dolat 3 Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Witam, tak jak w temacie, jestem zmuszony do zrezygnowania z jednego banku pamięci RAM (mam tylko dwa w mojej płycie głównej) dlatego też pozbywam się moich 2 kości 2x 8 GB, i zastanawiam się jaką jedną kość wybrać, bo 8 gb będzie za mało. I tutaj mam pytanko, czy jedna kość 16 gb będzie dużo słabsza od 2 kości po 8 gb? Czy 1 kość 32 gb będzie dużo lepsza od 1 kości 16 gb? I czy 1 kość 32 gb będzie lepsza od 2 kości po 8 gb? Ram DDR4 CL16 3200 MHz. Z góry dziękuje za odpowiedzi 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Z jakiego powodu rezygnujesz z dwóch kości? Wiesz że stracisz dual-channel a co za tym idzie wydajność CPU? 3 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Cytuj Link to post Share on other sites
dolat 3 Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 (edytowane) 25 minut temu, Revenant napisał: Z jakiego powodu rezygnujesz z dwóch kości? Wiesz że stracisz dual-channel a co za tym idzie wydajność CPU? Rezygnuje, ponieważ mam problem z procesorem, coś nie działa na lini procesor-ram dokładnie nie znam szczegółów bo byłem z tym problemem w serwisie komputerowym, ale z informacji które dostałem to procesor nie czyta 1 banku pamięci. Mam do wyboru albo kupić nowy procesor albo przerzucić się na 1 kość ramu, jako że już trochę kasy wydałem to wole zostać przy tej tańszej opcji. Teraz tak pomyślałem, że jeżeli i tak przy 1 kości stracę wydajność CPU, to może warto kości zostawić a po prostu zmienić procesor na jakąś tańszą wersję? Nie wiem czy byłby ktoś w stanie mi tak powiedzieć co byłoby bardziej wydajniejsze czy procesor i5-11400 f z 1x 16/32 gb ram, czy też procesor i3-10100 f z 2x 8 gb ram Edytowane 20 Grudnia 2021 przez dolat 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Godzinę temu, dolat napisał: I tutaj mam pytanko, czy jedna kość 16 gb będzie dużo słabsza od 2 kości po 8 gb? w grach tak w programach nie Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 A co procesor nie ma gwarancji ? a to nie płyta przypadkiem . Cytuj Link to post Share on other sites
dolat 3 Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 6 minut temu, jakub1t napisał: A co procesor nie ma gwarancji ? a to nie płyta przypadkiem . to ja uszkodziłem procesor więc na gwarancje raczej nie ma szans, a płyta nie, ponieważ w serwisie użyli innego procesora i komputer działał z obydwoma kościami (na moim procesorze z 2 kościami przy uruchamianiu komputera wyskakiwał błąd sygnału na monitorze i zapalała się czerwona dioda błędu na płycie głównej, dopiero przy usunięciu 1 kości z 1 konkretnego banku komputer uruchamiał się z obrazem) Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Jak uszkodziłeś procesor? Cytuj Link to post Share on other sites
dolat 3 Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 33 minuty temu, WPRD700 napisał: Jak uszkodziłeś procesor? ogólnie bardzo dziwnie to wyszło bo 2 razy montowałem procesor, pierwszy raz przy składaniu pc, drugi raz kiedy wymieniałem chłodzenie, własnie po tym chłodzeniu wystąpił błąd braku sygnału i kiedy udałem się z tym do serwisu po paru godzinach dostałem telefon że podobno procesor jest uszkodzony i w 2 rogach wygięty, przyjechałem faktycznie był, podobno musiałem go wsadzić na odwrót i dlatego się zgiął, tylko że kiedy przyniosłem PC panowie stwierdzili że procek był dobrze zamontowany a za pierwszym razem kiedy wkładałem prockaprzy składaniu kompa to komputer normalnie się odpalił i działał 2 tyg bez zarzutów co po wsadzeniu procesora na odwrót byłoby raczej niemożliwe. Niestety kiedy wyjmowałem procesor po raz drugi i go wkładałem żeby wyczyścić dokładnie starą pastę z boków nie przyglądałem mu się zbytnio, więc nie moge w 100% stwierdzić że faktycznie taki nie był także coż :p 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts