Skocz do zawartości

Głośna/przegrzewająca się karta graficzna? RTX 2080

Recommended Posts

Witam.

Piszę do was, aby zasięgnąc języka odnośnie - tak mi się wydaje, stanu obecnej developerki gier, lub mojego wysłużonego sprzętu.

Komputer z podpisu, zakupiłem listopadem 2018 roku, więc ma już trzeci rok. Na bieżąco czyszczony i tak dalej.

Ostatnimi czasy zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Tytuły, które ogrywałem to : Diablo 2 Resurrected, Path of Exile - tutaj działy się cuda. Posiadam monitor 31 cali 1440p 144hz i również taki "stabilny" wynik klatek chciałem osiągnąc przy najniższych ustawieniach (zawsze wybierałem płynność ponad eye candy). 

W przypadku Diablo - w natywnej 1440p, przy klatkach zablokowanych na 144 tempy grafy dobijały do 82 stopni, po zjechaniu z klatkami na 75 - nie przekraczają 60.

Path of Exile - podobna śpiewka, detale niskie, natywna rozdzielczość, 144 zalockowane, i w hideoucie 68-70 stopni, przy biciu Siriusa (endgame boss gdzie jest sporo efektów), zgasły mi ekrany, a po zdjęciu słuchawek słyszałem, że karta wyje jak odkurzacz. Domyślam się, że mechanizm anty przegrzaniowy się załączył, czyli karta dobiła do 90 stopni na luzie może więcej. 

Po zbiciu rozdzielczości do 1080p - temperatury z 70 stopni w hideoucie spadły do 44. 

Dla przykładu, klikam sobie obecnie w Call of Duty Vanguard - również na natywnej, 144hz lock - podczas gry max 71 stopni, z reguły w okolicach 66-68.

W afterburnerze mam ustawione +80 na core, 900 na memorkach, nie miałem z tym nigdy problemu i podciągnięty Power Limit, karta nie undervoltowana, nie robiłem tego ponieważ nie potrafię :). 

Tutaj moje pytanie - czy obecnie gry po prostu wychodzą dramatycznie zoptymalizowane, czy to ja mam jakieś cuda z tą grafiką? Nie wymieniałem na niej pasty - nie ukrywam nie jestem hardware'owcem i nie mam zbytnich zdolności manualnych więc bałbym się coś "uszkodzić" :).

Pytanie bonusowe - czy jeśli wymieniłbym przykładowo procka na lepszego - np ryzena 5800x lub lepiej, wraz z ramami i powiedzmy mobo, bo nie wiem czy to wszystko by ze sobą zagrało na tym tomahawku, którego mam. To czy ta karta była by jakoś mniej "obciążana" ze względu na lepsze wykorzystanie proca? Gubię się już i nie ukrywam, że raczej nie mam zbyt dużego doświadczenia na tym polu, dlatego wolę zapytać tutaj aby uniknąć jakiś cudów z tym związanych.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelakie porady/odpowiedzi.

Jeśli R7 2700x trzyma Ci względnie stabilne 144 fps w PoE - i gry tego typu są Twoim głównym targetem - to zmiana na 5800x wydaje się niepotrzebna. 

Poza tym, w 1440p to głównie grafika Cię ogranicza i nawet jeśli zjechałeś z kilkoma ustawieniamu graficznymi niżej to nadal bottleneck będzie z jej strony. Jednocześnie, w CoD:V różnica pomiędzy 5800x a 2700x powinna być już zauważalna. Gdybyś miał się na nowy procek zdecydować to na Twojej płycie nie powinno być problemów, o ile wcześniej zaktualizujess Bios. 

Takie temperatury na 2080 Gaming X Trio wydają się być ciut za wysokie, a dodatkowe OC (i głównie podniesione napięcia) tutaj jeszcze dokładają swoje. 

Termopady prawdopodobnie są jeszcze ok, ale pastę termo zdecydowanie mógłbyś wymienić - to nie jest trudne. 

4 godziny temu, pitrek46 napisał:

No pomyślę nad tą pastą, popatrzę na jutuby, mam nieotwieraną tubkę grizzly kryonauta, to chyba się nada?

Nic tam nie grzeb, przynajmniej na razie. Zrób undervolting w MSI Afterburner i zobacz czy temperatury spadły. 

Przy 3-letniej karcie, gdzie od dłuższego czasu było OC i sprzęt był regularnie eksploatowany to najbardziej by Ci mogła pomóc wymiana pasty. X Trio tj jedno z leoszych chłodzeń, a 2080 jeszcze nie pobierał tak kosmicznych ilości papu... 

No praktycznie grane było codziennie po pare/parenaście godzin, a oc zaaplikowałem tak około po pół roku do teraz praktycznie więc pastę na pewno spróbuję wymienić, widziałem na YT cudów nie ma myślę, że sobie poradzę. 

Tam swojego czasu stabilnie szło 140 core 1200 memek na oceku więc chyba dobry egzemplarz się trafił, ale nie chciałem tego żyłować, bo nie było w tym sensu.

Tylko tego grizzly muszę odkopać, gdzieś w odmętach szuflady leży :D

Edytowane przez pitrek46
  • Lubię to 1