Skocz do zawartości

Zmiana dysku HDD o lepszych parametrach

Recommended Posts

Witam,

chciałbym mieć większy dysk twardy  w moim komputerze, ponieważ aktualny dysk jest prawie pełen. Mój obecny HDD to:  Model: ST1000DM003. Buffer Size: 64MB. Capacity: 1TB. 1 x 1TB HDD Hard Drive. Spindle Speed: 7200

Mój komputer posiada:

- płyta główna: ASRock H81M-VG4

- procesor: Intel Core i3-4150 CPU 3,50 GHz

Sugerując się wysokim Cache zainteresował mnie dysk Seagate Barracuda 2TB 3,5" ST2000DM008 z Cache 256MB i 7200 obr/min. Link poniżej:
https://m.ceneo.pl/66746140;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q02WnsAqEsNg5&shop=518975442&gclid=Cj0KCQiAq7COBhC2ARIsANsPATE-mGwOezxwJQNxruoNRwRRbc1N4dqNwV41prz_bSi6SJXPEZ8B4b4aAqu9EALw_wcB#tab=spec

Czy mogę liczyć na lepszą wydajność sprzętu po wymianie dysku?

Masz 4x sata, to dlaczego się nie da?
Żadne HDD nie przyspieszy kompa tak jak ssd, np. Crucial mx500.
W ogóle nic nie przyspieszy tak kompa jak ssd, to chyba była od lat jedyna zmiana która drastycznie przyspieszyła kompy. HDD nic nie zmieni, ale jak już musisz to toshiba P300.

Nie znalazłem wtyczki do ewentualnego zasilania drugiego dysku. Jest jedna wtyczka, ale nie jestem pewien czy będzie od zasilania. No i nie mam miejsca do zamocowania kolejnego dysku

Przeglądam toshibę P300  2TB widzę, że ma parametr Cache 64MB, a czytałem, że jest on ważny przy doborze dysku. We wspomnianej przeze mnie Barracudzie wynosi on 256MB.

Edytowane przez Lukasz10

Gdzie problem?

https://allegro.pl/oferta/kabel-zasilajacy-molex-na-sata-15cm-hdd-ssd-s-ata-6715060030

A ssd na pewno zmieścisz gdzieś, to ma 7 mm grubości.

Nie mów że wolnego molexa też nie masz...

Ssd 256GB wystarczy na system.

Nawet 128gb bx500 da kopa, jak ma być tanio. Tylko jest sporo gorszy w żywotności od serii Mx500.

• Dzięki 1

Raczej mam, ale zwątpiłem, bo do mojego obecnego dysku wtyczka różni się, wiec obawiałem się, że nie będę mógł zasilić dysku. Nad SSD pomyślę.  Są jakieś mocowania, aby zmieścić kolejny dysk pod obudową?

Do tej pory myślałem nad wymianą dysku na większy i starego podłączać zewnętrznie w specjalnej kieszeni przez USB

W czym jest lepszy dysk Toshiba P300? Czy mniejszy parametr Cache nie ma znaczenia?

Edytowane przez Lukasz10

Nie zauważysz różnicy, tyle to daje...
Chyba że dwa dyski i raid, ale to i tak 10x wolniejsze od ssd.

A w czym lepszy, działa P300 bezawaryjnie przez lata.

Jak nie będziesz miał gdzie wsadzić ssd to możesz go położyć na dnie budy. On nie ma elementów ruchomych więc mu wisi gdzie jest, oby ci zwarcia nie zrobił jak czegoś dotknie.

Przejściówkę do zasilania molex/sata ssd w zasadzie w każdym sklepie komputerowym kupisz.

• Dzięki 1
  • Popieram 1
W dniu 30.12.2021 o 22:46, Lukasz10 napisał:

Nie mam ssd, mam tylko dysk HDD. W moim kompie nie ma miejsca na podłączenie dodatkowego dysku

Jeśli to nie laptop, to w statystycznej obudowie upakowałbyś kilkadziesiąt dysków SSD (chodzi o wolumen). One są lekkie jak piurko. Jeden to i trytytką czy dwiema da się podpiąć. A jak już naprawdę nie masz gdzie go zamontować, to kup sobie 4 takie magnesiki magnes okrągły z otworem - Bing images przykręć od spodu dysku i potem dysk przyklej gdzieś do obudowy.

• Dzięki 1

Na mojej płycie głównej są 2 gniazda z SATA III i 2 z SATA II. Wszystkie SATA III są wykorzystane na obecny dysk HDD i napęd DVD. Zastanawiam się które gniazdo wybrać na nowy SSD. Czy najlepszym rozwiązaniem będzie przepięcie napędu DVD pod gniazdo  SATA II, a pod SATA III podpiąć nowy dysk, czy może lepiej zostawić tak jak jest i nowe SSD podłączyć pod wolne SATA II ?

Edytowane przez Lukasz10
  • Lubię to 1

Jestem w posiadaniu dysku, ale pojawił się problem przy próbie odpalenia. Po podłączeniu nowego dysku nie udało mi się odpalić instalacji systemu. Natomiast powrovie do poprzedniego podłączania bez nowego dysku nie uruchamia się system. Nawet nie załącza się ekran ASRock z możliwością wejścia do Biosu. Jest tylko czarny ekran

Oryginalnie dysk HDD i napęd podpięte  były pod gniazda SATA III. HDD (z system bo to jedyny dysk) pod Sata_0 

Napęd pod Sata_1

Nowy dysk SSD (MX 500GB) podłączyłem pod Sata_1, odłączyłem też HDD od Sata_0. Podłączyłem pendrive z systemem włączyl się ekran ASRock i wyskoczył ekran

https://zapodaj.net/e97fbab6ccaee.jpg.html.

Miałem źle ustawienia bootowania lub źle przygotowana instalacja. Kolejna próba  podłączenia SSD tym razem  pod Sata_0 również zakończył a się niepowodzeniem, bo pojawił się tylko czarny ekran. Następne chciałem wrócić do pierwotnych ustawień, jednak tutaj również jest tylko czarny ekran

Edytowane przez Lukasz10
Doprecyzowanie odpowiedzi