secktoid99 0 Napisano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Witam. Najpierw podam podzespoły: Cpu : i5 4690k Mobo : Msi Z97-G43 Grafa : Gtx 970 Psu : Cooler Master 650m A teraz opis problemu: Pod obciążeniem komputer nagle się wyłączył jakby zabrakło prądu. Pomyślałem : przegrzał się. Odczekałem chwilę aż ostygnie. Wyłączyłem zasilacz i posprawdzałem połączenia przewodów oraz podzespołów (nawet wymieniłem kabel zasilający oraz listwę do której komputer był podpięty). Komputer ostygł, włączyłem go ponownie. Uruchomił się. Ufff, działa. Radość nie trwała zbyt długo. Co prawda bios wyrzucił swoje podsumowanie i zaczął się uruchamiać Windows, ale w tym momencie znowu się wyłączył jak poprzednio. Dopiero wyłączenie zasilacza i odczekanie paru minut umożliwiło ponownie uruchomienie. I tak dzieje się za każdym razem. Coś mnie jednak tkneło i przeprowadziłem mały test. Karta graficzna ma diodę która sygnalizuje podpięcie dodatkowego zasilania (nawet na wyłączonym komputerze). Pozostawiłem więc komputer tylko z włączonym zasilaczem. Po jakimś czasie sprawdzam a kontrolka się nie świeci. Również komputer nie reagował na włącznik na obudowie. Niestety problemem moim jest to że na razie nie mam możliwości przetestowania komputera z innym zasilaczem. Tak więc proszę o poradę czy to rzeczywiście zasilacz jest winny całego zajścia. Ps. Zdaję sobie sprawę że to takie troszkę wróżenie z fusów. Ale jednak.... Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Może to też być karta graficzna , odepnij ja i sprawdź na zintegrowanej . Karta może mieć zwarcie i zasilacz uruchamia zabezpieczenie wyłączając się . Cytuj Link to post Share on other sites
secktoid99 0 Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie sprawdziłem Twoją tezę. Niestety, ale to nie to. A powiedziałbym że jest jeszcze gorzej, komputer w ogóle się nie uruchomił, a jedynie lekko zamielił wentylatorami. Po ponownym wpięciu karty i włączeniu zasilacza komputer dał oznaki życia ale tylko na chwilę by ponownie paść martwy. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) 13 minut temu, secktoid99 napisał: Niestety, ale to nie to Tzn. ja bym się cieszył , bo używany gtx970 kosztuje 1000zł , a nowy zasilacz 200 To już wiadomo , że na 90% padł zasilacz , idealnie było by na chwilę inny zamontować , ale pewnie nie masz . Tu masz fajny za 185 zł - to dosyć dobra oferta https://www.amazon.de/gp/product/B019NWRUXK/?tag=pepperpl09-21&language=pl_PL Edytowane 2 Stycznia 2022 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 2 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Kilka miesięcy temu miałem problem z samoistnymi restartami kompa. Przyczyna leżała w zasilaczu, który przestał trzymać napięcie na linii 12V - spadało niekiedy nawet poniżej 10V i zaczynały działać zabezpieczenia. Jeśli masz multimetr, to możesz zmierzyć napięcie. Jeśli nie, to pobierz HWiNFO i tam zobacz. W moim przypadku odczyt z programu nie odbiegał zbyt mocno od manualnego pomiaru miernikiem. PSU oddałem na gwarancję i przysłano mi nowy. Cytuj Link to post Share on other sites
secktoid99 0 Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem. Nie mam innego wyjścia jak zakup nowego zasilacza. Co jeszcze oprócz tego Corsaira którego polecał Jakub1t byście polecili do tego zestawu (cena ~300 zl). Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Ten będzie OK: https://proline.pl/zasilacz-seasonic-core-gc-500-gold-500w-ssr-500lc-p1378134 W dniu 2.01.2022 o 11:09, jakub1t napisał: Tu masz fajny za 185 zł - to dosyć dobra oferta https://www.amazon.de/gp/product/B019NWRUXK/?tag=pepperpl09-21&language=pl_PL Z tego co widzę, cena ~185 zł jest za egzemplarz używany. Nówki w podlinkowanej ofercie zaczynają się od ok. 57 euro (260 zł). Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Wiesz co wcześniej patrzyłem czy jest używany , teraz też nie mogę się dopatrzeć . Gwarancja niby 5 lat . Chyba że nie umiem czytać amazona . Cytuj Link to post Share on other sites
Sentymentalny 78 Napisano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 A, czekaj... Tak, to nowy za 39,90 €. Zmyliła mnie lista sprzedawców. Tak czy inaczej, on jest przeceniony z prawie 80 euro, więc nie wiadomo ile taka promocja się utrzyma. Jeśli więc brać akurat tego, to nie zastanawiać się zbyt długo. Niemniej jednak za stówkę więcej powyższy SeaSonic oferuje certyfikat Gold zamiast Bronze i dwa lata dłuższą gwarancję (5 vs 7). Minusem jest to, że nie jest modularny. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie secktoid99 0 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Witam ponownie. Ehhhhh, mam pecha. Po wymianie zasilacza na nowy egzemplarz (Cooler Master MWE 650W V2 80+ Gold) okazało się że niestety ale chyba ten stary kiedy wziął ducha zabrał ze sobą albo mobo albo procka. Komputer niby się uruchamia, ale zaraz restartuje a w zasilaczu słychać pykanie. Pośpiech i stres to największy wróg człowieka. A jednak działa. Coś mnie tkneło i wyciągnolem jedną z kości ram. Komputer się uruchomił. Kość działa, ale chyba slot szlag trafił, bo po przełożeniu w drugi komputer się uruchomił i wydaje się ze funkcjonuje dobrze. Ten stary zasilacz na pewno padł i mam nadzieje że zabrał ze sobą jedynie te złącze. Jutro przetestuję wszystko na spokojnie. Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji. Temat zasilacza uważam za zamknięty. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts