Skocz do zawartości

upgade mojego i5 a może i RAMu

Recommended Posts

Cześc, niebawem planuje zmienić mojego 1080Ti na rtx 3070 i zastanawiam się nad usprawnieniem reszty.

mam i5 8600k OC na 5Ghz

2x8 GB DDR4 3666

asrock gaming k6 z370

No i tak, nie chcę pchać się w nowe generacje bo i tak będzie zmiana platformy za max 2 lata jak DDR5 będzie bardziej popularne.

I zastanawiam się nad dwiema rzeczami

upgrade mojego 6 rdzeniowca na i7 9700k czyli 8 rdzeniowca bez HT i podkręcenie go na ok 5Ghz(nie wiem czy bez skalpa się to uda jak nie będzie skalp)

zawsze zyskałbym 2 dodatkowe rdzenie co przy 3070 i graniu na ultra w 1440p w takie RDR2 czy FH5 powinno się przydać

z resztą - pamietam jak fajnie zadziałała zmiana z 4 rdzeniowych procków na 6 rdzeniowe.

I9 bez sensu kupować bo już OC tak pięknie by nie poszło + byłoby dużo drożej + HT rzadko się przydaje

nowsze generacje niż 9 to też bez sensu bo musiałbym zmieniać płytę -a a moją podjerzewam,że jakby za 400zł to byłby max.

No wiec plan jest mniej wiecej taki,żeby mojego i5 8600k skalp sprzedać za 500-600zł pewnie a kupić i7 9700k za ok 1000zł. Wiec w 5-7 stówkach bym sie wyrobił z upgradem (kwestia czy skalp czy nie)

Co o tym sądzicie?

Z ramem to kombinuję tak,żeby mojego sprzedać , i okazyjnie gdzieś nabyć używane RAMy 2x8 GB ale są takie różne Vipery czy coś co mają 4400Mhz ale przy wysokim CL - z tego co wiem to mają te ramy w xmp profilach nastawy np. 4200 Mhz przy niższym CL wiec coś by to pewnie dało względem mojego obecnego RAMu ale to mówię - max 300zł a nawet mniej za taki upgrade był zapłacił, wiecej bez sensu.

Płyta z tego co czytam obsłuży RAM do 4333Mhz i tego 9700k

PS. Tak dla pewności - moja płyta pełną mocą obsłuży Samsunga 970 Pro 1TB?

39 minut temu, under555 napisał:

To też zależy od kontrolera pamięci, który jest - jak wiadomo - w procesorze. 

41 minut temu, under555 napisał:

moja płyta pełną mocą obsłuży Samsunga 970 Pro 1TB? 

Będzie ogień! 

41 minut temu, under555 napisał:

max 300zł a nawet mniej za taki upgrade był zapłacił, wiecej bez sens

3666 to i tak już wysoko pociśnięte RAM-ki. Ja bym w ogóle nie wymieniał tylko ewentualnie zacieśnił im timingi. 

42 minuty temu, under555 napisał:

upgrade mojego 6 rdzeniowca na i7 9700k czyli 8 rdzeniowca bez HT

Okej, jeżeli zamkniesz się w 500-600 złotych to moim zdaniem ma to sens. 

2 godziny temu, janek20 napisał:

Jak zmieniać to porządnie na dłuzszy czas tj. 8/16 wiec w tej podstawce 9900k lub lżejszy non K

nie ma potrzeby

a czy ja wiem czy jest sens... jeśli jest to mnie wyjaśnij :D

Po pierwsz gram w 1440p gdzie procek schodzi troche na drugi tor
po drugie HT ma sens tylko w csgo ewentualnie far cry 6 i innych grach ,którę są wymagające wzgldem CPU

Notomiast mi się wydaje jedna rzecz

Takiego 9700k po skalpie albo bez ustawię na 5Ghz 
do tego i9 pewnie zaczną się kombinacje i 5Ghz wątpię,że osiągnę... albo dopłacanie do zmiany chłodzenia itd. to bez sensu
jakby to była kwestia dołożyć 200zł do HT w i9 bez skutków ubocznych (niższe OC) to bym pewnie dopłacił ale tak to nie wiem.

No i kwestia jest taka,że ta platforma u mnie będzie max 2 lata i będzie zmieniana

W dniu 24.11.2021 o 22:52, under555 napisał:

Cześc, niebawem planuje zmienić mojego 1080Ti na rtx 3070 i zastanawiam się nad usprawnieniem reszty.

mam i5 8600k OC na 5Ghz

2x8 GB DDR4 3666

asrock gaming k6 z370

No i tak, nie chcę pchać się w nowe generacje bo i tak będzie zmiana platformy za max 2 lata jak DDR5 będzie bardziej popularne.

I zastanawiam się nad dwiema rzeczami

upgrade mojego 6 rdzeniowca na i7 9700k czyli 8 rdzeniowca bez HT i podkręcenie go na ok 5Ghz(nie wiem czy bez skalpa się to uda jak nie będzie skalp)

zawsze zyskałbym 2 dodatkowe rdzenie co przy 3070 i graniu na ultra w 1440p w takie RDR2 czy FH5 powinno się przydać

z resztą - pamietam jak fajnie zadziałała zmiana z 4 rdzeniowych procków na 6 rdzeniowe.

I9 bez sensu kupować bo już OC tak pięknie by nie poszło + byłoby dużo drożej + HT rzadko się przydaje

nowsze generacje niż 9 to też bez sensu bo musiałbym zmieniać płytę -a a moją podjerzewam,że jakby za 400zł to byłby max.

No wiec plan jest mniej wiecej taki,żeby mojego i5 8600k skalp sprzedać za 500-600zł pewnie a kupić i7 9700k za ok 1000zł. Wiec w 5-7 stówkach bym sie wyrobił z upgradem (kwestia czy skalp czy nie)

Co o tym sądzicie?

Z ramem to kombinuję tak,żeby mojego sprzedać , i okazyjnie gdzieś nabyć używane RAMy 2x8 GB ale są takie różne Vipery czy coś co mają 4400Mhz ale przy wysokim CL - z tego co wiem to mają te ramy w xmp profilach nastawy np. 4200 Mhz przy niższym CL wiec coś by to pewnie dało względem mojego obecnego RAMu ale to mówię - max 300zł a nawet mniej za taki upgrade był zapłacił, wiecej bez sensu.

PS. Tak dla pewności - moja płyta pełną mocą obsłuży Samsunga 970 Pro 1TB?

Wejdź na mój profil.Moja przesiadka również była z 8600K.

Jak zmienić to na 9900/K  8/16 przy płycie jaką masz-bardzo dobra,tylko na zmianie procesora zyskasz,RAM zostaw.

Podkręcanie cpu również nie wiele ci da,więcej korzyści będziesz miał z UV i zejście do np 4.7Ghz. i to ci w zupełności wystarczy jak również i chłodzenia nie potrzebujesz wydajnego żeby utrzymać te ok 70° w programach.

Assassin's Creed Odyssey Las Tripodiskos walka na plaży z all przeciwnikami,tylko musisz ściągnąć ich z pobliskich miejsc w wiosce to zobaczysz różnicę między 8600K 6/6 vs 9900/K 8/16

Ze sprzedaży 8600K masz dopłaty + 750-800 do 9900K.

Edytowane przez Tiamina