Corteezik 0 Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Witam. Tak, jak w tytule. Zakupiłem pamięć ram G.SKILL 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black - chciałbym zapytać, czy jest szansa na podbicie ich taktowania np. na 3600 mhz? Będą siedzieć na mobasku z590 gaming x od gigabyte i współpracować z i5 11600k. Jest to wgl możliwe (tzn. wyjście poza wskazaną częstotliwosć)? Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Magicznej kuli nie mamy i nie odpowiemy. Zaopatrz się w ZenTimings, Thaiphoon, DRAM Calculator i do dzieła. Możesz od razu podrzucić screen z Thaiphoon z rodzajem kości tam zastosowanych. Samsung B > E > D > S Hynix CJR > DJR > AFR > MFR A Micronów to ja na oczy nie widziałem. Chociaż niektórzy sądzą, że B > A > E > D Najpierw próbuj 3400 Mhz, potem dopiero 3600 Mhz. Gdy znajdziesz timingi, które odpalają Windowsa to robisz Memtest, np: DRAM Calculatorem w zakładce MEMBench. Przy okazji przygotuj coś metalowego pod ręką, żeby w razie "soft zbrickowanego" BIOSa zrobić CMOS. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts