under555 10 Napisano 23 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 AOC AG273QXP mam pytanie o ten dodatek ,który fabrycznie występuje w powyższym modelu Nie wiem jak to nazwać - ciemnia, ochraniacz od światła? Testował ktoś tego typu rozwiązania w praktyce? to ma sens? czy do każdego innego monitora można taki "daszek" dokupić? Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 23 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 4 godziny temu, under555 napisał: AOC AG273QXP mam pytanie o ten dodatek ,który fabrycznie występuje w powyższym modelu Nie wiem jak to nazwać - ciemnia, ochraniacz od światła? Testował ktoś tego typu rozwiązania w praktyce? to ma sens? czy do każdego innego monitora można taki "daszek" dokupić? Takie cudo "kaptur" , używany jest głównie przez grafików , ma zapewniać w miarę równomierne środowisko pracy na skalibrowanym monitorze (małe różnice w oświetleniu) , pewnie chroni przed refleksami i odbiciami światła w matrycy ale dla graczy to raczej zbędny gadżet no chyba że ktoś ma taką potrzebę i daje mu on xxx do skill'a ... Cytuj Link to post Share on other sites
Driveby 33 Napisano 23 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 To kapturek ostatniej szansy. Używany do grafiki i zdjęć w sytuacji, gdy nie da się nic zrobić ze światłem. Np. biuro, bez możliwości odpowiedniego oświetlenia ściany, ze światłem sufitowym lub światłem wpadającym przez okno. Wtedy takie coś ratuje sytuację. Normalnie przeszkadza, bo żeby oko dobrze pracowało, trzeba mieć odpowiednio oświetloną ścianę za monitorem (więcej w temacie: https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-oprogramowanie-stanowisko-obrobki-zdjec/). Tak więc dopóki nie prowadzisz wojny z odblaskami na monitorze, to ten gadżet będzie tylko przeszkadzał. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts