Skocz do zawartości

foobar - najlepszy dźwięk?

Recommended Posts

Witam

Dużo osób twierdzi że foobar oferuje najlepszą jakość dźwięku w porównaniu z innymi odtwarzaczami np.winamp.itunes.jetAudio

Czemu? Co on ma lepszego?

Obiektywnie to chyba jest on lekko lepszy...osobiście używam Aimp3 choć od dłuższego czasu częściej Clementine. Utwór który do tej pory słuchałem w clementine puściłem w foobardze...usłyszałem w tle dźwięki któych wcześniej nie wyłapałem.

Najzabawniejsze, że twierdzą tak osoby ze zintegrowanymi kartami dźwiękowymi i głośnikami za 200zł, słuchając mp3 128kbps...

Jeśli nie masz sprzętu za grube tysiące, jedyna różnica, którą zauważysz wyniknie z ustawień programu, korektora itp. Winamp > reszta świata.

Edytowane przez Qpers

Najzabawniejsze, że twierdzą tak osoby ze zintegrowanymi kartami dźwiękowymi i głośnikami za 200zł, słuchając mp3 128kbps...

Jeśli nie masz sprzętu za grube tysiące, jedyna różnica, którą zauważysz wyniknie z ustawień programu, korektora itp. Winamp > reszta świata.

Ja tez tak twierdze, a nie mam integry z glosnikami za 200....

Zgadzam sie z voxcordi, foobar wyrzuca najlepszy dzwiek, do tego ma bardzo duzo opcji konfiguracyjnych :)

dla mnie osobiscie foobar 2000 przez ostatni czas był wzorem czystości dźwięku , do dziś gdy zainstalowałem AIMP3 i nie mogę uwierzyć że to gra lepiej . Jeszcze 2 nie grała tak dobrze "tak przestrzennie" jak ta BETA widocznie Ruscy robili coś że sytuacja się zmieniała. I nie prawda ze trzeba posiadać sprzent za kilka klocków wystarczy w miarę bystry słuch.

byle jaki kompresor dynamiki dźwięku i od razu wszytko brzmi lepiej, a jak sie lubi jakiś konkretny program to najlepiej tylko dfx doinstalować i sam to zrobi

różnica w brzmieniu jest gigantyczna

http://www.img-share.net/uploads/23306dfx.png

i w ten prosty sposób na integrze osiągamy jakość dźwięku xonara :D

Edytowane przez Bany_krk

tak winamp i 128 kbs do tego -_-

i brzmi świetnie, poza tym w tamtych czasach nie było CD

tu masz 320 :P flaców nie trzymam bo nie mam gdzie aktualnie

http://www.img-share.net/uploads/30208dfx.png

Edytowane przez Bany_krk

@up pewnie jakiś equalizer i gra 'lepiej'

Windowsy wyżej niż xp mają beznadziejne przetwarzanie dźwięku, więc trzeba tego używać: http://www.foobar2000.org/components/view/foo_out_wasapi

Aż taki ciemny nie jestem. Wyrównana głośność. Wszystkie efekty off. Wyjściowa wtyczka WASAPI. I sterowniki Audio. Różnica jest subtelna, wręcz minimalna, ale jest i nie każdy to wyczuje. Wygląda mi to skok na audiofile, ale jeszcze daleka droga :rotfl:

Jeśli dla ciebie Bany_krk DFX poprawia dźwięk to już lepiej nic nie pisz.Mogą podobać efekty przestrzenne, czy wyeksponowane wysokie, ale to z jakością nie ma nic wspólnego

Aż taki ciemny nie jestem. Wyrównana głośność. Wszystkie efekty off. Wyjściowa wtyczka WASAPI. I sterowniki Audio. Różnica jest subtelna, wręcz minimalna, ale jest i nie każdy to wyczuje. Wygląda mi to skok na audiofile, ale jeszcze daleka droga :rotfl:

Jeśli dla ciebie Bany_krk DFX poprawia dźwięk to już lepiej nic nie pisz.Mogą podobać efekty przestrzenne, czy wyeksponowane wysokie, ale to z jakością nie ma nic wspólnego

wszytko jest subiektywne

wzmacniacze lampowe np tak naprawdę zniekształcają dźwięk wkładając masę harmonicznych, a mimo to każdy ci powie że lepiej brzmi na lampowym

Dla mnie i tak na xpku grało to znacznie lepiej, niż na 7, ale co zrobisz.

@Bany_krk: 320 kbs to najwyżej średnia jakość, 128 kbs to tylko do telefonów się nadaje, chyba, że masz głośniki co graja jak radyjko za 20 zł, a wtedy jak nie było cd to były winyle, które oferują lepszą jakość.

wszytko jest subiektywne

wzmacniacze lampowe np tak naprawdę zniekształcają dźwięk wkładając masę harmonicznych, a mimo to każdy ci powie że lepiej brzmi na lampowym

W sumie masz trochę rację , nawet wzmacniacze operacyjne OPA dają coś i zabierają coś. Ważne jest by pobawić się tak aby się spodobało.