Skocz do zawartości

i5-12600k pod DDR4 - Czy warto? Pomocy!

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Mateoo_,

Recommended Posts

• Rozwiązanie
Cześć :)

Chcę złożyć swojego pierwszego PC'ta i zastanawiam się czy jest sens kupować i5-12600K pod RAM DDR4
(CL16 3200MHz 16 lub 32GB i ewentualnie w przyszłości zmienić ramy i płytę pod DDR5)
płyta główa: MSI PRO Z690-A WIFI DDR4, czy może lepiej kupić w cenie tego procesora (około 1500zł) jakiś inny z serii i7/9 / coś od AMD Ryzen?
Dziękuję za pomoc! 

Zastosowania: Gry, (+ photoshop/lightroom)

*Od razu chciałbym zaznaczyć - ODPADA KONSOLA CZY TEŻ LAPTOP :)
Edytowane przez Mateoo_

Zdecydowanie nie ma sensu DDR5.

Zaraz premiera będzie płyt b660 i non k adlera gdzie mozna będzie wsadzić i5-12600/i7-12700 i ram DDR4 32gb 2x16 3200 czy jak budżet pozwoli 3600mhz

Edytowane przez wrobel_krk
  • Popieram 1

Musisz poczytać testy ale nowe moduły DDR 5 wydajność cena nie zachęca do zakupu lepiej  w te miejsce kupić DDR 4 ale za to z niskimi timingami 

https://www.pcworld.pl/news/DDR5-vs-DDR4-na-Intel-Alder-Lake-Sprawdzamy-ktora-pamiec-RAM-jest-szybsza-Aktualizacja-03-12-2013,433374.html

Miesiąc temu też składałem zestaw pod lightrooma i miałem podobny dylemat.

Ostatecznie wziąłem i5-11400f z płytą b560 + 32 gb ramu ddr4 3200 mhz i jestem więcej niż zadowolony.

Płyta i procesor miały być tymczasowe, planowałem za jakiś rok wymienić na nowszą generację, ale chyba zostanę na dłużej z tym co mam.

Jeśli chcesz komfortowo pograć to wiadomo - najważniejsza będzie grafika, ale do programów adobe taki zestaw wystarczy.

No to w sumie niczego nowego się nie dowiedziałem - tak jak sądziłem.

Kupię i5-12600K pod DDR4. a w PRZYSZŁOŚCI jak będzie to opłacalne (o ile będzie) - zmienię płytę główną i ramy pod DDR5.

I tylko jeszcze jedno pytanie... Czy takie rozwiązanie ma sens? Czy lepiej kupić inny procesor niż i5-12600k? np. od AMD czy coś starszego z i7/9? (Ewentualnie czy jest sens sporo dopłacać do i7-12700k? Najlepiej z integrą) 

• Popieram 1

@Up racja. 

18 godzin temu, Mateoo_ napisał:

Kupię i5-12600K pod DDR4. a w PRZYSZŁOŚCI jak będzie to opłacalne (o ile będzie) - zmienię płytę główną i ramy pod DDR5.

W przyszłości to wymienisz całą platformę, bo zapowiada się iż 12600k może powtórzyć sukces 2600k (chyba że AMD mocno dociśnię Raphaelem w Q3 2022) 

16 godzin temu, Illumin napisał:

12600k z ddr4 to moim zdaniem super wybór. Ważne abyś tylko kupił plyte glowna ktora nie bedzie jakis dziwnych problemow z pamieciami generowac. Integra to niestety u intela tylko do przegladnaia netu, za bardzo na niej nie pograsz.

Dzięki za wiadomość! :)
Niestety wiem, że integra nie jest najlepszym wyborem, ale chcę trochę zaoszczędzić i kupić porządną kartę graficzną np. RTX 3060Ti (Ewentualnie RX 6600 XT czy jeszcze coś mocniejszego), a nie wywalać 1-1,5k zł na jakąś "słabą" kartę i potem zaglądać do portfela kolejny raz i wydać z 4k (+ wcześniejsze pieniądze)

A co do płyty głównej... Zastanawiałem się nad: MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 myślę, że powinna wystarczyć

Tylko problem mam z zasilaczem... Nie wiem jaki najlepiej zakupić... (Patrzeć na certyfikaty? Czy raczej tylko po producentach?)

5 minut temu, Mateoo_ napisał:

Niestety wiem, że integra nie jest najlepszym wyborem, ale chcę trochę zaoszczędzić i kupić porządną kartę graficzną np. RTX 3060Ti (Ewentualnie RX 6600 XT czy jeszcze coś mocniejszego), a nie wywalać 1-1,5k zł na jakąś "słabą" kartę i potem zaglądać do portfela kolejny raz i wydać z 4k (+ wcześniejsze pieniądze)

A co do płyty głównej... Zastanawiałem się nad: MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 myślę, że powinna wystarczyć

Tylko problem mam z zasilaczem... Nie wiem jaki najlepiej zakupić... (Patrzeć na certyfikaty? Czy raczej tylko po producentach?)

i to i to, gold najmniej i omijaj rebrandy pokroju gigabyte, coś od Seasonic, Be Quiet (ale omijać te najtańsze serie) Crosair, Superflower, ostatecznie SilentiumPC

PS: Sam jutro odbieram od kurriera 12600k i tą MSI ale bez WIFI ;)

Edytowane przez stach122
  • Lubię to 1
Godzinę temu, Mateoo_ napisał:

Ja tez wcześniej myślałem właśnie nad MSI PRO Z690-A WIFI DDR4, nawet ją kumpiem. Finalnie zdecydowałem się dopłacić około 300 pln i tą oddałem a kupiłem MSI Tomahawka ddr4. Zdecydowanie ładniej wygląda, oraz ma wyższej klasy zintegrowaną kartę dźwiękowe. Pomimo ze tomahawk ma mocniejsza sekcje zasilania to ta na pro z690-a jest zdecydowanie wystraszająca do 12600k. ale jakbyś w przyszłości chciał wymienić na coś pokroju 12900k to Tomahawk będzie pracował z niższymi temperaturami.

Co do zasilacza to jakiś markowy producent i ilość W trochę więcej niż realnie cały zestaw ma pobierać. Ale pewnie jak myślisz żeby kupić jakiegoś mocnego RTX 30xx lub jeśli czekasz na premiere RTX 40xx to nie zdziwi mnie jak rekomendowane będzie około 1000W :)

Edytowane przez Illumin
  • Lubię to 1

Dziękuję wszystkim za pomoc :D
Koniec końców postanowiłem postawić na takie podzespoły (W razie czego prosiłbym o doradzenie co do zmiany)

*Nie zależy mi nad RGB, w zestawie to raczej losowość niż wymóg.

1. Obudowa: SilentiumPC Regnum RG6V Evo TG ARGB (SPC262)

2. Płyta główna: MSI PRO Z690-A WIFI DDR4 / MSI Tomahawk DDR4 (tutaj jeszcze się zastanowię)

3. Procesor + chłodzenie + pasta termoprzewodząca: Intel Core i5-12600K + SilentiumPC Fera 5 Dual Fan + Thermal Grizzly Kryonaut 1g (TG-K-001-RS)

4. RAM: Kingston Fury Beast RGB, DDR4, 16/32 GB, 3200MHz, CL16 / ADATA XPG GAMMIX D10, DDR4, 16/32 GB, 3200MHz, CL16 (tutaj również w 100% nie jestem pewny)

5. Zasilacz: Chieftec PROTON 1000W (BDF-1000C)

6. Karta graficzna: W przyszłości :) np. RTX 30xx

Zakładałbym, że kolega może nie ogarnąć OC Ramu. 3600 cl16 lub od biedy cl17, takie znalazłem najtańsze:

https://www.net-s.pl/produkt/patriot-viper-steel-ddr4-16gb-kit-2x8gb-3600mhz-cl17-19-19-39-989845;20-c-10

Kryonaut możesz bez problemu wymienić na Arctic Mx-5, różnica w wydajności jest pomijalna, za to  zaoszczędzone fundusze dołożysz do lepszego coolera (Fortis 3, może nawet Grandis). Testy Fery 5 trzeba czytać dokładnie, bo inaczej można odnieść wrażenie, iż ten coolera jest ponad prawami fizyki ;) Poza tym domyślne wenyle od SPC są, lekko mówiąc, sUabe więc jeśli miałaby zostać Fera to sugeruję wymienić przynajmniej Wenty na Arctic P12. 

Na koniec w kwestii płyty głównej: moim zdaniem nie ma sensu dopłacać do Tomahawka, chyba że w przyszłości poważnie myślisz o 12900K + OC. Sporo ludzi kupuje lepsze płyty "bo kiedyś się posadzi mocne Cpu" a potem gdy przychodzi co do czego to i tak bardziej opłaca się wymiana całej platformy. 

• Lubię to 1

Fera dual bez sensu wystarczy ta z jedenym wentylatorem drugi tylko hałas zwiększa dla 1 stopnia. Zasilacz beznadziejny, pod rtx 3080 lub lepiej na przyszłość coś w stylu Corsair RMX 750w:

https://www.pepper.pl/promocje/zasilacz-corsair-rm750x-2021-750w-cp-9020199-eu-wersja-2021-486176

Albo seasonic focus 750

Ram jw 3600 cl16 to taki złoty środek cena wydajność.

Za 315 zł masz 3733 cl 17:

https://vobis.pl/peryferia/pamieci-ram/pamiec-patriot-viper-steel-16gb-2x8gb-3733mhz-cl17-pvs416g373c7k

Edytowane przez wrobel_krk
  • Lubię to 1

Dobra, w takim razie pozostanę przy swojej płycie głównej, zmienię RAM'y na Viper'y 3600 mhz cl17 oraz zmienię zasilacz na tego corsair'a 750W, chłodzenie mimo wszystko zostawię jakie jest.
A jak z obudową? Tylko wymiana wentylatorów czy może lepiej zmienić całą obudowę na inną?

Chwilowo sprzęt wygląda tak:

*Nie zależy mi nad RGB, w zestawie to raczej losowość niż wymóg.

1. Obudowa: SilentiumPC Regnum RG6V Evo TG ARGB (SPC262) (??????)

2. Płyta główna: MSI PRO Z690-A WIFI DDR4

3. Procesor + chłodzenie + pasta termoprzewodząca: Intel Core i5-12600K + SilentiumPC Fera 5 Dual Fan + Thermal Grizzly Kryonaut 1g (TG-K-001-RS)

4. RAM: Patriot Viper Steel DDR4 16GB KIT (2x8GB) 3600MHz CL17-19-19-39

5. Zasilacz: Corsair RM750x 2021 750W (CP-9020199-EU) (wersja 2021)

6. Karta graficzna: W przyszłości :) np. RTX 30xx

Godzinę temu, wrobel_krk napisał:

Ok te od Rebelminda lepsze

Nie są w żadnym stopniu leosze :D Są gorsze (wolniejsze) ale jeśli ma puścić je w Gear1 to i tak Max pewnie będzie 3600 :)

Godzinę temu, Mateoo_ napisał:

A jak z obudową? Tylko wymiana wentylatorów czy może lepiej zmienić całą obudowę na inną?

Regnum to prosta podstawowa konstrukcja. Czy w czymś klasy Fractal R5/ Meshify będzie leoszy przewiew? Pewnie tak, ale czy na tyle by wyłożyć te 300 PLN? Zależy, ale też spory wpływ mają wentyle w budzie (jakie i gdzie je montujesz). 

2 godziny temu, janek20 napisał:

Pewnie ze warto.jedyna sensowna doplata to do 12700k.Nie ma juz nic wyżej

Tyle to już wiem, prawdopodobnie przed zakupem PC'ta stworzę jeszcze osobny temat o całym zestawie - co zmienić itp. by mieć 100% pewność co do jak najlepszego zagospodarowania pieniędzy i wyboru podzespołów w stosunku pieniądze = wydajność

• 2 tygodnie później...