under555 10 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Cześć, będę szukał obudowy używanej do max 500zł do mojego komputera rtx 3070 dyski dwie kości ram płyta ATX z dużym chłodzeniem noctua DH14Ogólnie to podkręcane będzie wszystko co się da wiec temperatury są bardzo istotne.Mam obecnie be quiet silent base 800 i jestem zadowolony z wyglądu (brak LEDów i szkła) oraz z ciszy (dobrze wygłuszona) Ale mam problem z kurzem. Mieszkam w miejscu gdzie jest duży wręcz ogromny ruch uliczny i pomimo,że co 2-3 dni kurze wycieram i sprzątam to kurz na komputerze zbiera się jakbym mieszkał w piwnicy. No i temperatury w mojej obecnej obudowie za niskie nie są bo wydaje mi się,że wszystkie możliwe filtry są co chwilę zabite kurzem. Druga sprawa,że mam bałagan z wentylatorami mam na froncie dwie fabryczne sztuki Be quiet wciągające na tyle jedną sztukę be quiet wyciągającą na górze chyba dwa be quiet wyciagające (+ 2 wentylatory na Noctua DH14) Natomiast kolega który składał mi komputer jakoś tak dziwnie to pomontował i nie wiem jak to podpiął do mojej płyty (asrock gaming k6 z370) ,że właściwie to nie mam sterowania wentylatorami żadnego. Niby w BIOS mogę wybrać tryb performance ale to nic nie zmienia.Jak te wentylatory powinny być podpięte,żebym miał nad nimi kontrolę? Najlepiej z poziomu Windowsa ale może być i z biosu – idealnie jest np. z kartą graficzną gdzie afterburnerem mam pełną kontrolę i mogę sobie krzywą idealnie ustawić. Wiec pierwsze pytanie : jak te wentylatory podpiąć,żeby mieć nad nimi kontrolę?Druga kwestia to włąśnie zmiana obudowy. Może lepiej by było zostawić te wentylatory które mam i kupic obudowę nową? Jakąc cichą ale przewiewną gdzie raz na tydzień był filtry wysuwał i odkurzał? Jaki model byscie polecili? Preferencji nie mam ale rozmiar mojego silent base 800 jest dobry + brak ledów i stonowana stylistyka jest bardzo na plus. Jedyne co bym zmienił to może wiecej USB na froncie tj. górze? No i na pewno półka jakaś albo inny trzymacz do gpu by się przydał bo obecne mam duże i ciężkie gpu a i nowe mniejsze nie będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 27 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Nie bardzo wiem czego oczekujesz, sam mam tą budę (tyle że front zamontowałem od SilentBase802) i wiem że nie ma dramatu z kurzem. Jak szczelnie zamkniesz obudowę to nie będzie kurzu ale wszystko zacznie się gotować. Sprawdzałeś sterownik wentylatorów który jest na topie obudowy ? Reagują na zmianę prędkości ? Może zamiast kombinować ze zmianę to lepiej kupić oczyszczacz powietrza który będzie zbierał zanieczyszczenia w całym pomieszczeniu ?https://www.euro.com.pl/oczyszczacze-powietrza/xiaomi-mi-air-purifier-3c.bhtml?gclid=Cj0KCQiAy4eNBhCaARIsAFDVtI0shtf4arKbOBvsOuzXWRcy7qwN_yckIZGmzES2z_ViLvB80yyDAkoaAgTAEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 28 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) Bardziej chodzi mi o obudowę przewiewną ale taką gdzie np. jest filtr na froncie + górze + tyle może - gdzie łatwo (na magnez? byle by bez śrub) raz na tydzien wyjmę filtry i odkurzę. Coś w ten deseń mnie interesuje. PS. gdzie w tej obudowie jest sterownik wentylatorów? Trochę się poprzyglądałem ale kompletnie sie nie znam... jest tyle firm ,które produkują obudowy ,że szok. A wiec nowa do 1000zł będzie szukana ale im taniej tym lepiej wymiary zewnętrzne mojego obecnego silent base 800 są ok aczkolwiek w środku wydaje się być trochę ciasno (bo ona jest obła po "rogach") koniecznie bez klatki na napędy 5.25 bo zaoszczędzimy tym samym miejsce coś z gpu - albo opcja montażu wertykalna albo jakiś gpu holder fabryczny czy coś musi być mile widziany większy panel ze złączami USB no i tak jak mówiłem filtr od góry zdejmowalny, od frontu też i tył i zasilacz pewnie też bardzo mi się podobają rozwiązania od Phanteks Eclipse P600S na przodzie - może być zakryty front albo można "luft" uchylić/otworzyć i wtedy to już wieje a jednoczesnie wychodzi na to,ze łatwo te filtry się czyści. byłoby spoko jakby był ze 3 miejsca na sata ssd 2.5cala(min.2) No i kwestia szkła. Im mniej szkła w obudowie tym lepiej, najlepiej jakby nic nie było przezroczyste ale widziałem,żę są też szkła dymione na czarno gdzie ledwo co widać - takie coś to super sprawa. Nie lubię LEDów i ogólnie szklane boki po prostu mi się nie podobają. Ogólnie to firma jest mi obojętna chodzi bardziej o sensowne rozwiązania. Czyli ciszę odpuszcam na rzecz przewiewu powietrza ale filtry antykurzowe muszą być - będe je co tydzień czyścił, inaczej nie ogarniemy tematu PS. a tak swoją drogą - obudowy,które nie mają mat wyciszających to tak strasznie głośniejsze od np. silent base 800 są? Edytowane 28 Listopada 2021 przez under555 Cytuj Link to post Share on other sites
Sebastian26 5 Napisano 9 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2021 Witam ,popatrz a obudowy silentiumpc Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts