nie pojawiły jeszcze, a komp chodzi już 4 godzinę. Z chęcią bym je jakoś wymusił żeby znaleźć przyczynę, ale nie mam pomysłu, może jakiś konkretny benchmark może w tym pomóc? Cytuj Link to post Share on other sites
szczepan997 1 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Pojawiło się to znowu po 11 dniach. Tym razem jak zaczęło się to pojawiać przestałem ruszać myszką i nie robiłem nic na komputerze, bo przy ostatnim zdarzeniu miałem wrażenie, że im mniej zmienia się obraz tym bardziej to narasta i faktycznie - na początku były paski na górze, a po 5min bezczynności, obraz był cały w pionowych paskach i mało czytelny. 1. Zmieniłem wyjście obrazu na karcie pod inny port DisplayPort - nic się nie zmieniło. 2. Odłączyłem DP i podłączyłem tv po HDMI - elegancki ekran 3. Podłączyłem ponownie po DP do mojego monitora - paski 4. Podłączyłem tym samym kablem DP do innego monitora, też iiyama ten sam model, tylko nie 2k a FullHD, też 165Hz- ładny ekran. Z tego wynika, że to chyba będzie coś z monitorem... Dodam jeszcze, że jak zacząłem robić coś po tych kilku minutach z paskami, to zostawał powidok, np. wszedłem w inna przeglądarkę i na stronie google widziałem odbitą na całym monitorze stronę z firefoxa. Po 5 min używania komputera wszystko wróciło do normy, oprócz tej strony na, której to się pojawiło, mianowicie tej: https://rustchance.com/roulette/853 Na tej stronie co wyżej zniknął PRAWIE całkowicie ten objaw dopiero po 15min. Na początku było tak: A po kilku minutach tak: Overclockingu nie zmieniałem, ale czy widząc te objawy co wyżej, jest możliwe, że to jednak sprzęt coś nie gra? Niestety nie mam innego monitora 2k 165hz żeby sprawdzić, ale jak zmieniałem na moim monitorze rozdziałkę na 1080p 165hz, 144hz to paski nadal były. Edytowane 16 Stycznia 2022 przez szczepan997 Cytuj Link to post Share on other sites
Kisiel1314 155 Napisano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 W Afterburner zmień taktowania pamięci może to coś pomoże Cytuj Link to post Share on other sites
szczepan997 1 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Czyli to jednak jest sprzętowy problem według ciebie? Bo trochę dziwne moim zdaniem, że tylko na tym monitorze tak się robiło... Cytuj Link to post Share on other sites
szczepan997 1 Napisano 24 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Problem pojawił się znowu po 8 dniach. Tym razem poczekałem aż narośnie ten objaw, wyłączyłem monitor, przeniosłem pod inny komputer i nadal problem był. Była ta poświata z mojego komputera cały czas na matrycy. Czyli to już chyba dowód, że winny jest monitor? Bo karta, czy procesor nie jest chyba w stanie zrobić stałej poświaty na monitorze tak żeby się utrzymała nawet po podłączeniu do innego komputera? Cytuj Link to post Share on other sites
TitoBandito01 263 Napisano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 @Up Wygląda na problem z monitorem - obecnie to nawet lepiej (ceny kart graficznych), bo tanio można kupić coś nowego. Ale dla pewności podłącz TV do komputera i zobacz czy ci nie wyskoczą te artefakty. Jak nie to w 100% wina monitora. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Jeszcze bym sprawdził innym kablem dp, co z tego że nowy, nowy to nie znaczy że dobry. Może działa 144hz 1080p ale już 1440p 165hz nie daje rady Przerabiałem sam na jednym kablu dp mialem 3440x1440 144hz na innym 75hz niby taka sama specyfikacja:) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szczepan997 1 Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 13 godzin temu, TitoBandito01 napisał: @Up Wygląda na problem z monitorem - obecnie to nawet lepiej (ceny kart graficznych), bo tanio można kupić coś nowego. Ale dla pewności podłącz TV do komputera i zobacz czy ci nie wyskoczą te artefakty. Jak nie to w 100% wina monitora. Monitor ma miesiąc więc jeszcze na gwarancji, będę chyba musiał reklamować... Pod tv podłączając HDMI wszystko cacy 12 godzin temu, wrobel_krk napisał: Jeszcze bym sprawdził innym kablem dp, co z tego że nowy, nowy to nie znaczy że dobry. Może działa 144hz 1080p ale już 1440p 165hz nie daje rady Przerabiałem sam na jednym kablu dp mialem 3440x1440 144hz na innym 75hz niby taka sama specyfikacja:) W tym drugim komputerze był inny kabel DP, na dwóch tych kablach sprawdzałem też pod dwoma komputerami monitor iiyama gb2770hsu, który nie jest 1440p i działa elegancko. Więc kable odpadają. No nic, nowy monitor a wadliwy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 10 godzin temu, szczepan997 napisał: No nic, nowy monitor a wadliwy Niestety takie czasy, kontrola jakości praktycznie nie istnieje, a testerem jest odbiorca końcowy. Mam wrażenie że wady fabryczne zdarzają się dużo częściej niż kiedyś. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts