LuigiBros 0 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Witam. Karta od Asusa model R9 270, problem pojawia się po zainstalowaniu sterowników. Po restarcie tylko logo płyty głównej a później ciemno, wentylatory pracują. Chciałbym się dowiedzieć czy jest to wina uwalonego GPU czy pamięci ? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14080 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Wygląda to na uszkodzeną kartę graficzną. Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Można wyciągnąć z niej bios programem GPU-Z, następnie użyć edytora biosu dla kart graficznych GCN, ustawić taktowanie rdzenia oraz pamięci o 100 niżej niż fabrycznie i wgrać ten modyfikowany bios do karty, może pomoże. Możesz też sprawdzić na jakiejś starej wersji sterowników. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Vemorion Cytuj Link to post Share on other sites
LuigiBros 0 Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Dzięki Vemorion. Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Tutaj poradnik jak się wgrywa bios: https://forum.benchmark.pl/topic/112547-flash-biosu-gpu-amd-i-nvidia/ VBE7 to program od modowania biosu serii HD7000, ale nie wiem czy działa też z serią R9 Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Vemorion Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 26 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Ostatnio kupilem R9 280X z olxa i mial identyczne objawy. Usunalem sterowniki automatycznie zassane z windows update, sciagnalem najnowsze ze strony ATIego i w rezultacie udalo mi sie uruchomic komputer do pulpitu. W windowsie karta dzialala, ale jak sie ja obciazylo jakas gra, czy benchmarkiem to sie wysypywala. Kombinowalem z obnizaniem taktowania rdzenia, pamieci, podbijalem napiecie i nic to nie dawalo. Raczej Twoja karta jest uszkodzona, tak jak moja.. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts