under555 10 Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Cześć, szukam dysku nvme 1TB... szukam czegoś z wysokiej półki. Moje doświadczenia są słabe i przez to nie jestem obiektywny w temacie. Mam Samsungi 850 pro styrane życiem bo bracują z 5-6 lat ostro i nic im sie nie dzieje... wydajność jak nowych (pewnie zasługa mlc) w mlc bym celował i kupiłbym po prostu Samsunga 970 Pro 1TB ale jego cena... jest jakieś 2x większa od reszty (za 1TB ok 1100zł trzeba zapłacić, ciężko kupić coś z drugiej ręki, promocji brak) 1. na mlc nic innego nie ma prawda? prędkości tego 970 pro to dla mnie i tak overkill wiec im wiecej tym wcale nie lepiej (chyba,że na mlc) 2. teraz to padniecie chyba, jak moje dyski ,które zaraz wymienię. Naczytałem się z rok temu o dyskach na phision ,że takie kozaki - pny jakiś , corsair mp510(tego nie miałem akurat) i silicon a80 (zawsze te 3 dyski były podawane jako jedno i to samo ale od różnych producentów) Miałem z 5 sztuk tych dysków (poza corsairem) o pojemności 1TB i któreś 500gb. Któreś dwa z powyższych strzelały prądem (w cichym thinkpadzie używałem, laptopa nie było słychać w nocy tylko przepięcia z dysku było słychać. dla bezpieczeństwa się ich pozbyłem kupiłem wtedy kolejne (chyba silicony) 1TB nówka thinkpad l390 bsodował i niestabilnie pracował na tych dyskach t490 thinkpad tak samo - bsody i dziwne jakby mikro zacięcia t480 tinkpad to samo (oczywiście sytem był reinstalowany itd. dyski były fabrycznie nowe) Wrzuciłem 970 pro 512GB do każdego z powyższych laptopów - jak ręką odjął, żadnych strzałów prądu, ani jednego bsoda od tamtego momentu i w pełni stabilna praca. obecnie mam chyba pny 1tb w moim pc (z370 gaming k6) i komputer od kiedy ma ten dysk w sobie (system na nim nie stoi) komputer bsody zaczął łapać, 5 lat działał spokojnie i wystarczyło dołożyć dysk nvme i świruje. Także takie moje doświadczenia są z 5cioma czy tam 6cioma egzotycznymi dyskami. Komputerów używam do pracy także takie coś dziać się nie może. No i w ciemno ładowałbym wszędzie 970 pro 1TB i miał 10 lat spokoju i stabilności ale serio problematycznym jest je ogarnąć. nie zawiodła mnie nigdy przenigdy (mówię o samych ssd w tym niektóre nvme - wszystko na MLC) Ale czy jest może alternatywa? Takiego WD SN750 można dorwać (bo są outlety, używki prawie nowe itd.) dosłownie za połowę ceny tego 970 pro. Dlaczego jest tak,żę ten dysk jest polecany jako najwyższy tier razem z 970 pro jak jeden jest na mlc a drugi na TLC? Co zrobilibyście na moim miejscu? jest jakaś alternatywa dla tego 970 pro? Cytuj Link to post Share on other sites
Karister 822 Napisano 14 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Żywotność dysków SSD spada wraz z liczbą zapisów, nie z powodu pracy przez x lat, jeśli są to tylko odczyty. Skoro stawiasz na żywotność, to interesuje Cię w zasadzie parametr limitu zapisów, który gwarantuje producent. Bardzo dobrze pod tym (i innymi również) względem wypadają Corsairy z serii MP600. Model 1TB oferuje 1800TBW. Trzeba tylko patrzeć, aby to były te z pierwszego wypustu, bo wersje Pro i Core mają ten parametr znacznie gorszy. Naprawdę trzeba mieć pecha, aby padł SSD w kompie do użytku domowego czy do pracy. SSDków miałem już ponad tuzin i żaden nigdy nie padł. Do dziś mi działa nawet OCZ 64GB oparty o szeroko krytykowany kontroler SandForce, kupiony ok 15 lat temu, w czasach gdy SSD były absolutną nowością na rynku konsumenckim. Od lat ma 0% life i wciąż chodzi w zapasowym PC. Edytowane 14 Grudnia 2021 przez Karister Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts