Rules 3 Napisano 4 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Potrzebuję pomocy w złożeniu najoptymalniejszego komputera w cenie 4k PLN bez GPU. Zastosowanie komputera: biuro Maksymalna kwota jaką dysponujesz: - +/- 4k PLN Kiedy zamierzasz kupić komputer? - ASAP Których części potrzebujesz? - cały PC Czy będziesz podkręcać sprzęt? - raczej nie Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? - FHD Specjalne wymagania: cicha buda oraz chłodzenie; jak najbardziej wydajny w programach księgowych oraz kadrowo-płacowych; bez LEDów itp. chyba, że po prostu część jest tańsza i lepsza; tylko nowe części; najlepiej żeby komputer posiadał jak najmniejsze ryzyko awarii np. wykluczam chłodzenie AIO, chyba że ktoś mnie przekona Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? nie Własna propozycja zestawu Inne: słabsze RAM 32 GB czy lepiej teraz 16 GB, ale lepsze i za jakiś czas upgrade do 32 GB? Dziękuje i pozdrawiam Edytowane 4 Stycznia 2022 przez Rules Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 Z tym 12600K nie wiem czy to nie lekka przesada do takich zastosowań. Znaczy się wiem, spora przesada moim zdaniem. Za 1000 zł z fabrycznie wyciszoną obudową https://proline.pl/koszyk/1110a9c7 Wg mnie w zupełności wystarczający konfig na lata do biura. Można dać na start https://proline.pl/pamiec-patriot-viper-steel-ddr4-16gb-2x8gb-3600mhz-cl17-pvs416g360c7k-p8112740 podciągając lekko CPU do https://proline.pl/procesor-intel-core-i5-11400-rocket-lake-2-6ghz-lga1200-box-p8077773 ale naprawdę nie wiem czy wpłynie to w jakikolwiek sposób na odczuwalną poprawę wydajności ze strony CPU Fera 5 Dual nie ma sensu. Drugi wentylator nic nie wnosi do wydajności a tylko dodatkowo więcej hałasuje. 1000 zł oszczędności można przeznaczyć nawet na jakiś serwer NAS (o ile się przyda) czy jakiś UPS Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 8 godzin temu, Rules napisał: najlepiej żeby komputer posiadał jak najmniejsze ryzyko awarii w takim razie zainwestuj w lepszej jakości zasilacz np. Corsair RMx lub Seasonic Focus Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 5 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2022 "Specjalne wymagania: cicha buda oraz chłodzenie; jak najbardziej wydajny w programach księgowych oraz kadrowo-płacowych" Jakich programów używasz ? U mnie Infomedica śmiga na kilkunastu stanowiskach na po leasingowych DELL'ach z gwarancją onsite, głównie Core i3 6-7 gen. Link to post Share on other sites
Rules 3 Napisano 6 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 Dziękuję za konstruktywną krytykę i przedstawione rozwiązania, a chciałem napisać na końcu mojego pierwszego postu w temacie, że proszę o nie przedstawianie tańszych rozwiązań i nie zastanawianie się czy to jest opłacalne czy nie, po prostu komputer miał być jak najbardziej wydajny w kwocie 4k PLN.@cyna76, można prosić o info jakie konkretnie to modele Della, w jakim configu i gdzie da się kupić z gwarancją onsite? Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2022 35 minut temu, Rules napisał: Dziękuję za konstruktywną krytykę i przedstawione rozwiązania, a chciałem napisać na końcu mojego pierwszego postu w temacie, że proszę o nie przedstawianie tańszych rozwiązań i nie zastanawianie się czy to jest opłacalne czy nie, po prostu komputer miał być jak najbardziej wydajny w kwocie 4k PLN.@cyna76, można prosić o info jakie konkretnie to modele Della, w jakim configu i gdzie da się kupić z gwarancją onsite? https://www.delllow.com/dell-5040-i5-6500-3-2ghz-16gb-500gb-ssd-m2-samsung-980-dvd-rw-sff-coa-win-10-pro-p-307.html Co do samej gwarancji to ja mam ugadane tak że zgłaszam awarię i w tym samym dniu mam wysłane części , uszkodzone odsyłam w ciągu tygodnia roboczego. Dodatkowo mam jeden zestaw (mobo+cpu+ram+zasilacz) na podmianę. Link to post Share on other sites
Rules 3 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2022 Temat do zamknięcia. Do swojej konfiguracji dodałem zasilacz Seasonic Prime 550 W, wyciszoną obudowę Pure Base 600 oraz SSD gen 4 Dziękuję za pomoc. 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts