Skocz do zawartości

Czy 1x32 gb będzie dużo lepsze od 1x16 gb

Recommended Posts

Witam, tak jak w temacie, jestem zmuszony do zrezygnowania z jednego banku pamięci RAM (mam tylko dwa w mojej płycie głównej) dlatego też pozbywam się moich 2 kości 2x 8 GB, i zastanawiam się jaką jedną kość wybrać, bo 8 gb będzie za mało. I tutaj mam pytanko, czy jedna kość 16 gb będzie dużo słabsza od 2 kości po 8 gb? Czy 1 kość 32 gb będzie dużo lepsza od 1 kości 16 gb? I czy 1 kość 32 gb będzie lepsza od 2 kości po 8 gb? Ram DDR4 CL16  3200 MHz. Z góry dziękuje za odpowiedzi :D 

• Haha 2
25 minut temu, Revenant napisał:

Z jakiego powodu rezygnujesz z dwóch kości? Wiesz że stracisz dual-channel a co za tym idzie wydajność CPU? 

Rezygnuje, ponieważ mam problem z procesorem, coś nie działa na lini procesor-ram dokładnie nie znam szczegółów bo byłem z tym problemem w serwisie komputerowym, ale z informacji które dostałem to procesor nie czyta 1 banku pamięci. Mam do wyboru albo kupić nowy procesor albo przerzucić się na 1 kość ramu, jako że już trochę kasy wydałem to wole zostać przy tej tańszej opcji.

Teraz tak pomyślałem, że jeżeli i tak przy 1 kości stracę wydajność CPU, to może warto kości zostawić a po prostu zmienić procesor na jakąś tańszą wersję? Nie wiem czy byłby ktoś w stanie mi tak powiedzieć co byłoby bardziej wydajniejsze czy procesor i5-11400 f z 1x 16/32 gb ram, czy też procesor i3-10100 f z 2x 8 gb ram

Edytowane przez dolat
  • Smutne 1
6 minut temu, jakub1t napisał:

A co procesor nie ma gwarancji ? a to nie płyta przypadkiem .

to ja uszkodziłem procesor więc na gwarancje raczej nie ma szans, a płyta nie, ponieważ w serwisie użyli innego procesora i komputer działał z obydwoma kościami (na moim procesorze z 2 kościami przy uruchamianiu komputera wyskakiwał błąd sygnału na monitorze i zapalała się czerwona dioda błędu na płycie głównej, dopiero przy usunięciu 1 kości z 1 konkretnego banku komputer uruchamiał się z obrazem)

33 minuty temu, WPRD700 napisał:

Jak uszkodziłeś procesor?

ogólnie bardzo dziwnie to wyszło bo 2 razy montowałem procesor, pierwszy raz przy składaniu pc, drugi raz kiedy wymieniałem chłodzenie, własnie po tym chłodzeniu wystąpił błąd braku sygnału  i kiedy udałem się z tym do serwisu po paru godzinach dostałem telefon że podobno procesor jest uszkodzony i w 2 rogach wygięty, przyjechałem faktycznie był, podobno musiałem go wsadzić na odwrót i dlatego się zgiął, tylko że kiedy przyniosłem PC panowie stwierdzili że procek był dobrze zamontowany a za pierwszym razem kiedy wkładałem prockaprzy składaniu kompa to komputer normalnie się odpalił i działał 2 tyg bez zarzutów co po wsadzeniu procesora na odwrót byłoby raczej niemożliwe. Niestety kiedy wyjmowałem procesor po raz drugi i go wkładałem żeby wyczyścić dokładnie starą pastę z boków nie przyglądałem mu się zbytnio, więc nie moge w 100% stwierdzić że faktycznie taki nie był także coż :p

• Że co, proszę? 1