Rozwiązanie Picasso 0 Napisano 12 Listopada 2021 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Witam Serdecznie. Posiadam komputer stacjonarny z podzespołami : Płyta główna : ASrock 890FX Deluxe 5 Procesor : AMD FX-8350 Pamięć : 2x4GB Kingston Fury 1866Mhz Karta graficzna : Radeon RX 580 GDDR 5 8GB Dysk : SSD 512 GB + 2 TB HDD Zasilacz : bequeit 750W 90+ Proszę o pomoc oraz informacje. Zakupiłem dodatkową pamięć 2z4GB Kingston Fury 1866Mhz i niestety wywala mi niebieski ekran jak dołożyłm pamięć. Obecnie 2x4GB działa bez zarzutu w dualu.Ale jak dorzucę te dwie kości żeby mieć razem 16GB to niestety dzieją się dziwne rzeczy.Za pierwszym razem komputer odpalił system widział pamięć ale zrestartował się i już pojawiają się błędy. (Bios zaktualizowany pół roku temu z racji instalacji nowego procesora oraz karty graficznej) Myślę z tego co wyczytałem że muszę w biosie przestawić pewne ustawienia co zrobiłem i komputer działa bez zarzutu ale jest jedno ale.... Sprawdziłem programem CPU-Z oraz AIDA32 czy wszystko z taktowaniem pamięci w porządku .Jak dla mnie poproawa funkcjonalności systemu znaczna a przede wszystkim gier ( obecnie MEDIUM,RESIDENT EVIL 2 idzie na full ustawieniach bez żadnego problemu) ale programy wskazują dziwne niezrozumiałe dla mnie wartości.Akurat na tym się nie znam jesli chodzi o taktowanie czy OC pamięci dlatego proszę o pomoc i analizę załączonych ss czy tak to powinno wyglądać i czy pamięci pracują w taktowaniu 1866Mhz. Pozdrawiam Proszę o jakąś informację odnośnie mojego zapytania.Dziękuję Link to post Share on other sites
Picasso 0 Napisano 13 Listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Temat rozwiązany ... zmiana timingów i podniesienia napięcia poskutkowało.Mój retroPC działa idelanie.Aż żal było patrzeć na wolne sloty pamięci dlatego modernizacja musiała nastąpić a że mam sentyment do tego PC to nie omieszkałem go wspomóc. Pozdrawiam Wszystkich Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14043 Napisano 13 Listopada 2021 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 To nie jest retro, każdy retro fan tak powie 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts